13 september 2018


Högsta domstolen i Israel avslog ett överklagande av beslutet om rivningen av beduinbyn Al Khan al-Ahmar, som ligger mellan två israeliska bosättningar. Om rivningen genomförs så kommer den, förutom att vara en allvarlig kränkning av mänskliga rättigheter, att blockera bildandet av en sammanhängande och livskraftig palestinsk stat.

 • Herre, vi gråter över den orättvisa som drabbar människorna i Al Khan al-Ahmar. Ge dem styrka att motstå den israeliska ockupationen och att kunna fortsätta att låta världen få höra om sina stora svårigheter. Vi ber att den israeliska rättvisan kommer att inse sitt felaktiga beslut i ljuset av det internationella trycket och tillåta människorna i Al Khan al-Ahmar ” bo i ett fredligt land, i hem där de känner sig trygga och får vila sorglösa” (Jes 32:18)
  Herre i din nåd… Hör våra böner.

Medan ”den stora marschen för återvändande” fortsätter, använder den israeliska armén fortfarande skarp ammunition mot dem som protesterar, i strid mot internationell lag. Detta betyder att några demonstranter dödas medan andra får bestående, allvarliga skador. Nyligen skadades en Rödakorsambulans, som användes för att hjälpa människor nära stängslet, av beskjutning med skarp ammunition

 • Herre, du beskyddare, vi ber att de som deltar i denna fredliga protest, har modet att stå på marken och möta den överväldigande styrkan hos övermakten, som används av de israeliska militärstyrkorna. Vi ber om säkerhet för alla dem som försöker undsätta dem som har blivit skadade.
  Herre i din nåd…

Dussintals palestinier fick lida av att andas in tårgas i onsdags, den 5 september, under räder av israeliska ockupationsstyrkor vid Al-Qudsuniversitetet i Abu Dis, i östra Jerusalem. Universitetsområdet spärrades av och föreläsningar avbröts.

 • Herre vi ber för palestinska studerande som försöker fullfölja sina studier under upprepade avbrott. Måtte de inte tappa modet utan hålla ut i sina ansträngningar. I ditt ord läser vi att du ”älskar det rätta och håller rättvisan vid makt” (Ps 99:4). Vi ber om rättvisa och rättfärdighet för alla som bor i landet.
  Herre i din nåd…

Israel har börjat bygga en 130 km lång mur mot Libanon. Det libanesiska parlamentet har yttrat sin oro över att delar av muren kommer att dras på libanesiskt territorium.

 • Herre, ge de israeliska beslutsfattarna visdomen att förstå att broar är bättre än murar. Vi ber att det internationella samfundet kommer att hålla Israel ansvarigt för hur man erkänner internationella gränser.
  Herre i din nåd…

Det tredje internationella mästerskapet i Taekwondo kommer att äga rum i Ramallah den här veckan. Arrangörerna har blivit tvungna att skjuta upp tävlingen några dagar eftersom Israel har försenat inresetillstånd för deltagare.

 • Herre vi ber om framgång för mästerskapen i denna sport och att de tävlande ska tillåtas resa till Ramallah för att delta.
  Herre i din nåd…

Den här veckan firar muslimer och judar sina nyårshögtider, medan den druziska gemenskapen firar Nabi Sabalan-dagen. Många judar besöker Jerusalem för att be vid Västra muren och att mötas och fira tillsammans med familjemedlemmar. Israel har påtvingat en militär stängning av Västbanken och Gazaremsan, som lämnar människor instängda bakom vägspärrar utan möjlighet att resa för att tillbe eller förenas med sina familjer.

 • Herre, vi upplever förtryck av de palestinier som bor i detta land. Vi ber att regeringar runt hela världen ska erkänna orättvisan de utsätts för och utmana straffriheten för Israels regering.
  Herre i din nåd…
 • Vi ber tillsammans med Kyrkornas Världsråd för Ghana och Nigeria.
  Herre i din nåd…

Om Sabeels Wave of prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeels nattvardsgudstjänst varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejl? Skriv till sabeelsverige@gmail.com