31 januari 2019


Den ”stora marschen för återvändande” fortsatte för den fyrtiofjärde fredagen i följd sedan mars förra året. En ung palestinier, Ihab Atallah Hussein Abed, fick en dödlig skada och 22 andra, bland dem 14 barn, skadades av beskjutning med skarp ammunition från den israeliska militären.

 • Herre, vi ber för Ihabs familj, nu när de sörjer den de förlorat. Vi ber också för ett slut på blockaden av Gaza och det fruktansvärda dödandet och de skador som drabbar de protesterande längs Gazas gräns.
  Herre, i din nåd…   Hör våra böner.

  Israeliska styrkor har angripit ett stort antal palestinska arbetare som väntade på att passera Checkpoint 300 från Betlehem till Jerusalem. Detta orsakade svimningsanfall, andningssvårigheter och blåmärken hos arbetarna.

 • Herre, vi ber att detta fientliga agerande från de israeliska styrkorna ska avta och att arbetarna ska tillåtas att passera fritt till sina arbetsplatser.
  Herre, i din nåd…   Hör våra böner.

  De israeliska myndigheterna vid Barzilai Medical Centre i Ashkelon kräver nu att alla som bor på de ockuperade områdena ska lämna offentliga bussar vid entrén till sjukhusområdet för att sedan genomgå säkerhetskontroll. Israeliska medborgare, invånare och internationella behöver inte genomgå dessa kontroller och kan fortsätta med bussarna in på området. Physicians for Human Rights har anklagat myndigheterna för att genomföra apartheidåtgärder.

 • Herre Jesus, vi minns hur du helade alla de tio spetälska, bland dem den tacksamme samariern. Hjälp oss Herre, att visa din omsorg för var och en i våra samhällen. Vi ber om din styrka, uthållighet och tålamod ”att alltid och med glädje vara uthålliga och tålmodiga” (Kol 1:11).
  Herre, i din nåd… Hör våra böner.

   Onsdagen den 23 januari, skedde begravningen av Aiia Maasarwe, en ung palestinsk medborgare i Israel, i hennes hemstad Baqa al-Gharbiyye, norr om Tel Aviv. Aiia hade deltagit i ett studentprogram i La Trobeuniversitete i Melbourne och blev överfallen och mördad på resan tillbaka till sitt hem.

 • Herre, vi ber för Aiias familj i sin sorg över att de förlorat henne och över hennes våldsamma död.
  Herre, i din nåd… Hör våra böner.

  Sabeel ger ett bibelstudium för unga kvinnor på Tanturs ekumeniska institut denna veckan.

 • Vi ber att systerskapet och solidariteten mellan Sabeels unga kvinnor ska bli ett vittnesbörd om styrkan och skönheten i Kristuscentrerad vänskap.
  Herre, i din nåd…   Hör våra böner.

  I ett nytt initiativ av palestinska ungdomar vill man visa på problem med infrastrukturen när det gäller gatorna i Palestina. Efter det att aktivister börjat plantera träd i hålen på vägarna, har en del samhällen börjat reparera dem.

  Herre, vi ber att alla ansvariga hos lokala myndigheter ska använda sina resurser på ett ansvarigt sätt.
  Herre, i din nåd…   Hör våra böner.

  Denna vecka är den femtonde i Kumi Now-initiativet och den fokuserar på bojkotten av Hewlett-Packard och arbetet av Sabeels vänner i Nordamerika, (FOSNA). FOSNA hjälper till att leda en bojkott och en kampanj för att dra bort investeringar från Hewlett Packard Enterprise och det associerade bolaget HP Inc., vilka tjänar på sin inblandning i ockupationen. Kumi-aktionen uppmanar dig att öka medvetenheten om hur bolaget är involverat i ockupationen.

 • Herre, vi ber att de som är involverade i affärsvärlden skulle sluta att tänka enbart på att tjäna pengar utan också tänka på de etiska konsekvenserna av sin samverkan med regeringar. Vi ber för dem som är redo att säga sin mening om lidandet för palestinier under ockupation.
  Herre, i din nåd…   Hör våra böner.

Förra lördagen, den 26 januari, dödade israeliska bosättare Hamdi Saadeh Naasan, far till fyra barn, när han skulle sköta om sin mark. De skadade 30 andra när de gjorde en räd mot byn al-Mughayyir, öster om Ramallah.

 

 • Herre, vi ber för Naasans familj, nu när de sörjer den de förlorat. Vi ber också om snabbt tillfrisknande för alla som skadades. Vi ber om rättvisa och ett slut på förtrycket. Låt oss, Herre, få gåvan att se fred och ett slut på våldet i vårt land.
  Herre, i din nåd…   Hör våra böner.

 • Vi ber tillsammans med Kyrkornas Världsråd för Algeriet, Libyen, Marocko, Västsahara och Tunisien.
  Herre, i din nåd…   Hör våra böner.

Om Sabeels Wave of prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeels nattvardsgudstjänst varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejl? Skriv till sabeelsverige@gmail.com