21 februari 2019


För den fyrtiosjunde fredagen i följd fortsatte den “stora marschen för återvändande” längs gränsen mellan Israel och Gaza. Minst sextio palestinier skadades av israeliska soldater som använde skarp ammunition.

Herre, vi ber för alla dessa skadade i protesterna. Herre, vi ber om ett genombrott i fredssamtalen så att det kan bli ett rättvist slut på blockaden av Gaza.
Herre, i din nåd… Hör våra böner.

När styrkorna i den “Temporära internationella närvaron i Hebron” (TIPH) ensidigt utvisades av Israel förra veckan satte en grupp palestinska aktivister in en egen grupp för en skyddande närvaro i staden. När de, den första dagen följde palestinska barn till skolan trakasserades gruppmedlemmarna av israeliska bosättare

Herre, vi ber för alla som ger sig ut för att skydda de svaga och vittna om förtryck. Herre, vakta rättvisans stigar och vaka över dem som försöker vandra på vägarna av rättfärdighet och rättvisa. (Ords. 2:6-9)
Herre i din nåd…. Hör våra böner.

Fredagen den 15 februari sköts två palestinier i byn Urif, söder om Nablus. Sammandrabbningar började när odlare försökte ta bort skräphögar som dumpats av israeliska styrkor för att hindra dem att nå sina marker.

Herre, vi ber för palestinier som försöker tjäna sitt uppehälle till lands och sjöss. Vi ber om ett slut på den våldsamma behandlingen av palestinier av de israeliska myndigheterna.
Herre, i din nåd… Hör våra böner.

I sin månatliga rapport, har United Nations Office for the Co-ordination of Humanitarian Affairs

(OCHA) konstaterat att 40 palestinskaägda hem och andra byggnader har rivits eller beslagtagits av israeliska myndigheter under januari. En av rivningarna skedde som bestraffning, de andra berodde på att byggnadstillstånd saknades, sådana tilllstånd är nästan omöjliga att få för palestnier.

Herre, det är så svårt att förstå hur det känns att få sitt hem, skola eller affärslokal riven framför ögonen. Vi ber för familjerna som lider av detta trauma att de ska få styrka att återhämta sig och starta sina liv igen. Vi ber för dem som utför rivningarna, att de ska ifrågasätta denna hjärtlösa politik och upphöra med detta.
Herre, i din nåd… ..Hör våra böner.

Dussintals israeliska ministrar och politiker har signerat en framställan om att låta två miljoner israeliska bosättare flytta till Västbanken. Förslaget har framförts av Nahala Movement. De kräver en snabb expansion av bosättningar enbart för judar, såväl som att två-statslösningen inte ska genomföras. Det finna redan mellan 500.000 och 600.000 israeler som bor i bosättningar i det ockuperade östra Jerusalem och på Västbanken i strid med internationell lag.

Herre, vi ber att internationell lag ska respekteras av den israeliska regeringen. Vi ber att internationella organisationer som FN skulle utöva sådana påtryckningar på Israel att man stoppar den illegala expansionen av bosättningar enbart för judar i det ockuperade Palestina.
Herre, i din nåd… Hör våra böner.

Denna veckas Kumi Now-initiativ fokuserar på arbetet som utförs av det regionala styret för de icke erkända palstinska beduinbyarna (RCUV). Beduinbyar har inget legalt erkännade i Israel och ingen tillgång till samhällservice, som vatten och electricitet. De vill fortsätta att leva på sitt traditionella sätt, med boskapsuppfödning och lantbruk. Beduinbyar, som al-Araqib ligger under konstant hot om rivning. Den israeliska regeringen vill förflytta dem till stadscentra utan att ta hänsyn till deras traditionella livsstil.

Herre, vi ber för RCUV:s arbete, när de försöker skydda dem som inte har några rättigheter på den mark de äger. Vi ber att beduinernas livsstil ska respekteras och att de ska tillåtas driva sitt jordbruk på traditionellt sätt.
Herre, i din nåd… Hör våra böner.

Vi ber tillsammans med Kyrkornas Världsråd för Frankrike, Tyskland och Monaco.
Herre, i din nåd… Hör våra böner.

Om Sabeels Wave of prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeels nattvardsgudstjänst varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejl? Skriv till sabeelsverige@gmail.com