7 mars 2019


På den belägrade Gazaremsan har israeliska stridsplan genomfört beskjutning av platser som tillhör Hamasrörelsen. Under flera veckor har hundratals palestinska flyktingar organiserat nattliga protester, när de tänder eld på däck och ropar slagord genom högtalare, de är kända som ” den nattliga förvirringsenheten”. ”Den stora marschen för återvändande”, som sker varje vecka, har fortsatt med dussintals skadade av beskjutning av israelisk militär.

Herre, vi fortsätter att be om ett slut på lidandet för folket i Gaza, som lever under omöjliga omständigheter. Vi tackar för alla människor som använder kreativa metoder för icke-våldsmotstånd för att nå fram till frihet,
Herre i din nåd… Hör våra böner.

Sabeel i Nasaret har arrangerat en boklansering av en bok av Johnny Mansour om Akilah Al Hassys liv och vittnesbörd. Akilah spelade en viktig roll i protesterna mot den ottomanska regimen under 1800-talet genom att försvara Palestinas folk mot brott och laglöshet.

Herre, vi tackar för personal, volontärer och deltagare i Sabeel, Nasaret. Låt den andan fortsätta att välsigna de olika församlingarna och Sabeels arbete.
Herre i din nåd… Hör våra böner.

I söndags förstörde israeliska schaktmaskiner en palestinskägd biltvätt i området Beit Safafa i Jerusalem. Motiveringen var att biltvätten var byggd utan ”nästan-omöjligt-att -erhålla”-tillstånd. I söndags avslog Jerusalem Planning and Building Committe omkring 20 ansökningar om byggnadstillstånd från palestinier genom att man avvisar en sedan länge pågående procedur för att fastställa ägarskap av mark i östra Jerusalem, vilket gör det helt omöjligt att erhålla byggnadstillstånd för palestinier.

Herre, hjälp oss att inte förlora hoppet om våra förtryckares mänsklighet. Vi ber att din Ande ska ge oss styrka att förbli uthålliga i våra förfäders land.
Herre i din nåd… Hör våra böner.

Israeliska myndigheter utfärdade en order för ordföranden för Waqf (Jordanska vaktstyrkan på moskéområdet), Sheikh Abd al- Athim Salhab, som förbjöd honom att gå upp på Al-Aqsa- moskéns område under de 40 följande dagarna. Salhab arresterades av israeliska styrkor eftersom han spelat en avgörande roll i återöppnandet av al-Rahmaporten (Nådens port), en av Al-Aqsamoskéns portar.

Herre, vi fortsätter att be för alla människor som organiserar och deltar i ickevåldsaktioner för att ge rättvisa åt människor i marginalen. Låt vittnesmålen från de olika aktivisterna fortsätta att inspirera vårt folk och speciellt ungdomarna att använda sig av ickevåld.
Herre i din nåd… Hör våra böner.

Rörelsen för Black lives (M4BL) konstaterar att ”under de senaste månaderna har flera progressiva ledare attackerats för att stödja mänskliga rättigheter för palestinier; framförallt Angela Y. Davis, Mark Lamont Hill och Hon. Ilhan Omar. Vid varje tillfälle användes anklagelser om antisemitism för att tysta kritiken av den israeliska regeringen, för att styra och försöka tysta oberoende svarta politiker som har band till grupper över landet och utomlands.”

Herre, vi tackar dig för alla som visar solidaritet med alla som upplever orättvisor, trots att det medför höga kostnader.
Herre i din nåd… Hör våra böner.

Fredagen den 8 mars är den internationella kvinnodagen, när vi firar alla kvinnors prestationer och också erkänner behovet av att fortsätta arbetet för jämställdhet över hela världen. Vi minns speciellt Palestinas kvinnor, som ofta bär den största tyngden av våldet från den israeliska ockupationen. Det är kvinnorna som måste stå starka när männen och barnen arresteras, kvinnorna som måste återuppbygga husen när militären har rivit dem och kvinnorna som kämpar för att hålla samman samhället i kölvattnet av det fortsatta förtrycket.

Käre Gud, vi ber för kvinnor i hela världen, för deras uthållighet och mod. Lägg din hand på dem och led dem i deras alltid pågående kamp för fred och rättvisa för sig själva, för sina familjer och sina länder.
Herre i din nåd… Hör våra böner.

Denna veckan fokuserar Kumi Now-initiativet på den humanitära krisen i Gaza, den medför ökande problem för kvinnorna. Koalitionen av kvinnor för fred (CWP) arbetar för att hjälpa kvinnor i Gaza.

Kärleksfulle Gud, Vi ber för Koalitionen av kvinnor för fred och deras arbete för att stödja kvinnor i Gaza. Välsigna dem som tar del i Kumi Now och uppmuntra dem i deras stöd för det palestinska folket. Herre i din nåd… Hör våra böner.
Vi ber tillsammans med Kyrkornas Världsråd för Liberia och Sierra Leone.
Herre, i din nåd… Hör våra böner.

Om Sabeels Wave of prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeels nattvardsgudstjänst varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejl? Skriv till sabeelsverige@gmail.com