2 maj 2019


Fredagen den 26 april 2019 skadade israeliska styrkor 110 civila deltagare i “den stora marschen för återvändande” och aktionen “bryt belägringen”, i den östra delen av Gazaremsan, genom att använda övervåld mot dessa fredliga protestanter. Bland de skadade finns 37 barn, 3 kvinnor, 4 sjukvårdare och en journalist.

Herre, vi ber för alla dessa som skadades under protesterna. Vi fortsätter att be om att en rättvis fred ska förhandlas fram, som ger fred och en rätt att återvända för flyktingarna i Gaza.
Herre, i din nåd… Hör våra böner.

Denna vecka fokuserar Kumi Now-initiativet på arbetet som utförs av Palestinian Centre for Development and Freedom (MADA). Palestinska journalister möter regelbundet hot om att bli censurerade och utsatta för våld. Centret som är baserat i Ramallah, arbetar tillsammans med journalister i det palestinska territoriet för att främja yttranderätten och rätten att uttrycka sig genom medier.

Herre, vi tackar dig för MADAs arbete och för det skydd och den uppmuntran organisationen ger till dem som försöker ge röst åt sanningen oavsett hur mycket det stör. Herre, du uppmanade oss att tänka på “det som är sant, det som är upphöjt, rätt och rent” (Fil 4:8) och att tillämpa det. Vi ber att sanningen i Palestina inte ska undertryckas av de ockuperande israeliska myndigheterna.
Herre, i din nåd… Hör våra böner

“Labour Day” kommer att vara en palestinsk helgdag onsdagen den 1 maj. På daglig bas tvingas palestinska arbetare vänta i timmar vid checkpointer på Västbanken för att tillåtas att komma in till arbetet i Israel, ofta till lågbetalda arbeten. Under Israels tillståndsregim är palestinska arbetare endast tillåtna att komma in till östra Jerusalem eller Israel genom att ha de tillstånd från israeliska myndigheter, som är svåra att erhålla.

Herre, vi ber för de palestinier som tvingas stå ut i överfyllda miljöer och långa väntetider för att kunna arbeta och försörja sina familjer. Vi ber om ett slut på denna omänskliga tillståndspolicy.
Herre, i din nåd… Hör våra böner.

Lagstiftare har uppmanat den israeliska regerigen att erkänna det armeniska folkmordet på minnesdagen den 27 april. Det armeniska folkmordet började 1915 när det ottomanska imperiet dödade 1,5 miljoner armenier. Tusentals armenier flydde till arabländerna och bosatte sig på olika platser bl a i Jerusalem. Hittills har trettio regeringar erkänt folkmordet. Det är emellertid inte troligt att Israel kommer att följa dem eftersom de har en nära allierad i staten Azerbaijan, som är i konflikt med Armenien.

Herre, vi ber för våra armenisk/palestinska bröder och systrar, som bor i Jerusalem och på andra platser i Palestina. Vi ber för dem när de minns det fruktansvärda folkmordet.
Herre, i din nåd… Hör våra böner.

Osama Hajajeh, en sextonårig palestinsk herde ligger på sjukhus med svåra skottskador i båda benen efter det att han beskjutits av israeliska soldater i torsdags, den 18 april. De sköt honom när han försökte resa sig upp efter att ha blivit bakbunden och försetts med ögonbindel. Andra tonåringar hade protesterat mot väghindren kring deras by, genom att kasta sten, men Osama förnekade att han deltagit i stenkastningen mot militärfordon

Käre Herre, vi ber att Osama ska bli återställd från sina svåra skador och kunna gå igen. Vi ber att den ockuperande israeliska militären ska upphöra med sitt urskillningslösa användande av skarp ammunition mot försvarslösa palestinier.
Herre, i din nåd…. Hör våra böner

På torsdag, den 2 maj, kommer Sabeels Vänner i Nordamerika att genomföra ett onlinesamtal med titeln “Med kärlek som sin logik: Att ta ropet från palestinska kristna på allvar”. Samtalet ger en möjlighet att lyssna till palestinska kristnas syn på det nuvarande politiska klimatet i Palestina och ett uttalande från Kairos, som uppmanar till aktivitet den 15 maj, och att också uppmärksamma Kairosdokumentets 10-årsdag.
I samtalet deltar Muna Mashahwar (National Coalition of Christian Organisations in Palestine), Rifat Kassis (Kairos Palestine), och Omar Haramy (Sabeel Jerusalem), och leds av Tarek Abuata (FOSNA).

Herre, vi ber för detta samtal, att det ska bli fruktbärande när det gäller att finna vägar framåt för att uppmuntra palestinier och en möjlighet för deras vänner världen över att visa solidaritet och stöd.
Herre, i din nåd… Hör våra böner.

Vi ber tillsammans med Kyrkornas Världsråd för Afghanistan, Kazakstan, Kirgizistan, Mongoliet, Tadzjikistan, Turkmenistan och Uzbekistan.
Herre, i din nåd… Hör våra böner.

Om Sabeels Wave of prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeels nattvardsgudstjänst varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejl? Skriv till sabeelsverige@gmail.com