23 maj 2019


Protesterna genom den “stora marschen för återvändande”, ställdes in av arrangörerna för andra gången på ett helt år. En stor demonstration genomfördes i Gaza onsdagen den 15 maj, som en minnesdag över Nakba och ett upprop om att rätten till återvändande ska erkännas. Sextiofem Gaza-bor skadades under demonstrationen när den israeliska armén använde skarp ammunition och tårgas mot tiotusen deltagare.

  •  Herre, vi ber för alla dessa som skadades under demonstrationerna i Gaza. Vi fortsätter att be för att slut av blockaden mot Gaza och för de palestinska flyktingarnas rätt att återvända till sina hem. Herre i din nåd…   Hör våra böner.

De som stöder Kumi Now-initiativet uppmanas denna vecka att samlas för träffar i Kumi Now-städer. Idén är att sådana träffar ska hjälpa aktivister att lära känna varandra bättre. Förhoppningsvis kommer de senare att arrangera samlingar, som att dela en måltid, visa en film eller bjuda in en talare för att öka medvetenheten om Palestina i sina samhällen.

  • Käre Herre, vi tackar dig för alla dessa människor som kämpar mot den orättvisa som de som lever i Palestina och Israel lider av. Vi ber att de ska arbeta tillsammans för att ge en klarare förståelse av det förtryck som palestinier utsätts för. Vi längtar efter ett internationellt upprop mot de orättvisor de upplever.
    Herre i din nåd…   Hör våra böner.

Palestinier uppmanade till en bojkott av finalen av Eurovision Song Contest i Tel Aviv i lördags, den18 maj. De arrangerade ett alternativ “Globalvision” i Haifa med palestinska, israeliska och internationella artister. Hoppet var att dra uppmärksamhet till landets ockupation. Globalvision-arrangemang planerades också i London, Dublin och Betlehem, dessutom hölls en Globalvision i Gaza av en ungdomsgrupp, “We are not numbers”, vinnaren blev 23-åringe Jahed Shehada.

  • Käre Herre, vi tackar dig för att palestinska artister samlats för att använda sina kreativa gåvor för att synliggöra svårigheterna som deras folk upplever under den israeliska ockupationen i Israel. Herre i din nåd…   Hör våra böner.

Den israeliska gruppen “Breaking the Silence” ställde upp en enorm anslagstavla vid den mest trafikerade gatan i Tel Aviv med devisen “Våga drömma om frihet”, detta anspelar på årets slogan för Eurovision “Våga drömma”. Breaking the Silence är en NGO bestående av före detta soldater, som är emot Israels ockupation av Västbanken. Bredvid texten på anslagstavlan fanns en bild av Tel Avivs strand mot Medelhavet tillsammans med en bild av Israels separationsmur mot Västbanken, med ett militärt vakttorn. De inviterar också besökare till “Se den fullständiga bilden” med dagliga gratisturer till Hebron på den ockuperade Västbanken.

  • Käre Herre, miljontals människor såg Eurovision Song Contest i lördags den 18 maj. Många kommer inte att se de apartheidförhållanden som palestinier på Västbanken lider av, speciellt de som bor nära separationsmuren. Vi är tacksamma för modet hos aktivisterna i Breaking the Silence, som erbjöd turer till Västbanken. Vi ber att dessa ska öppna ögon och hjärtan för palestiniers lidande hos många fler människor. Herre, i din nåd…   Hör våra böner.

Situationen i Gaza förvärras dag efter dag. Den palestinska myndigheten har infört sanktioner på Gazaremsan som en del av den pågående konflikten med Hamas. Dessa sanktioner har lett till nedskärningar i utbetalningarna till civilanställda och behövande familjer. Nu varnar UNWRA för att en miljon människor inte kommer att ha mat nästa månad, beroende på de plötsliga nedskärningarna i den palestinska flyktinghjälpen som infördes av USA under 2018.

  • O Herre, vi minns ditt löfte att, “stödja dem som vacklar, och räta krökta ryggar” Ps 145:14. Vi lyfter fram människorna i Gaza inför dig när de försöker överleva i sitt begränsade land, som har blivit ett öppet fängelse. Vi ber att internationella krafter ska svara på det brådskande ropet om hjälp, att hålla människor borta från svält och att erkänna deras rätt att återvända till sitt land. Herre i din nåd…   Hör våra böner.

En arabisk-amerikansk musiker, Tawfiq Zaher, dödades av en förlupen kula, när han gick på en gata i Nasaret. Han var en välkänd och begåvad Oud-spelare. Tusentals deltog i hans begravning. De lyfte också sin oro över det ökande våldet som de arabiska samhällena i Israel upplever.

  • Käre Herre, vi ber för Tawfiq Zahers familj och vänner nu när de sörjer hans plötsliga död. Vi ber också att den israeliska polisen ska visa intresse för att bekämpa den ökande mängden kriminalitet och våld i samhällen som de ska bevaka. Herre, i din nåd… Hör våra böner

Aisha Al-Lulu, en femårig palestinsk flicka från Gaza, som drabbats av cancer, dog på ett sjukhus i Gaza. Aisha genomgick en komplicerad operation av en cancertumör på hjärnstammen och dog på grund av komplikationer under operationen. Aisha behandlades på ett sjukhus i Jerusalem. Hennes föräldrar nekades upprepade gånger tillstånd att lämna Gaza för att besöka henne under behandlingen, så lämnades femåringen att ensam att klara en stor operation och ett svårt återhämtande.

  • Herre, vi kommer ihåg Aishas familj när de sörjer förlusten av henne. Vi bekänner synden i att ha varit tysta och tolererande under så lång tid inför den israeliska militärens utövning. Herre hjälp oss i vår kamp för att återfå frihet och värdighet. Herre, i din nåd… Hör våra böner.

Vi ber också tillsammans med Kyrkornas Världsråd för…

  • …öarna i Indiska Oceanen, Comoro, Madagaskar, Maldiverna, Mauritius och Seychellerna. Herre i din nåd…   Hör våra böner.

Om Sabeels Wave of prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeels mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejl? Skriv till sabeelsverige@gmail.com