17 oktober 2019


Sjuttioen civila palestinier, bland dem tjugoåtta barn, skadades av israeliska soldaters övervåld mot fredliga protester vid den sjuttioåttonde ”Stora marschen för återvändande” den 11 oktober. Det palestinska centret för mänskliga rättigheter (PCHR) dokumenterade trettiotre skadade av skarp ammunition. Många skadades av gummibelagda kulor och tårgaskanistrar.

Herre, vi kommer inför dig för att lägga vår ångest och rädsla vid dina fötter och ber att du ska bevara våra hjärtan med din frid som övergår allt förstånd. Vi ber för de fredliga protesterande i Gaza och ber att också andra ska ledas att uttrycka sina klagomål genom att använda ickevålds-metoder. Herre, i din nåd… Hör våra böner.

www.kuminow.com visar upp det arbete som utförs av Zaytoun (arab: oliver) och stödet denna frivilligorganisation ger palestinska bönder för att marknadsföra deras olivolja internationellt. Sedan 2004 samarbetar Zaytoun med Canaan Fair Trade för att vara först i världen med att producera rättvisecertifierad olivolja. De distribuera och plantera också olivplantor till bönder som fått sina träd upprivna eller skadade av israeliska bosättare.

Herre, vi tackar dig för din trofasta kärlek och minns psalmistens ord, som gav bilden av sig själv; ”jag är som ett olivträd grönskande i Guds hus” (Ps 52:10). Tack Herre, för arbetet som utförs av Zaytoun och för det stöd de ger palestinska olivodlare när de kämpar för att vårda sina olivlundar i skuggan av ockupationen. Herre, i din nåd… Hör våra böner.

Några av de äldsta kristna kommuniteterna i Mellanöstern hotas av obeveklig förföljelse. I Palestina slits kristna ned av ockupationen och många flyttar utomlands. De utgör mindre än 2,5 % av befolkningen på Västbanken och mindre än 1% i Gaza (siffror från 2015). I maj 2019 talade ärkebiskopen av Irbil (huvudstad i irakiska Kurdistan) om den försvinnande kristna närvaron i Irak. Antalet kristna har där minskat från 1,5 milj. 2003 till endast 250 000.

Herre Jesus, vi ropar till dig när vi hör om försvagningen av den kristna närvaron i Mellanöstern efter så många år av förföljelse. Herre, även på din födelseplats minskar antalet lokala gudstjänstfirare. Vi ber att du ska styrka och uppmuntra alla dessa som försöker stanna kvar i mellanöstern för att bära vittnesbörd och betjäna andra. Herre, i din nåd… Hör våra böner.

Turkiets intrång i nordöstra Syrien den 9 oktober har fått hundratusentals civila att fly sina hem. Turkiets plan att flytta flera miljoner syrisk-arabiska flyktingar in i området, som än är under kurdisk kontroll, destabiliserar området och är ett brott mot internationell lag.

Herre, du vakar över främlingen, du stödjer änkan och den faderlöse och de är dessa människor som lider mest när kriget drabbar. Vi ber för de unga, de gamla och de svaga när de måste fly sina hem när vintermånaderna närmar sig. Herre, i din nåd… Hör våra böner

Den 10 oktober kom hundratals bilar till Jerusalem från de arabisk-israeliska samhällena i Israel. Ledare från Joint List, en allians av arabiska partier i Knesset, mötte säkerhetsministern Gilad Erdan och israeliska polischefer för att diskutera initiativ att hantera den växande nivån av våld och vapenbrott.

Herre, vi ber att den israeliska regeringen skall sträva efter att ta hand om alla människor som lever i Palestina/Israel och inte enbart fokusera på service och omsorg för den judiska befolkningen och blunda för andras behov. Herre, i din nåd… Hör våra böner.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd, ber vi för Belize, Guatemala, Honduras och Mexiko.
Herre, i din nåd… Hör våra böner.

Om Sabeels Wave of prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeels nattvardsgudstjänst varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejl? Skriv till sabeelsverige@gmail.com