7 november 2019


Minst 96 palestinier skadades i fredags när israeliska styrkor attackerade dussintals fredliga protesterande som deltog i åttioförsta ”Stora marschen för återvändande” vid gränsen mellan Gaza och Israel. Flyganfall skakade också delar av Gaza när israeliska flygstyrkor besvarade raketanfall med extrem intensitet.

Herre, vi fortsätter att be för Gazas invånare när de höjer sina röster i legitim protest och när de lider av konstant skräck för bombanfall från luften. Låt din vilja ske så att alla människor i detta land får glädjas över frukterna av en rättvis fred. Herre, i din nåd… Hör våra böner

Denna veckas Kumi Now-initiativ fokuserar på arbetet som utförs av den palestinska gräsrotsorganisationen ”Stop the Wall”. Under tiden Israel byggt 700 kilometer lång mur och stängsel har mer och mer mark annekterats. Mer än 85 % av den segregerande barriären är byggd på mark som tillhör palestinier och ”Stop the Wall” arbetar för att den ska bort. Internationella domstolen i Haag fastslog 2004 att byggandet är illegalt.

Käre Herre Jesus, vår fredsfurste. Du kommer en dag höja ett banér för alla länder och samla alla människor från jordens fyra hörn till dig. Herre. Vi ber om ett slut på den segregation som orsakas av separationsbarriären, vi längtar efter att den ska monteras ned och att den konfiskerade marken kan återbördas till de rätta ägarna. Herre, i din nåd… Hör våra böner.

Augusta Victoria-sjukhuset i östra Jerusalem har ett avancerat center för cancerbehandling där patienter, barn och vuxna, kan få den viktiga vård de behöver. Sjukhusets administration upplever en svår ekonomisk kris efter det att Israel och USA har genomfört allvarliga ekonomiska nedskärningar. Det palestinska folket har startat insamlingar för sjukhuset, men det finns ett desperat behov av ett större ekonomiskt tillskott.

Herre, vi ber för de som får behandling och för de anställda på Augusta Victoria-sjukhuset. Herre, palestinska patienter kan inte få den behandling de behöver någon annanstans. Vi ber att medel ska komma in för att kunna ge nödvändiga behandlingar och mediciner. Herre, i din nåd… Hör våra böner.

I augusti planerade två demokratiska kongressmedlemmar i USA, Rashida Tlaib och Ilhan Omar, ett besök på det palestinska territoriet. Deras besök stoppades av Israel därför att de gett stöd för en bojkott av Israel i protest mot behandlingen av palestinierna. En virtuell reality-applikation har nu gjorts tillgänglig så att alla på så sätt kan besöka de platser som ingick i deras resrutt, bland annat östra Jerusalem, Hebron och Betlehem.
https://apps.apple.com/us/app/palestine-vr/id1483465433 (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.Smart2it.VR.Smart2VR.PalestineVR&hl=en_US).

Herre, många människor har besökt Palestina och själva sett effekter av den förtryckande politik som den israeliska regeringen för. Vi ber att fler människor ska använda den virtuella turen för att bevittna den orättvisa som palestinier lider av på grund av politiken. Herre, i din nåd… Hör våra böner.

Ett antal norska advokater och professorer i juridik publicerade sitt dokument ”Försvara internationell lag” den 31 oktober. Dokumentet utmanar den norska regeringens position om Israel och dess ihållande kränkning av internationell lag. De uppmanar till en introduktion av sanktioner mot Israel för landets allvarliga brott mot mänskliga rättigheter för palestinierna.

Herre, om och om igen har vi ropat högt till lagstiftare om hjälp att säkerställa respekt för internationell lag och mänskliga rättigheter i det Heliga Landet. Vi ber att lagstiftare runt om i världen ska följa det norska uppropet för att rättvisa ska återupprättas i Palestina/Israel. Herre, i din nåd… Hör våra böner.

Den 2 -7 december kommer Sabeel att stå värd för ett internationellt möte i Betlehem. Mötet för samman organisationer som arbetar för en rättvis fred i Palestina/Israel, bland dem Kairos Palestine, Bethlehem Bible College, al-Liqa och Dar al-Kalima. Mötet kommer också att utforska Kumi Now-initiativet och hur den världsvida gemenskapen kan engagera sig i icke-våldsaktioner för att nå en rättvis fred i Palestina/Israel.

Herre, vi ber att du genom Sabeel internationella möte för samman människor som du vill använda för en rättvis fred i det Heliga Landet möte. Vi ber, Herre, att du ska välsigna dem som kommer så att de ges ögon att se med och öron att höra med för att förstå budskapet du vill att de ska ta med sig från mötet. Herre, i din nåd… Hör våra böner.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för öarna i Oceanien, Amerikanska Samoa, Cooköarna, Fiji, Franska Polynesien, Kanaky, Kiribati, Marshallöarna, Mikronesien, Nauru, Niue, Palau, Papua Nya Guinea, Samoa, Solomonöarna, Tonga, Tuvalu, Vanuatu.
Herre, i din nåd… Hör våra böner.

Om Sabeels Wave of prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeels nattvardsgudstjänst varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejl? Skriv till sabeelsverige@gmail.com