12 december 2019


Fredagen den 6 december besköts och skadades 64 civila palestinier, bland dem 19 barn, en sjukvårdare och fyra kvinnor, av israeliska ockupationsstyrkor (IOF). Alla deltog som fredliga protesterande under den åttiotredje Stora marschen för återvändande (GMR).

Herre, vi fortsätter att be för människorna i Gaza som höjer sina röster i protest. Låt din vilja ske så att alla människor i Gaza får njuta frukterna av en rättvis fred. Herre, i din nåd… Hör våra böner.

Veckans Kumi Now-initiativ lyfter fram arbetet som utförs av Al-Marsad – Arab Human Right´s Centre – på Golanhöjderna. Al-Marsad försöker skydda de mänskliga rättigheterna för 20 000 syrier, de flesta drusiska araber. Tiotals år av amerikansk politik ändrades i år när president Trump erkände israelisk suveränitet över området. Det finns nu mer än trettio israeliska bosättningar i området, alla illegala enligt internationell lag.

Käre Herre, vi ber för Al-Marsad och för alla som försvarar mänskliga rättigheterna för dem som inte når ut med egen röst. Vi ber att den israeliska regeringen ska sluta använda antibojkott-lagen som ett repressivt sätt att tysta varje grupp som uppmärksammar kränkningar av mänskliga rättigheter. Herre, i din nåd… Hör våra böner.

Sabeel Jerusalem är tacksam för utfört arbete och för välviljan från alla deltagare (sjutton länder) under Sabeels internationella Gathering 2 – 7 december. Tack till dialogcentret Al Liqa, till Kairos Palestine, till Musalaha, till Bethlehem Bible College, till Passia, till Dar al Kalima University College i Betlehem och till alla vänner som deltog.

Käre Herre, vi är tacksamma för omsorgen och ansträngningen från alla människor som fokuserade det internationella mötet för att stödja en rättvis och ickevåldslig förändring av livet för palestinier, som lever under ockupation. Herre, i din nåd… Hör våra böner.

Sabeel håller sin årliga ekumeniska julmiddag på lördag den 14:e december i Jerusalem.

Vi ber för Sabeels ekumeniska julmiddag på lördag. Lokala präster från olika församlingar, internationella arbetare och medlemmar i den lokala gemenskapen från alla delar av samhället kommer att samlas för gemenskap, mat och musik. Vi ber att Gud ska äras genom vårt firande. Herre, i din nåd… Hör våra böner.

Tusentals samlades för att delta vid tändningen den stora julgranen utanför Födelsekyrkan i Betlehem, lördagen före första advent. Ett fyrverkeri och flera festligheter följde den årliga ceremonin på Krubbans torg.

Käre Herre Jesus, Immanuel, våra hjärtan är fyllda av glädje och tacksamhet i Adventstid när vi firar din ödmjuka födelse i ett stall i Betlehem. Herre, i din nåd… Hör våra böner.

Fyra journalister från den palestinska myndighetens officiella Tv-station i Jerusalem internerades i fyra timmar den 6 december av israelisk polis. De anställda filmade för den dagliga showen “God morgon Jerusalem” utanför Gamla stan i Jerusalem. Polisen hävdade att de bröt mot Israels suveränitet över staden.

Herre, vi ber för journalister i det Heliga Landet. De personifierar rätten till yttrandefrihet och tar risker. Vi ber att de repressiva lagarna i Israel ska upphävas. Herre, i din nåd… Hör våra böner.

Den 4 december togs en utställning av den internationellt kände palestinske serietecknaren Mohammed Saba’aneh bort, utan att det godkänts av World Forum i Ramallah. Saba’anehs konst ger med starka teckningar i svart och vitt uttryck för de övergrepp hans landsmän lider av under den israeliska ockupationen

Käre Herre, vi tackar dig för din gåva till människor att genom konstnärligt uttryck visa på insikter och återge djupa känslor. Vi ber att konstnärens röst inte ska kvävas i det Heliga Landet. Herre, i din nåd… Hör våra böner.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för Kambodja, Laos och Vietnam.

Herre, i din nåd… Hör våra böner.

 

Om Sabeels Wave of prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeels nattvardsgudstjänst varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejl? Skriv till sabeelsverige@gmail.com