2 januari 2020


Trettionio civila palestinier, bland dem elva barn och en kvinna, besköts och skadades av israeliska ockupationssoldaters (IOF) eldgivning mot i huvudsak fredliga demonstranter under den åttiosjätte “Stora marschen för återvändande” i den östra delen av Gazaremsan den 27 december. Organisatörerna av demonstrationerna har beslutat att stoppa alla demonstrationer till den 30 mars och att därefter bara hålla månatliga demonstrationer. Orsaken är dels oro för det stora antal skadade som överbelastar Gazas sjukhus, dels framsteg i samtalen med den israeliska administrationen.

Käre Herre, vi fortsätter att be för de som skadats och dödats när de demonstrerat för rätten att återvända till sitt ursprungsland. Vi ber om framsteg i samtalen som ska föra fram till rättvisa och fred för alla. Herre, i din nåd… Hör våra böner.

Kumi Now-initiativet fokuserar på arbetet som utförs av den Evangelisk lutherska kyrkan i Det heliga landet och Jordanien, (ELCJHL). Kyrkan arbetar för att stärka palestinska kristna att stanna kvar i landet. Många familjer har emigrerat till diaspora efter att ha upplevt brist på frihet och säkerhet under den israeliska ockupationen. ELCJHL stöder sju kyrkor och därutöver fyra lutherska skolor som undervisar cirka tre tusen kristna och muslimska elever, sida vid sida, inte minst om tolerans och fredsarbete.

Herre, vi tackar dig för vittnesbördet från den lutherska kyrkan och dess skolor i det heliga landet. Vi ber för pastorer och lärare i deras arbete att främja fred och rättvisa bland dem de betjänar. Fredens Gud, vi ber att du ska låta det regna fred över Det heliga landet. Herre, i din nåd… Hör våra böner.

Medan det är gryning för det nya året och decenniet, fortsätter den politiska situationen i Palestina och Israel vara osäker. Återigen hålls val i Israel under våren och återigen väcks förväntan att också val till den palestinska myndigheten snart ska hållas. Många hoppas på en förändring, även om tecknen på ett slut på den israeliska ockupationen just nu är få.

Herre, vi ropar till dig och ber för dem som lider under den militära ockupationen av Palestina. Vi minns flyktingarna, de fängslade, de fördrivna och de hemlösa. Vi ber att internationella lagstiftare ska utöva påtryckningar på den israeliska regeringen för att ge förändring i Det heliga landet. Herre, i din nåd… Hör våra böner.

Ett stort utbrott av influensa i Israel har krävt elva dödsoffer och sjukvård för ett hundratal på grund av komplikationer som orsakas av influensaviruset.

Herre, vi ber för familjer som förlorat sina älskade, på grund av influensautbrottet. Vi ber för dem som ligger på sjukhus att de snart ska återhämta sig. Herre, i din nåd… Hör våra böner.

Tusentals kristna pilgrimer samlades för julfirande på Krubbans torg och i Födelsekyrkan i Betlehem. Det palestinska turistministeriet beräknar att nära 15 000 pilgrimer övernattade på natthärbärgen i staden.

Herre, vi ber för människor i Betlehem. Vi gläds över att så många pilgrimer besöker platsen där Jesus föddes. Samtidigt vet vi att många lokala kristna tvingas lämna sin hemstad eftersom förhållandena är alltför svåra under ockupationen. De möter dagligen vägspärrar, separationsmur, ekonomiska svårigheter och förödmjukelse. Vi ber för våra bröder och systrar att de ska få förnyat hopp genom Gud och andra människor, trots smärtan och problemen de möter. Herre, i din nåd… Hör våra böner

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för Egypten, Israel, Jordanien, Libanon och Palestina. Herre, i din nåd…   Hör våra böner.

 

Om Sabeels Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeels nattvardsgudstjänst varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejl? Skriv till sabeelsverige@gmail.com