23 april 2020


Veckans Kumi Now-initiativ belyser Department of Service to Palestinian Refugees, (DSPR), en ekumenisk grupp som drivs av Middle East Council of Churches (bildat 1948 som ett resultat av Nakba). DSPR fokuserar den kroniska arbetslöshet som unga palestinier, särskilt i flyktingläger, är offer för som en följd av diskriminering och ekonomisk utsatthet. Organisationen erbjuder yrkesutbildning och uppstartslån för att göra det möjligt att få en inkomst.

Käre Herre, vi försöker tjäna dig i det arbete vi gör med våra händer, men så många unga människor föds i fattigdom och är berövade rätten till arbete. Tack för DSPR:s arbete när de stöttar unga vuxna med yrkesutbildning och support. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Många israeliska araber arbetar i frontlinjen mot Covid-19 i Israel. De utgör en femtedel av befolkningen i Israel, men är en stor andel av den medicinska personalen, utgör hälften av landets receptarier, en fjärdedel av sjuksköterskorna och cirka en femtedel av läkarna. Israel är beroende av deras arbete i vår kritiska tid, inte minst för bekämpa virusutbrott i landets judiska ultraortodoxa samhällen.

Käre Herre, vi tackar dig för den osjälviska professionalismen hos den medicinska personal som riskerar sina liv för att hjälpa och behandla alla som lider av Covid-19, oberoende av ras eller religion. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Den 14 april genomförde israelisk polis en räd mot en Covid-19-klinik som hade öppnats av palestinier i Silwan i östra Jerusalem. Israeliska regeringen anser att Palestinska myndigheten inte ska göra något för att stödja samhälen i det ockuperade östra Jerusalem. Förhållandena i det tätbefolkade området gör det speciellt mottagligt för en stor spridning av viruset.

O Herre, vi ber att den israeliska regeringen ska samarbeta med Palestinska myndigheten för att hjälpa palestinier som behöver virustestas eller komma till sjukhus som är utrustade för vård av dem som drabbats av det dödliga viruset. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Världshälsoorganisationen anser att den ockuperade och belägrade befolkningen i Palestina och Gaza är extremt sårbar inför dels ett allvarligt utbrott av Covid-19-virus, dels ett ekonomiskt sammanbrott. Organisationen “Who profits?” (whoprofits.org) har släppt en ny rapport som granskar Covid-19-krisen i de ockuperade områdena. Befolkningen upplever brist på testkit, skyddskläder och intensivvård. Det finns också allvarliga farhågor över den ökande övervakningen och införandet av repressiva åtgärder under täckmantel av “en nödsituation”.

Herre, vi ber för dem som försöker överleva under ockupationen och vi ber för dem “som stiftar orättfärdiga lagar” (Jes. 10:1) att de ska vända om och upphöra med sin hårda behandling av utsatta. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Den 15 april angrep judiska bosättare palestinska herdar när de vallade sina får öster om Yatta, nära Hebron. Medan bosättarna fick starkt beskydd av den israeliska militären, skadade de en av herdarna allvarligt. I ockuperade östra Jerusalem och Västbanken finns cirka 550 000 israeliska bosättare i olagliga bosättningar (enligt internationell lag).

Käre Herre, vi ber för alla palestinier på Västbanken som tvingas stå ut med återkommande våldsamma attacker, skador på sin mark och egendom och mängder av uppryckta olivträd. Vi ber att dessa hatbrott ska upphöra och att det inte ska bli spridning av det smittsamma viruset genom dessa attacker. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Ikväll, den 23 april, börjar den muslimska heliga månaden Ramadan. Den avslutas med festen Eid al-Fitr. Under Ramadan fastar muslimer från soluppgång till solnedgång. I år, med virusrestriktioner som förbjuder böner i moskéer och gruppsamlingar i hem för kvällens iftar-mål, blir fastemånaden svår.

Vi ber för våra muslimska bröder och systrar i Palestina när de fastar under Ramadan. Många av dem kommer att känna oro över arbetslöshet, inkomster och mat, såväl som bekymmer och sorg för nära och kära som påverkas av viruset. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd för vi för Armenien, Azerbajdzjan och Georgien. Herre, i din nåd… hör våra böner.

 

Bön inför söndagen – Luk 24:13-35

 Möt oss, Herre, på vägen till Emmaus. Led oss på stigen till vårt mål och förnya vår styrka när vi fortsätter att vandra tillsammans med Dig.

Öppna våra ögon så att vi ser tecken på Din närvaro kring oss, trots ockupation och rädsla.

Öppna våra hjärtan så att vi kan ta emot Din frid och kärlek och stärk oss att föra vidare till andra den nåd som Du gett oss fritt. Amen.

 

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och sprids i Sabeels nätverk och till församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejl? Skriv till sabeelsverige@gmail.com