4 juni 2020


Kumi Now- initiativet presenterar denna vecka Palestine Museum of Natural History, (PMNH) och Palestine Institute of Biodiversity and Sustainability (PIBS). Uppdraget för båda institutionerna är att forska, bevara och sprida kunskap om Palestinas kulturella arv och naturmiljö. Deras gemensamma mål är att använda sin kunskap till att interagera ansvarsfullt med sin omgivande miljö.

Käre Herre, allt du skapat är bra (1Tim 4:4). Vi är tacksamma för dem som arbetar för PMNH och PIBS när de noggrant studerar naturmiljön och vårdar den på ett respektfullt sätt. Vi ber att våra hjärtan ska fyllas av vördnad över de under de upptäcker. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Israelisk polis sköt en obeväpnad palestinier nära Gamla Stan i det ockuperade östra Jerusalem. Den dödade mannen, 32-årige Iyad el-Hallak, hade neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och var elev i en skola för människor med speciella behov. El-Hallak var på väg till sin skola när han sköts med flera kulor och lämnades blödande på marken tills han dog. Dagen före sköt israeliska soldater nära Ramallah en palestinier som de anklagade för att ha försökt ramma dem med sitt fordon.

Käre Herre, vi tänker på Iyads familj när de sörjer den son de förlorat. Vi ber att de israeliska soldaterna och deras befäl ska hållas ansvariga för sina brott. Välsigna oss Gud med mod och beslutsamhet att fortsätta säga sanningen till makthavarna och aldrig överge de marginaliserade. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Ayman Safiah, 29 år, vara en av de mest begåvade arabisk-israeliska dansarna. Den 17 maj sveptes han med av starka strömmar när han simmade vid kusten nära Neve Yam, i den norra delen av landet. Han lyckades föra sin kvinnliga kamrat tillbaka mot stranden, men kunde tragiskt nog inte rädda sig själv. Hans kropp har nu hittats av israelisk polis.

Käre Herre, vi ber för Aymans familj när de sörjer den de förlorat. Tack för att så många unga människor deltog i eftersökningen. Vi beklagar att en dansare med internationellt rykte drunknat vid så unga år. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Under Sabeels årsmöte, General Assembly, i slutet av maj valdes en ny styrelse.

Käre Herre, vi ber för Sabeels nya centrala ledarskap när de tar över sina ansvarsfulla uppdrag. Vi tackar för den tid och energi som våra tidigare styrelsemedlemmar lagt ner i arbetet. Låt ledningen av Sabeel fortsätta att betjäna alla människor, tala profetiskt till makthavarna och hjälpa de förtryckta att kräva sina rättigheter. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Médecins Sans Frontières (MSF), Läkare utan gränser, rapporterar att kombinationen av Covid19, nedstängningen och den ekonomiska påverkan allvarligt påverkar palestinska familjer som lever på ockuperade områden. De palestinier som bor i närheten av israeliska bosättningar upplever en högre grad av våld. När man till detta lägger ytterligare ångest över pandemin kan det leda till utbrott av vrede och övergrepp inom familjer.

Käre Herre, ”Du är vår tillflykt och styrka, en hjälp i nöden, som aldrig svikit.” (Ps 46:2) Vi ber om ett slut på denna onda cirkel av våld som palestinier upplever och ett slut på den brutala israeliska ockupationen. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Nedstängningen av Västbanken var planerad att vara kvar till den 5 juni, men på grund av färre fall de senaste veckorna lättades restriktionerna den 2 juni. Heliga platser, affärer och fabriker har tillåtits öppna, men myndigheterna ber människor att vara försiktiga. Sedan den 22 maj har fyra dödsfall rapporterats på Västbanken och 547 fall, inklusive 139 i östra Jerusalem, bekräftats smittade. Denna vecka öppnar Sabeels kontor i Jerusalem igen.

Herre, vi är tacksamma att antalet fall av virusinfektionen i Palestina och Israel förefaller att avta. Vi ber att pandemin snart ska dö bort i detta land och i länder världen över. Herre, i din nåd…   hör våra böner.

Israeliska styrkor arresterade Sheikh Ekrima Sabri, president för Supreme Islamic Council, imam vid Al-Aqsa-moskén och förre stormuftin i Jerusalem, efter att hans hus i ockuperade östra Jerusalem stormats. Al-Aqsa-moskén befarar en judaisering när tempelorganisationer uppmanar till att storma och ockupera den heliga platsen och dela upp bönetider och utrymme mellan muslimer och judar.

Käre Gud, vi ber för ett snabbt frisläppande av Sheikh Ekrima Sabri från israeliskt häkte. Vi tackar för alla människor med samvete som tar risken att säga sanningen till makthavarna och är villiga att betala ett högt pris för att ta ställning för rättvisan. Vi ber om säkerhet för Jerusalem och dess befolkning, som fortsätter att känna bördan från ockupationens orättvisa politik. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för Lesotho, Namibia, Sydafrika och Swaziland. Herre, i din nåd…. hör våra böner.

Bön inför söndagen Matt 28:16-20

Kärleksfulle befriare för alla folk, andas din Heliga Ande över oss, så att vi kan bli redskap för rättvisa, fred och helande på alla platser där förtryck och rädsla råder.Lär oss att bli trogna dina ord och din undervisning, så att vi får se ditt rike komma i vår skadade och oroliga värld där de som har makt prioriterar sin girighet och ärelystnad före människornas välbefinnande. Amen

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejl? Skriv till sabeelsverige@gmail.com