6 augusti 2020


På de ockuperade palestinska territorierna har det rapporterat omkring 15 000 fall av coronaviruset. De upplever nu en andra och svårare våg av pandemin, med 86 rapporterade dödsfall, t o m 2 augusti. Det palestinska hälsoministeriet rapporterar en topp av nya fall i Hebron och östra Jerusalem och att den palestinska myndigheten är maktlösa när det gäller restriktioner och andra åtgärder i områden under israelisk kontroll. Situationen förvärras av att Israel fortsätter med nattliga räder och arresteringar och dessutom rivit testcentra i Silwan (stadsdel i östra Jerusalem) och i Jenin.   

O Herre, vi ropar till dig och ber att de israeliska myndigheterna ska sluta med trakasserier och aggressioner mot palestinierna. Vi ber att de som lever i överbefolkade områden, speciellt flyktingläger, ska få råd och stöd i att begränsa sin sårbarhet för viruset. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Fredagen den 31 juli, deltog mer an 27 000 palestinska muslimer i Eid al-Adha – bönen på Al-Aqsaområdet i Jerusalem. Alla bedjare hade krav på att bära munskydd, ta med sina egna bönemattor och iaktta social distansering. Detta område i östra Jerusalem är en helig plats för muslimer. Andra religioners anhängare skall inte tillbe där. Detta till trots, tvingade sig israeliska judiska bosättare med beväpnat skydd, upp på området dagen innan för att fira den judiska högtiden Tisha B’Av. 

Käre Herre, vi ber att de som lever i Jerusalem ska behandla varandra med respekt och hänsyn och att alla trosinriktningar får frihet och möjlighet att tillbe utan hot på sina heliga platser. Vi ber att dessa intrång av bosättare på området ska upphöra. Herrre, i din nåd… hör våra böner.   

Tre av Banksy´s målningar, som ursprungligen hängde på hotellet Walled Off i Betlehem, har sålts på Sotheby´s i London. Triptyken påminner om flyktingkrisen i Europa under den senaste tioårsperioden. Auktionen resulterade i 2,2 miljoner pund, som Banksy donerar för att bygga en ny akut strokeenhet och utrustning för behandling av barn vid Bethlehem Arab Society for Rehabilitation Hospital.  

Herre, vi är tacksamma för den generösa donationen till förmån för sjukvård åt dem som lever i Betlehem. Vi är uppmärksamma på diskrimineringen från de israeliska myndigheterna, som fullt ut finansierar det israeliska sjukvårdssystemet, medan man lämnar det palestinska underfinansierat och beroende av stöd från utlandet. Herre, vi ber om ett slut på denna orättvisa. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Joint Advocacy Initiative, som drivs av YMCA), har startat ett träningsprogram för 15-16 åriga högstadieelever i Palestina . De har fört samman elever med olika bakgrund, från flyktinglägret Dhaisha, från Melkite Catholic School i Beit Sahour och från Al-Khader Village Secondary School för flickor. Hittills har fyrtio elever deltagit i två samlingar. Eleverna får möjlighet att förbättra sina kunskaper och öka sina presentationer samt diskutera hur ockupationen påverkar deras liv på olika sätt.  

Herre, vi tackar dig för detta kreativa initiativ som hjälper unga palestinier med olika bakgrund att få insikt om varandras liv och önskemål. Vi ber att delandet av erfarenheter skall ge ökat självförtroende och visa på vägar att stärka de egna sammanhangen. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Som en följd av förra veckans arrestering och förhör av Suhail Khoury och hans fru Rania Elias från National Conservatory of Music och Yabous Cultural Centre, skrev de ett uttalande på arabiska och engelska. De vädjar till alla mänskorättsorganisationer och UNESCO såväl som till EU, konsulat och diplomater att stödja dessa organisationer i Jerusalem och hålla de ockuperande styrkorna ansvariga för de dagliga kränkningarna av palestiniernas rättigheter och deras organisationer samt att sluta attackera studenter, konstnärer och musiker och andra involverade i kulturell verksamhet. 

Herre, vi ber att organisationer och individer i hela världen ska bry sig om uppropet från Suhail och Rania. Vi ber att kränkningarna ska upphöra och att studenter, konstnärer och musiker kan bli fria att utöva sin konst och främja kultur runt hela världen. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för Kamerun, Centralafrikanska republiken och Ekvatorialguinea. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com