27 augusti 2020


Den 25 augusti sände Kumi Now Online med lärare och elev vid Dar al-Kalima University College of Arts i Betlehem. Konst och film som motstånd i Palestina. Evangelisk-Lutherska kyrkan i Jordanien och det Heliga Landet (ELCJHL) startade denna viktiga utbildning 2006. 

Käre Herre, vi tackar dig för initiativet från den Lutherska Kyrkan att erbjuda högre utbildningar i konst, musik, film, hanteverk m.m. för de unga i Betlehem. Vi ber att universitetslärarna ska få kraft att inspirera nästa generation av kreativa ledare i Palestina.
Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Den 18 augusti slutade Gazaremsans enda kraftverk att fungera eftersom Israel stoppat leveranserna av bränsle. Sjukhus, företag och hem i Gaza måste nu lita till generatorer och solpaneler för att täcka upp för utebliven el. Israel stoppar nästan allt annat gods som transporteras in i enklaven. Gaza är under israelisk blockad och utsätts för återkommande bombningar. De israeliska aktionerna är en form av kollektiv bestraffning av befolkningen, som följd av de ballonger med brandfarliga ämnen och de raketer som skickas från Gaza.

Herre, vi ber för människorna i Gaza när de försöker överleva under den förlamande israeliska blockaden. Vi ber att de israeliska myndigheterna ska visa barmhärtighet i denna tid av pandemisk kris och tillåta bränsletillförseln till Gaza, innan en humanitär kris bryter ut. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Efter en fem månaders nedstängning, som följd av utbrottet med Covid-19, kommer skolor i Palestina att återöppnas i september. Den palestinska utbildningsministern Marwan Awartani uppmanar alla studerande att respektera myndigheternas restriktioner med fysisk distansering och hälsoregler.

Herre, vi ber för lärarna och de studerande i Palestina och i andra länder när de kommer tillbaka till sina skolor efter månader av nedstängning. Vi ber att de ska få möjlighet att återuppta sina studier med tillförsikt och entusiasm. Vi ber också för föräldrarna och deras oro för barnens hälsa och säkerhet. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Sheikh Raed Salah, ledaren för den norra grenen av Islamic Movement i Israel, har förflyttats från fängelset Al Jalama till isoleringscell i Ashkelon. Sheikh Salah överlämnade sig själv till de israeliska fängelsemyndigheterna för att genomföra sitt 28 månaders straff för påstådd anstiftan. Straffet blev en följd efter hans kritik av att de israeliska myndigheterna satte upp metalldetektorer på moskéområdet vid al-Aqsa i Jerusalem. 

Käre Herre, vi ber för Sheihk Salah och andra palestinier som har mod nog att höja sina röster mot de israeliska ockupationsmyndigheterna, även om det sker på bekostnad av deras egen frihet. “Detta är vad ni skall göra: Var ärliga mot varandra. Fäll rättvisa och rättfärdiga domar när ni dömer i stadsporten” – Sakarja 8:16. Vi ber att de israeliska myndigheterna ska lyssna till alla människor i landet och inte åtala eller fängsla någon som framför legitima klagomål. Herre i din nåd… hör våra böner. 

Mahmoud Nawajaa, den palestinske koordinatorn för rörelsen ”Boycott, Divestment and Sanctions” (BDS), släpptes den 17 augusti utan att ha ställts inför rätta. Han arresterades i sitt hem i Ramallah den 30 juli och åtalades för att tillhöra och arbeta för ett illegalt parti.  

Tack Herre, för frisläppandet av Mahmoud Nawajaa. Vi ber för de palestinier som bekämpar ockupationen med ickevåldsmetoder. Vi tackar också för stödet från människor i hela världen till palestinierna då de lever under apartheid i Israel. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Den 19 augusti blev en video viral i Palestina. Videon visade hur israeliska soldater trakasserade och slog palestinska arbetare när de var på väg att arbeta i Israel. Montaser Al-Fakhoury, 21, från Hebron berättade för en reporter från Palestine News Network hur soldaterna hade slagit honom och andra arbetare och stulit pengar och cigaretter från dem. 

Herre Jesus, vi ber att de dagliga övergreppen och förödmjukelserna mot palestinska arbetare vid trafikspärrarna ska upphöra. Vi ber att de israeliska myndigheterna ska säga ifrån och stoppa trakasserierna från sina soldater. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Sabeel-Kairos-rörelsen i Storbritannien håller en online-konferens lördagen den 19 september kl. 9 – 11 (svensk tid). Talare är Rev Dr Munther Isaac från Kairos Palestine Betlehem och Omar Haramy från Sabeel Jerusalem. Två teman belyses: “Du kan inte tjäna Gud och ockupationen” och “Antisemitism, Israel och Palestina”. Konferensens gudstjänst kommer att ledas av grundaren av Amos Trust, Garth Hewitt. Du ges inom kort möjlighet att följa konferensen genom att registrera dig på Sabeels hemsida www.sabeel.org

Herre, vi är tacksamma att Sabeel/Kairos fortfarande har möjlighet att genomföra en konferens detta pandemins år, även om den måste hållas på distans. Vi ber att människor runt om i världen ska lyssna till talarna och delta med frågor. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för Kap Verde, Gambia, Guinea, Guinea-Bissau och Senegal. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com