10 september 2020


Kumi Now Online inbjöd den 8 september talare från Arab Educationel Insititute (AEI), för att tala om den israeliska separationsmuren och annekteringen av platsen för Rakels grav i Betlehem. 

Käre Herre, vi tackar dig för arbetet som utförs av AEI, för att kasta ljus över orättvisan i annekteringen av platsen för Rakes grav i Betlehem. Vi ber för människorna i Betlehem, som är instängda av separationsmuren och omringade av illegala israeliska bosättningar. Vi tänker på dem speciellt i dessa tider av pandemi, när så många som är beroende av turism har förlorat sina arbeten. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Den 3 september brändes tre små barn till döds i en brand i flyktinglägret Al-Nuseirat i Gaza. Branden tros ha orsakats av levande ljus som användes i hemmet under ett av de vanliga elavbrotten i området.

Käre Herre, vi lägger fram inför dig den fruktansvärda branden då Yousef, Mohammad och Mahmoud Al-Hazeen dog. Vi ber för familjen i deras sorg. Vi ber för Gazas befolkning, som måste leva vidare med endast några få timmars elektricitet varje dag, då leveranserna av bränsle till Gazas kraftverk uteblir. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Den 2 september dödades en ung arabisk lärare, Sharifa Abu Muammar, mor till tre barn, i Ramla. Hon dödades av en förlupen kula från ett illegalt vapen, när hon förberedde starten av ett nytt skolår. Våldsbrotten i det arabiska samhället ökar, men lite görs av den israeliska polisen för att begränsa tillgången på illegala vapen.  

Käre Herre, vi är sorgsna över Sharifas våldsamma död och vi känner med hennes familj och vänner i deras chock och sorg över hennes död. Vi ber för grupper som försöker nå arabiska samhällsledare, såväl som israelisk polis, för att försöka bygga säkrare och mer jämlika samhällen. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Jerusalem är en gospelsång med gripande melodi, skriven av den sydafrikanske musikern Master KG. Angolesiska fans sände en video med deras egen koreografi och den blev viral under namnet #JerusalemaDanceChallenge. I augusti laddade Jerusalem Music Collective, Jaw, upp en palestinsk version, filmad i Bab el Majlis (en port till moskéområdet) i Gamla Stan, tillsammans med den afro-palestinska föreningen i Jerusalem. Lokala dansare skapade sin unika version med inslag av dansen dabke.  

“Han råder rättvist över världen, dömer folken med oväld. Herren är en borg för den förtrampade, en borg i tider av nöd.” Ps 9:9–10. Vi tackar dig Herre, för den kärleksfulla hälsningen till unga i Sydafrika från unga människor i Jerusalem. Vi ber att deras glada dans ska inspirera unga förtryckta människor i Palestina, Sydafrika och runt om världen. Herre, i din nåd… hör våra böner.  

Abu Ahmad har en hörselnedsättning och arbetar med låg lön för ett sanitetsföretag i Ramallah. Hans son är medlem i en palestinsk dansgrupp. Som en hyllning till sin far spealde han och hans grupp in en föreställning på teckenspråk, som flash-mob. Videon med dansen har setts av många och blivit mycket uppskattad. 

Herre, i dessa tider av pandemi, har så många av oss blivit medvetna om och tacksamma över de som utför nödvändigt arbete i våra samhällen för att bevara hälsan. Vi tackar dig för hyllningen från hjärtat av en son till sin far, som har så många utmaningar i sitt liv. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Den 1 september protesterade många demonstranter i byn Shufa, nära Tulkarem, mot de israeliska planerna att konfiskera 800 000 km2 palestinsk mark för att bygga ett industriområde. En äldre demonstrant, 65-årige Khairi Hannoun, arresterades under protesten. Han brottades ner av en soldat, som sedan fortsatte med att hålla ett knä mot hans hals och rygg medan de satte handfängsel på honom. Videon från fängslandet visas på sociala medier då det påminner om det hemska sätt som vita amerikanska poliser dödade afro-amerikanen George Floyd.  

Käre Herre, vi ber att de israeliska soldaterna ska sluta använda övervåld för att skingra protesterande palestinier. Vi ber också att den israeliska regeringens illegala konfiskering av palestinsk mark ska upphöra. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för Ghana och Nigeria.
Herre, i din nåd…   hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com