17 september 2020


Den nionde september beordrade Jerusalem District Court vräkning av den palestinska familjen Nasser Rajabi från deras bostad, bestående av tre lägenheter i området Batan Al-Hawa, i Silwan i ockuperade östra Jerusalem. I lägenheterna bor trettio familjemedlemmar, som snart kommer att tvingas till hemlöshet, tillsammans med åttio andra personer. I januari beordrade Jerusalem Magistrates Court familjen att lämna sin egendom som en följd av en process driven av Ataret Cohanim Settler Association. Bosättarna hävdar att egendomen ägs av Benevisti Trust som bildades på 1800-talet för att ge bostäder åt flyende judar från Jemen. 

Herre, vi ber för de många palestinska familjer som hotas av vräkning i östra Jerusalem till förmån för judiska bosättare, med stöd av det israeliska juridiska systemet. Vi ber att det systemet ska sluta så frön av orättvisa genom att förneka palestinierna rätten att återta sin egendom, medan det beviljar historiskt motiverade återtaganden för judiska bosättare. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Den judiska högsta domstolen är oenig med den israeliska regeringen om den stoppade rivningsordern för Khan Al-Ahmar, en beduinby nära Jerusalem på den ockuperade Västbanken. Regeringen åberopar pandemihotet och diplomatiska orsaker för att återkalla det sex månaders långa uppskovet. Domstolen har beviljat två månaders uppskov med förhandlingar om rivningen. Byn Khan Al-Ahmar blockerar möjligheter att utvidga den närliggande illegala bosättningen Màale Adumim, där det bor mer än 37 000 bosättare. 

Käre Herre, vi ber för de beduinsamhällen som tvingas bort från sin mark. Vi ber att byn Khan Al-Ahmar inte ska förstöras av schaktmaskiner. Vi ber om ett slut på de destruktiva handlingar av bosättare och israeliska myndigheter när de ständigt lägger beslag på mer land från det palestinska folket. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Kyrkornas Världsråd och Mellanösterns Kristna Råd inbjuder till en vecka av bön för fred i Palestina och Israel under den tredje veckan i september. Då båda råden ser den extremt känsliga situationen i det Heliga Landet och ber människor visa “kreativ solidaritet” som ett tecken på hopp i arbetet med att återupprätta fred och rättvisa i landet. 

Herre Jesus, öppna våra ögon så att vi ser smärtan hos dem som försöker överleva, använd våra händer för att hjälpa till att läka dem vars liv förstörts av konflikt och krig, använd våra röster för att uppmärksamma orättvisa handlingar mot maktlösa från dem som har makten. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Sabeel ger varje onsdag bibelstudier online via Zoom för ledare i bibelstudiegrupper. 

Herre, vi är så tacksamma för de virtuella möten och bibelstudier Sabeel kan hålla under denna tid av pandemi. Vi ber att delandet av Livets ord ska hjälpa bibelstudieledare att “lysa, som stjärnor på himlen” (Fil 2:15) genom dessa mörka och svåra tider. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Den 9 september rapporterar de palestinska fångarnas förening att två palestinier som hålls fängslade, s.k. administrative detention, lider av försämrad hälsa. Båda fångarna hungerstrejkar i protest mot sin inspärrning. Maher al-Akhras från Jenin fördes nyligen till ett israeliskt sjukhus efter en hungerstrejk i 45 dagar. Abdul-Rahman Shuaibat från Betlehem har försämrats efter att ha överförts till Eshel-fängelset och avstår nu också från vätska. 

Herre, vi ber för Maher och Abdul-Rahman och deras liv som nu balanserar på en knivsegg. Vi ber att de ska släppas från fängelset så att de kan återvinna sin hälsa. Vi ber att de israeliska myndigheterna ska sluta att döma palestinska fångar till förvar på obegränsad tid med order om “administrative detention”. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Israel har, med stöd av USA, signerat en överenskommelse om att normalisera sina diplomatiska förbindelser med Bahrain respektive Förenade Arabemiraten. Tyvärr bortser normaliseringarna mellan länderna både från roten till konflikten i Mellanöstern och det palestinska folkets lidande och rop efter en rättvis fred.  

O, Du den Högste, vi vänder oss till dig för att finna en tillflykt när vi möter bedrägeriet i världen. Vi fortsätter att bo i ditt skydd och dröja i din skugga. Vi litar på dig Herre, som vår tillflykt och borg, när vi möter terror, farsot och förstörelse (Ps 91:1-7). Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för Argentina, Paraguay och Uruguay.  Herre, i din nåd… hör våra böner.  

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner kl. 12 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com