29 oktober 2020


Sju manliga sjuksköterskor demonstrerade på ett torg i Gaza den 21 oktober som en protest mot att deras resetillstånd dragits tillbaka av de israeliska myndigheterna och mot beslutet att säga upp dem från Makassedsjukhuset i östra Jerusalem. Alla har stor erfarenhet efter att ha arbetat på sjukhuset i mer än tjugo år. Det är inte troligt att de hittar annat avlönat arbete i Gaza, där mer än halva befolkningen är arbetslös.

Käre Herre, vi lyfter fram situationen i Gaza inför dig igen. Människor stängs in p.g.a. den israeliska blockaden och berövas mat, arbete, vård och – mest av allt – hopp för framtiden. Vi ber om ett slut på denna skoningslösa blockad. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Iyad al-Hallaq var en 32-årig palestinsk man med autism. Han sköts och dödades av en israelisk gränspolis den 30 maj när han som vanligt var på väg till sin särskola. Han var anställd på skolan, som ligger i östra Jerusalem. Den 21 oktober meddelade det israeliska justitiedepartementet att polisen som sköt honom kan ställas inför rätta för hänsynslöst mord.

Herre, vi ber för Iyads familj när de sörjer sonens tragiska död. Vi ber att den israeliska domstolen inte kommer att “ förvägra de svaga rättvisa” (Jes. 10:2), utan genomför en rättvis undersökning kring beskjutningen av Iyad. Herre, i din nåd… hör våra böner.

“Peace Now”, den israeliska organisation som bevakar israeliska bosättningar, rapporterar att antalet beviljade ansökningar för expansion av bosättningar under 2020 är mycket större än under tidigare år. I år kommer mer än 12 000 bostäder för bosättare att byggas på det ockuperade Palestinska territoriet – en tydlig överträdelse av internationell lag.

Käre Herre Jesus, vi längtar alltmer efter fred i Israel/Palestina, nu när utsikterna för fred minskar i takt med att bosättningar växer upp som svampar på palestinsk mark. Vi ber att Israel verkligen ska frysa all ytterligare annektering av de ockuperade territorierna och inte enbart göra tomma uttalanden medan man fortsätter expansionen genom bosättaraktivitet. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Det palestinska socialministeriet har påtalat att mordet på en ung palestinsk tvåbarnsmamma var avskyvärt. Det skedde i Nabi Elias, i den norra delen av Västbanken. den 21 oktober. Polisen har tillfångatagit hennes man.

Herre, vi ber för den unga mammans familj, nu när de sörjer henne. Vi ber också för de många kvinnor som utsätts för våld, inte minst i dessa tider av pandemi. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Maher al-Akhras har nu hungerstrejkat i över nittio dagar och närmar sig döden. Hans strejk är en protest mot Israels omfattande bruk av “adminstrative detention”, som tillåter myndigheterna att hålla fångar på obestämd tid och utan rättegång, ibland i åratal. Sedan augusti är mer än 350 palestinier fängslade under “administrative detention”, enligt den israeliska mänskorättsorganisationen B´Tselem.

Herre, vi ber för Maher och hans protest mot “administrative detention”. Ge honom av din styrka. Vi ber att den israeliska högsta domstolen visar medlidande och friger honom så att han kan återvinna sin frihet och hälsa. Herre, i din nåd… hör våra böner.  

Den 19 oktober använde israeliska bosättare från Elon Moreh avloppsvatten för att svämma över olivlundar på palestinsk mark i byn Deir al-Hatab, öster om Nablus. Denna attack kom under den kritiska period när odlarna förbereder sig för olivskörden.

Käre Herre, vi litar på din trofasta kärlek och på hur du säsong efter säsong ger skörd. Vi ber att Israel ska sätta stopp för bosättarattacker som förstör olivskörden och plundrar palestinier på deras inkomst och uppehälle. Herre, i din nåd… hör våra böner.  

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för Kanada och Amerikas Förenta Stater. Herre i din nåd… hör våra böner.  

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com