5 november 2020


Denna veckas Kumi Now-initiativ fokuserar Jahalin Solidarity organization. Denna grupp arbetar för att skydda rättigheterna för beduiner och andra palestinier som lever under ockupation. De fortsätter att stödja beduinbyn Khan al Ahmar, där invånarna sedan 2012 har levt under konstant hot om att tvångsförflyttas av de israeliska myndigheterna. 

Käre Herre, vi tackar dig för dem som bryr sig om de fattiga och förföljdas rättigheter. Vi är tacksamma för dem som arbetar i organisationen Jahalin, som lyssnar till beduinerna och arbetar för att stödja deras lagliga rättigheter. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Hallel Rabin, en 19-årig israelisk kvinna från kibbutz Harduf i norra Israel, dömdes till 25 dagars fängelsestraff den 28 oktober. Hon fängslades för tredje gången för att ha vägrat att göra värnplikt i den israeliska militären. Hon säger: ”Jag vill inte delta i ett system som är baserat på ojämlikhet och rädsla.” 

Tack Herre, för modet och integriteten hos denna unga israeliska kvinna, som är redo att betala priset av ett fängelsestraff för att följa sitt samvete. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Sabeels vänner i Nordamerika har inbjudit kyrkliga församlingar i hela världen att be och dela nattvard i gemenskap med palestinier första söndagen i advent, den 29 november. 

Hjälp oss Herre Jesus att hålla oss vakna inför och medvetna om orättvisor och förtryck som våra bröder och systrar i Palestina utsätts för under ockupationen. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

En ny dokumentärfilm, med titeln “Att cykla under belägring i Gaza” av Flavia Cappellini fokuserar på den palestinske idrottsmannen Alaa al-Dalis liv. Han är 23 år och var en av de snabbaste cyklisterna i Palestina. Under 2018 tog han sig till en plats öster om Rafah för att se “Den stora marschen för återvändande”, där han sköts i sitt högra ben av en israelisk prickskytt. Man var tvungen att amputera benet. Trots detta trauma har han kämpat sig tillbaka för att bli en paracyklist. 

Herre, vi inspireras av den mänskliga styrka, som Alaa visar i sin kamp för att komma tillbaka till sporten som han älskar. Vi ber om ett slut på den förtryckande israeliska blockaden av Gaza och om hopp för de unga palestinier som lever där. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Amer Abdul-Rahim Snobar, en 18-åring från byn Yatma nära Nablus, körde nära Turmas-Ayya den 25 oktober när han jagades av israelisk militär. En grupp soldater tillfångatog honom och misshandlade honom så svårt att han dog av sina skador. 

Herre, vi ber för Amers familj när de sörjer hans död. Vi ber att den våldsamma misshandeln blir noggrant undersökt av de israeliska myndigheterna och att de som har begått brott åtalas. Herre, i din nåd… hör våra böner.    

FN:s kontor i de ockuperade palestinska territorierna rapporterar att den palestinska olivskörden har påverkats mycket negativt av bosättarattacker. Under perioden 6 – 19 oktober har nitton allvarliga incidenter rapporterats. Stora mängder av olivskörden har stulits, tjugotre palestinska odlare attackerats och skadats och mer än tusen olivträd bränts eller skadats. 

Herre, vi ropar högt till dig, i tillit till din trofasta kärlek, nåd och barmhärtighet. Vi ber om ett slut på det ständigt ökande våldet från bosättare, riktat mot palestinska bönder. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Det förekom serier av våldsamma attacker och skjutningar i det arabisk-israeliska samhället sista veckan i oktober. Förra veckan dog fyra personer, bland dem en kvinna och en tonåring i staden Baqa al-Gharbiya, i norra delen av landet. Många i de arabiska samhällena påtalar ökning av skjutningar och organiserad brottslighet. De ber den israeliska polisen att undersöka dessa händelser mera noggrant. 

Herre, vi ber för alla släktingar till dem som dödats i de senaste attackerna i det arabisk-israeliska samhället. Sådant våld leder bara till mer förödelse och förstörelse. Vi ber att fred och rättvisa ska återskapas där de hotas. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för Fiji, Melanesien, Mikronesien, Papua Nya Guinea, Polynesien och Solomonöarna. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com