12 november 2020


Kumi Now-initiativet fokuserar denna vecka på gräsrotsorganisationen “Stoppa Muren” (Stop the Wall), som argumenterar för en nedmontering av den israeliska separationsmuren. Den har på många sträckor byggts djupt inne på Västbanken. Mer än 150 palestinska samhällen äger mark bakom muren, som de har svårigheter att få tillträde till. 

Herre, vi tackar dig för dem som arbetar för att montera ned strukturer som används för att utesluta och förtrycka andra. Vi fortsätter att be för återupprättandet av fred och rättvisa i Israel/Palestina och för ett slut på segregationen av människor som lever i landet. Herre, i din nåd… hör våra böner.  

FN rapporterar att alla byggnader i beduinbyn Khirbet Humsa i Jordandalen jämnades med marken den 4 november. Rivningen lämnade 73 människor, bland dem 41 barn, såväl som deras boskap, hemlösa och utsatta för höstregnen. Denna händelse är den största tvångsflyttningen i Israel under de senaste fyra åren och har fördömts av ett flertal länder. 

Käre Herre, vi ber för beduinerna som förföljs i Israel. Vi ber om ett slut på denna omänskliga plundring med förstörda hem som drabbar de fattigaste i landet genom aktioner av de israeliska myndigheterna. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Den 2 november tillfångatog de israeliska myndigheterna åtta palestinier från olika delar av Västbanken. Bland de som fängslats finns Khitam Saafin, som är ordförande för “the Union of Palestinian Women’s Committees”. Hon arresterades tidigare 2017 och hölls i en tre månaders “administrative detention” (fängslad utan åtal och rättegång). 

Herre, vi ber för de palestinier som nyligen arresterades, att de inte ska hållas kvar i fängelse av de israeliska myndigheterna, utan åtal eller rättegång. Vi ber att de istället ska använda sin makt till att döma rättvist i rättsfall, lika för israeler och palestinier och inte förtrycka. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Bosättare från den illegala bosättningen Kiryat Arbaa nära Hebron attackerade palestinska hem den 30 oktober. Israeliska soldater eskorterade bosättarna och försökte fängsla en sjuttonårig palestinier, Mohammed Aref Jaber. När hans mor ingrep för att stoppa arresteringen, blev båda angripna av soldaterna. 

O Herre, du är vårt gömställe och vår sköld. Våra själar sörjer, när vi hör om dessa brutala angrepp i Hebron, som står under ständiga attacker från bosättare. Vi ber att Mohammed och hans mor ska återhämta sig. Vi ber att palestinier som bor i Hebron ska tillåtas leva i fred. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Farouk Jubran, en 74-årig palestinsk invånare i Gamla Stan i östra Jerusalem, lider av cancer och har fått veta att hans sjukförsäkring dragits tillbaka. Han anses bo på Västbanken. Det israeliska nationella försäkringsinstitutet har meddelat honom att han inte längre har rätt till ålderspension och att han måste betala tillbaka alla tidigare utbetalningar. 

Herre, vi ber för Farouk, som undersitt åldrande och allvarlig sjukdom lider brist på pengar. Vi ber att de israeliska myndigheterna ska sluta med att dra in palestinska uppehållstillstånd för att så hävda suveränitet över Jerusalem. En delad stad enligt internationell lag. Herre, i din nåd… hör våra böner.   

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för Aotearoa Nya Zeeland och Australien. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com