24 december 2020


Under de senaste månaderna har, enlig FN, antalet attacker från israeliska bosättare mot palestinska civila nått en topp. Attacker mot palestinska odlare och herdar utförs ofta med skydd av israelisk militär. Illegala israeliska bosättare förstörde vattenledningar och träd i byn al-Lubban ash-Sharqiya, den 18 november. Degen efter attackerades och skadades palestinska bönder och herdar i Masafir Yatta, i den södra delen av den ockuperade Västbanken.

Herre, vi ber att denna ström av våld från israeliska bosättare mot palestinier ska upphöra. Vi ber att strupgreppet från den israeliska ockupationen, som växer sig starkare och starkare mot palestinierna, ska lossna. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Den 21 december blockerades en av Israels stora genomfarter av arabisk-israeliska demonstranter. De ville skapa uppmärksamhet kring sammanbrottet av lag och ordning i arabiska städer och byar, beroende på bristen på medel från de israeliska myndigheterna för att stoppa brottsvågen. Ett stort antal dödsfall, 98, bland arabiska israeler har noterats under 2020.   

Herre, vi ber att demonstranternas röster ska bli hörda. Vi ber att våldet inte ska få härska okontrollerat i arabisk-israeliska samhällen och att den israeliska regeringen ska ta sig an problemet. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Den 20 december konstaterade en talesman från kommissionen för Palestinas fångar och ex-fångar (Palestine’s Detainees and Ex-Detainees Commission) att hittills under året har 140 palestinska fångar drabbats av Covid-19 i israeliska fängelser.

Herre, vi ber att internationella människorättsorganisationer ska gripa in för att rädda livet på palestinska fångar. Vi ber att trycket på den israeliska regeringen ska bli tillräckligt stort så att de följer sitt åtagande att garantera hälsa, välbefinnande och säkerhet för palestinska fångar. Herre, i din nåd… hör våra böner.

En kvinnlig israelisk bosättare försökte köra över tre palestinska barn när de försökte korsa vägen i Jabal Jales, nära Hebron. En palestinier ingrep för att rädda barnen innan de träffades av bilen.

Herre Jesus, du tillrättavisade dina lärjungar och sade åt dem att låta barnen komma till honom och att inte hindra dem (Matt 19:13-14). Vi lyfter fram barnen i Hebron och överallt på Västbanken inför dig och ber för dem som dagligen utsätts för trakasserier, våld och arresteringar under den israeliska ockupationen. Vi längtar efter ett slut på denna mardröm och efter en bättre framtid för dem – i ett land med rättvisa och fred. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Det israeliska hälsovårdssystemet startade den 20 december sin nationella kampanj för vaccination mot coronaviruset. Det finns 37 vaccinationscentra, men endast tre planerade för den arabiska befolkningen, som utgör 20 % av befolkningen. En stor andel av dem är smittade.  

Herre, vi ber om en snabb aktion för att säkerställa att vaccin ska bli tillgängligt för alla oavsett etnicitet, hudfärg eller religion. Vi ber att de som är ansvariga för tillgången till hälsovård i Israel ska verka för att utplåna diskrimineringen. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Deltagare från hela världen har deltagit i Sabeels gudstjänster under december, som sänts av Kumi Now-teamet via Zoom. Under 2021 kommer gudstjänsterna att fortsätta på torsdagar kl. 17.00, svensk tid.

Tack, Herre Jesus, för möjligheten att samlas till gudtjänst med palestinska kristna under adventstid. Även i dessa mörka tider minns vi hoppet som föddes i Betlehem för två tusen år sedan. Herre Jesus, vår Frälsare, som föddes då och fortfarande är den goda nyheten om stor glädje att dela med alla människor på jorden. Vi prisar och ärar dig denna jul. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för de statslösa människorna i vår värld.

“En Herrens ängel visade sig i en dröm för Josef och sade: Stig upp och ta med dig barnet och hans mor och fly till Egypten och stanna där tills jag säger till dig, ty Herodes kommer att söka efter barnet för att döda det.” (Matt 12:13) Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com