7 januari 2021


“Förenade som En” (United as One) är titeln på en ny sång som skrivits av 23 unga palestinska flyktingar för att uttrycka sin tro på framtiden. Med hjälp av sex musiker har de tonsatt och publicerar den. Projektet sponsrades av FN-organet Relief and Works Agency (UNWRA).).

Herre, vi tackar dig för det musikaliska uttrycket från de unga palestinska flyktingarna och ber att de, trots de många utmaningarna de möter, inte ska förlora visionen om hopp i sina liv. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Den 25 december samlades hundratals palestinska demonstranter i byn Beit Dajan, öster om Nablus, för att delta i en fredlig demonstration mot israeliska bosättares stöld av mark. Den israeliska militären skingrade dem med tårgas och ljudgranater.  

O Herre, vi ber om ett slut på våldet som begås mot palestinier av israeliska bosättare och de israeliska myndigheterna.  Herre, i din nåd… hör våra böner.

Israeliska flyganfall mot centrala och södra Gaza den 26 december, skadade två unga invånare och orsakade omfattande skada på fastigheter. Den israeliska militären angav att anfallen kom som ett svar på att två missiler avfyrats från Gaza: De föll på öppna områden utan att orsaka skada. Israeliska krigsplan släppte fem missiler i området al-Tuffah i Gaza City. Byggnaderna som skadades innehöll ett barnsjukhus, ett center för funktionshindrade och en sportklubb.

Herre, vi ber om ett slut på spiralen av våld mellan Gaza och Israel. Vi ber att våld och förtryck ska upphöra i Palestina – Israel och att alla människor ska söka rättvisa och rättfärdighet. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Kamal al-Shakhra, talesperson för det palestinska hälsovårdsministeriet, meddelade den 26 december, att corona-vaccin förväntas bli tillgängligt i Palestina under nästkommande veckor. Han varnade också för att infektionstakten kan fortsätta att vara hög eftersom viruset har tagit 29 liv och infekterat 1 268 personer de senaste 24 timmarna på Västbanken och i Gaza.

Herre, vi är tacksamma för att det ockuperade palestinska territoriet får tillgång till vacciner. Vi ber att de effektivt ska dämpa spridningen av pandemin i dessa områden och i andra länder i världen. Herre, i din nåd… hör våra böner.

USA:s tull- och gränsmyndigheter tillkännagav den 30 december att alla produkter tillverkade i Israel-kontrollerade områden på Västbanken ska märkas “tillverkade i Israel”. Denna förändring i märkningspolicyn av Trump-administrationen gäller produkter tillverkade i israeliska bosättningar, trots att dessa anses illegala enligt internationell lag. Den palestinska mänskorätts­organisationen, Al Haq, har skrivit till EU-parlamentet för att få stöd i att förbjuda handel med illegala israeliska bosättningar.

Herre, vi ber att internationella lagstiftare ska utmana den israeliska regeringens försök att dölja ursprunget till sina produkter. Vi ber att regeringar i världen ska sätta press på Israel för att stoppa den snabba expansionen och den ekonomiska utvecklingen för deras illegala bosättningar. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Hundratals israeliska bosättare samlades på Road no.1 i området Sheikh Jarrah i ockuperade östra Jerusalem den 27 december. Israelisk polis stod bredvid när bosättarna attackerade palestinier, palestinska hem och fordon i området.

Herre, vi ber att dessa upprepade utbrott av våld från israeliska bosättare mot palestinier ska upphöra. Vi ber att de israeliska myndigheterna inte längre ska stå vid sidan av och tillåta sådana attacker, utan ingripa för att upprätthålla lag och ordning i alla delar av samhället. Herre, i din nåd… hör våra böner.

 Sjukhuset Holy Family Hospital i Betlehem, har drabbats svårt av pandemin. Där ges specialiserad graviditetsvård och vård av för tidigt födda barn, för sårbara familjer från hela Palestina. Anställda har valt att ta 12-timmarsskift för att klara arbetsbelastningen. Entreprenörer i södra Palestina förser dem med skyddskläder och masker. Syrgasleveranser har donerats av vänner i Schweiz och USA.

Herre, vi tackar dig för personalens hängivenhet vid Holy Family Hospital i Betlehem. Stötta dem när de fortsätter att ge vård åt mödrar och spädbarn i Palestina. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Pastor Naim Ateek utnämndes den 3 januari till “the Honorary Canon of the Cathedral of St Andrew, Honolulu”. Han kommer att delta i ceremonin i katedralen virtuellt från Texas. Pastor Ateek är också domkyrkopräst i det Episkopala stiftet i Jerusalem och en av grundarna av Sabeel Ecumenical Liberation Theology Centre i Jerusalem.

Käre Herre Jesus, vi tackar för pastor Naim Ateeks lysande vittnesbörd. Vi firar tillsammans med honom när han hedras genom erkännandet av hans arbete att söka rättvisa och försoning i Palestina och Israel. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Kumi Now-initiativet fokuserar denna vecka Evangeliska Luterska Kyrkan i Jordanien och det Heliga Landet (ELCJHL). Kyrkan erbjuder såväl gudstjänster för palestinska kristna som utbildning och hjälp för dem som har ekonomiska svårigheter och belastas hårt av bristen på frihet och säkerhet i sitt land. Många palestinska kristna har tvingats emigrera och lämnar något fåtal hundra tusen kvar i det Heliga Landet.

Herre, vi ber att du styrker kristna ledare och fredsskapare i Palestina. Låt ditt ansikte lysa över dem och fyll deras hjärtan med glädje – PS 4:7. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för Egypten, Israel, Jordanien, Libanon och Palestina. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com