10 juni 2021


Veckas Kumi Now-Online tog upp om miljöskador som orsakas av ockupationen i Palestina/Israel. Miljön skadas på många sätt – träd tas upp med rötterna, bosättningar byggs, liksom separationsmuren, militära aktiviteter och vattenprojekten tar upp vatten från Jordandalen och underjordiska källor. Temat för nästa veckas Kumi Now Online rör etiska frågor kring turism och pilgrimsresor.

Herre, vi ber att den fulla omfattningen av Israels framfart med ockupation och annekteringar uppmärksammas innan skadorna blir irreversibla. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Yousef Issa är en 23-årig palestinier från Lydda, öster om Tel Aviv. Han höll på att arbete på sitt hus när han plötsligt sköts av en israelisk polis. Hans skador orsakar svåra tal- och rörelsesvårigheter. Ingen polis har åtalats för överfallet.

Herre, vi ber att alla som begår våldshandlingar mot oskyldiga offer ska hållas ansvariga enligt israelisk lag, oavsett offrens etnicitet eller sysselsättning. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Förra veckan avstod Israel Land Authority (ILA) slutligen sin äganderätt till fängelset Al-Zaher Omar. Kommunen Safa’ar har de senaste sjuttiotre åren hävdat att de äger fortet och det omgivande markområdet.

Herre, så många palestinska egendomar och platser konfiskeras eller stängs ner av israeliska myndigheter. Vi ber att egendomarna ges tillbaka till ägarna och att platser öppnas för allmänheten igen. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Den 28 maj sköt högsta domstolen i Israel upp förhandlingar om tvångsförflyttning av sju palestinska hushåll i Batn al-Hawa till förmån för judiska bosättare. Området ligger i Silwan i östra Jerusalem.

Herre, vi ber för de hundratals palestinier i östra Jerusalem som står inför en orättvis vräkning. Vi ber att det internationella samfundet ska utmana israeliska myndigheter om deras politik av vräkningar på de ockuperade territorierna. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Israel Land Authority (ILA) har begärt in anbud från israeliska byggföretag för att fullständigt bygga om området Lifta i Jerusalem. Lifta är en av få kvarvarande palestinska byar som ger en glimt av karaktären på de palestinska byar som avfolkades under Nakban 1948. Ättlingar till de palestinier som tvingades lämna Lifta ber det internationella samfundet om att få ett stopp på den totala förstörelsen.

Herre, vi ber för alla dessa som tvingats från sina hem i Palestina under Nakban. Vi ber att det som finns kvar av byn Lifta ska bevaras för efterkommande och att rätten för palestinska flyktingar att återvända till sina hem ska respekteras och inte längre ignoreras. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Mohammad Awwad, 25 år från Betlehem och Ghadanfar Atwan 28 år från Hebron är palestinska fångar i israeliska fängelser. De befinner sig i den fjärde veckan av sin hungerstrejk, som protest mot att sina fängslande utan åtal och rättegång (administrative detention).

Herre, vi ber för Mohammads och Ghadanfars hälsa när de lider under sin hungerstrejk. Vi ber om ett slut på det israeliska sättet att fängsla utan åtal och rättegång. Det berövar politiska fångar deras tillgång till sina juridiska rättigheter. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Jawad Abbasi en femtonårig pojke från området Ras al Amoud i Silwan i det ockuperade östra Jerusalem,  skadades efter att ha förföljts och körts på av en israelisk polisbil. Skälet var att han fäst en palestinsk flagga på sin cykel. Polisen fångade honom, men frigav honom så att han kunde få behandling på sjukhus för sina skador.

Herre, det är svårt att höra att ett barn avsiktligt skadats av en polisbil för att ha en flagga på sin cykel. Vi ber om ett slut på kampanjen av trakasserier och skrämsel från israeliska myndigheter mot palestinska invånare i östra Jerusalem. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Minst 14 palestinier skadades den 4 juni när israeliska ockupationstrupper attackerade och upplöste “ett maraton”, organiserat av palestinska demonstranter utanför området Sheikh Jarrah i östra Jerusalem. De tävlande hade sprungit från Silwan till Sheikh Jarrah iklädda t-shirts med trycket “7 850”. Talet representerar det antal människor som hotas av vräkning från sina hem. De hade just börjat fira vid mållinjen när israeliska ockupationsstyrkor sköt med tårgas och gummikulor rakt in i massan av tävlande.

Herre, vi tackar dig för alla som är villiga att använda sig av kreativa former av ickevåldsprotester för att stödja dem som hotas av de värsta aktionerna under ockupationen. Vi ber att rättvisa ska skipas och att invånarna i Silwan och Sheikh Jarrah ska tillåtas att stanna i sina hem, där deras familjer levt i generationer. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Under senaste veckan har palestinska konstnärer målat muralmålningar, som skildrar berättelser från sina städer. De hoppas att på så sätt uppmuntra andan av uthållighet hos sitt folk, som lever med motgångar.

Herre Gud, vår Skapare, vi tackar dig för de kreativa gåvorna hos alla konstnärer och muralmålarna. Vi tackar dig för att när vi låter ljuset lysa mot mörkrets verk, blir de synliga och mindre skrämmande. Herre, hjälp oss att vandra i kärlek, som ljusets barn. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för Lesotho, Namibia, Sydafrika och Swaziland. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com