30 september 2021


Veckans Kumi Now Online behandlade den svåra situationen för beduingrupper i Palestina och Israel. De har lidit av de israeliska myndigheternas trakasserier under tiotals år, genom många husrivningar och fördrivningar. Den internationella dagen för icke-våld uppmärksammas på lördag, den 2 oktober, som också är Mahatma Gandhis födelsedag. Nästa tisdag fokuserar www.kuminow.com organisationer som strävar efter att “säkra en kultur av fred, tolerans, förståelse och icke-våld”. 

Herre, vi ber för de många individer och grupper som arbetar på alla sidor av konflikten i Palestina och Israel för att nå en rättvis lösning genom icke-våld. Herre, i din nåd… hör våra böner 

Den 24 september begravdes Mohammed Khabisah i Beita, söder om Nablus på Västbanken. Mohammed dödades av skott i huvudet av israeliska trupper under sammanstötningar med palestinska demonstranter. Demonstranterna var på väg mot en illegal israelisk bosättarutpost, där bosättare flyttade in under sommaren efter att den israeliska regeringen hade förespeglat dem att få återvända till platsen som är avspärrad under militär bevakning. 

Herre, vi ber för Mohammeds familj och vänner i deras sorg. Vi ber också om ett slut på den snabba expansionen av illegala israeliska bosättarutposter på de ockuperade palestinska territorierna.Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Förra veckan beviljade USA:s representanthus ytterligare en miljard dollar i militär hjälp för att utveckla Israels Iron Dome-system. Endast nio demokrater röstade emot förslaget. Nu donerar USA över 3,8 miljarder dollar i militärhjälp till Israel varje år. 

Herre, vi ber om rättvisa, fred och säkerhet för alla som lever i det Heliga landet, inte enbart israeler. Vi ber om ett slut på den israeliska ockupationen och den massiva ökningen av vapen, säkerhetssystem och militärfängelser. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Förra veckan protesterade en palestinsk fånge, 61-årige Amin Shweiki, mot sin “administrativa arrestering”, genom att inte ta de insulininjektioner han behöver för att behandla sin diabetes. Han är ägare till den välkända glassbutiken i Gamla Stan i Jerusalem. Han tillfångatogs i den våg av arresteringar som skedde efter protesterna i Sheikh Jarrah och bombningarna av Gaza, i mitten av maj. 

Herre, vi ber för Amin och för hans hälsa när han protesterar mot att han fängslats utan rättegång. Vi ber att de israeliska myndigheterna ska stoppa den inhumana form av fängslande när palestinier fängslas utan formella anklagelser och utan rättvis rättegång och håller dem fängslade på obestämd tid. Herre, i din nåd… hör våra böner.  

Muhammad Hassan arbetade på taket till sin brors nybyggda hus i Qusrah, sydöst om Nablus den 3 juli. En stor grupp av beväpnade bosättare, följda av fyra israeliska soldater, började bombardera honom med stenar. Han försökte få dem att sluta genom att kasta sten mot dem.  Han blev beskjuten och efter lng väntan togs han till sjukhus, men dog samma dag av sina skador. 

Herre, vi ber för Muhammads familj i deras sorg över den oprovocerade attacken och hans död. Vi ber att den israeliska militären skall ställa soldater till svars, så att de slutar med sin taktik att använda eldgivning och istället följer internationell humanitär lag. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

För en vecka sedan hindrades palestinska elever avsiktligt från att ta sig till sin skola i tid. Israeliska styrkor stoppade dem från att använda vägen mellan Nablus och Ramallah och de tvingades klättra i svår terräng för att komma till skolan i byn al-Lubban Ash-Sharqiya. Samtidigt hölls en 17-årig student från den närbelägna byn Ammuriya fängslad i två timmar innan han släpptes. 

Herre, så många palestinska elever får sin skolgång sönderslagen av de israeliska myndigheterna. Vi ber att den israeliska regeringen ska garantera likvärdig tillgång och resurser för utbildning av både palestinska och israeliska barn. Herre i din nåd… hör våra böner.   

Den 23 september tog Appellationsdomstolen i Haag upp en vädjan om att häva immuniteten för två tidigare israeliska befälhavare, Benny Ganz och Amin Eskel. Ismail Ziada driver ett ärende mot dem för en riktad bombattack mot hans hem i Gaza. Attacken dödade sex av hans familjemedlemmar, bland dem en ung pojke, och en vän på besök. 

Herre, du är rättvis och rättfärdig och vi litar på dig. Vi ber att länder världen över ska upprätthålla internationell lag och ställs till ansvar när de begår brott mot mänskligheten. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Den 22 september stängde israeliska styrkor ner den arkeologiska platsen Sebastia, nära den norra delen av Nablus. Platsen, som antas vara Johannes Döparens gravplats, har blivit en plats för en kulturell konflikt där israel försöker ta kontrollen. 

Herre, viktiga arkeologiska och historiska platser är under konstant hot från ockupationsstyrkor och bosättare. Vi ber om ett slut på alla brott som utförs av både bosättare och israeliska militära styrkor mot vårt folk, våra egendomar och vårt arv. Herre, i din nåd… hör våra böner.  

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för Bolivia, Brasilien och Peru. 

Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com