4 november 2021


Förra veckans Kumi Now Online fokuserade på islamofobi. Nästa tisdag belyses den internationella dagen mot fascism och antisemitism. Då ges också reflektion kring hur kritik mot Israels orättvisa behandling av palestinier under ockupation likställs med antisemitism. De israeliska myndigheterna kan inte tillåtas att kränka de mänskliga rättigheterna för palestinier, under en täckmantel av straffrihet, utan att hållas ansvariga enligt internationell lag. 

Herre Jesus, vi ber att du ska befria oss från alla bittra rötter av hat och rasism. Hjälp oss att ropa till dig när vi ser andras lidande. Låt oss minnas att du var redo att dö på ett kors genom den kärlek du har till oss och låt oss vila i din kärlek. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Den 27 oktober fördömde tolv präster i armeniska konventet St. James att patriarken Nourhan Manougian gett tillstånd till 99 års hyra av Goveroun Bardez. Detta strategiska markområde i Jerusalem har varit en del av Armeniska kvarteret sedan 1300-talet. Patriarkatet vill sälja marken till Dany Rubenstein, en australiensisk fastighetsutvecklare baserad i Dubai, som planerar att bygga ett lyxhotell på platsen. 

Herre, vi tackar dig för modet och integriteten hos de tolv prästerna som är beredda att ifrågasätta legaliteten i denna fastighetsaffär. Vi ber att den armeniska kyrkan ska tänka över hur viktig deras närvaro är i staden Jerusalem. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Det israeliska parlamentet, Knesset, avslog den 27 oktober en lag som skulle ha erkänt Israels ansvar för massakern 1956 i den palestinska byn Kafr Qasim. Minst 49 palestinska bybor sköts av israelisk gränspolis när de återvände från sina arbeten på fälten. De visste inte att de israeliska myndigheterna hade påbjudit utegångsförbud den kväll Egypten invaderades, utan de gick hem utan att veta om att de kunde bli skjutna. 

Herre, vi ber för släktingarna till dem som skadades eller dödades vid massakern i Kafr Qasim. Vi ber att den israeliska regeringen ska erkänna sitt ansvar för utgjutandet av oskyldigt palestinskt blod och be om fullständig förlåtelse för massakern av oskyldiga liv. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Den 2 november markerar hundrafyra år sedan Balfour-deklarationen utfärdades och satte igång processen som ledde till tvångsförflyttningen och berövandet av egendom från hundratusentals palestinier under hundra år. Idag fortsätter palestinier att nekas sin säkerhet och grundläggande rätt till självbestämmande. 

Herre, du är den Allsmäktige, Fredsfursten som älskar sanning och rättvisa. Ge oss hopp för morgondagen. Vi ber om rättvisa och sanning i vårt land, att din frid ska flöda som en flod. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Viktiga katolska företrädare i Det heliga landet har fördömt beslutet från de israeliska myndigheterna att avlysa ett tredagars kulturevenemang i östra Jerusalem som “hårt och oacceptabelt”. Evenemanget för barn skulle ta plats på Maison d’Abraham som drivs av franska Caritas. Den israeliske säkerhetsministern ställde in det, genom att anklaga om en koppling till Palestinska Myndigheten. 

Herre, vi ber om ett slut på de israeliska myndigheternas försök att kväva alla aspekter av palestinskt kulturellt liv i östra Jerusalem. Vi ber att staden Jerusalem alltid ska välkomna tillbedjare av alla etniciteter och trosuppfattningar. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Den 28 oktober körde en konvoj av palestinska fordon via huvudvägar i Israel mot Kafr Qara i centrala Israel. Konvojen protesterade mot den höga nivå av våldsbrott som sker i palestinsk/israeliska samhällen i Israel. Parlamentariker från Joint List, borgmästare och drabbade släktingar deltog i konvojen som störde trafikflödet. De beklagade bristen på engagemang som visas från den israeliska polisstyrkan för att undersöka de många mord som drabbat palestinsk/israeliska städer. 

Herre, vi ber att de israeliska myndigheterna ska agera för att bryta det ökande våldet i palestinsk/israeliska städer. Vi ber att de ska anslå tillräckliga resurser för att skydda palestinska samhällen från okontrollerat våld. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Den 29 oktober organiserade Sabeel en resa tillsammans med de arabisk-katolska scouterna i Jerusalem för att hjälpa Tent of Nations med olivskörden. Fyrtio unga deltog i arbetet. 

Herre, vi tackar dig för de unga som frivilligt hjälpte familjen Nassar vid Tent of Nations. Vi ber för den kristna palestinska familj som försöker leva ut sin kristna tro och ta hand om sin gård, trots militära intrång, bosättarattacker och en brand som nyligen skadade många träd. Vi är ödmjuka inför deras uthållighet i att bygga en bättre framtid grundad på respekt för alla och respekt för landet. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Sista helgen i oktober samlades många katoliker för den årliga processionen kring “the shrine of Our Lady, Queen of Palestine”. Den sker i Rafat, som ligger mellan Tel Aviv och Jerusalem, och fokuserar pilgrimerna på bön för fred i sina hemländer. 

Herre, vi ber att du ska bygga upp vår tro, trots att vi ser så mycket lidande kring oss. Vi ber att många fler ska öppna sina ögon och se det förtryck som palestinier under israelisk ockupation upplever. Herre, hjälp dem att se och höja sina röster mot denna orättvisa. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för Kanada och USA. 

Herre, i din nåd…   hör våra böner. 

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com