Palestinas befrielse – vad är möjligt?


När:
21 oktober, 2020 kl. 18:00 – 19:00
2020-10-21T18:00:00+02:00
2020-10-21T19:00:00+02:00

På vilka sätt försöker palestinier och israeler åstadkomma en hållbar utveckling? En del motstånd mot ockupationen kan beskrivas som defensivt, man försvarar sig mot övergrepp. Samtidigt finns människorättsgrupper som arbetar offensivt och visionärt. Ibland används begreppet ”kreativt motstånd” parallellt med ”sumud” (ihärdighet, stolthet).

I detta seminarium vill vi skildra några olika förhållningssätt till Palestinas befrielse och vad som på lokalplanet tycks vara möjliga vägar till fred.

Seminariet inleds och avslutas av Matts Mattsson, författare till boken Status Quo?: En berättelse om ockupation, motstånd och solidaritet i Palestina och Israel (2017)

FRI ENTRÉ

Medverkande:

  • Ilan Cohen, Föreningen Judar för Israelisk-Palestinsk Fred (JIPF), redovisar ett judiskt perspektiv på Palestinas befrielse och vad som görs av israeliska människorättsgrupper
  • Kenneth Kimming, Friends of Sabeel, berättar om den befrielseteologi som utvecklats i Palestina och församlingarnas arbete för fred.
  • Anna Wester, Palestinagrupperna i Sverige, ger exempel på hur den politiska frihetskampen utvecklats i Palestina och internationellt

Samtalsledare: Matts Mattsson

Lokal: Sandlersalen, plan 1 Observera att föreläsningssal kan ändras vid behov. Uppdaterad information om föreläsningssal finns alltid på skärmarna i ABF-husets entré. Välkommen!

Arrangörer:

ABF Stockholm, Friends of Sabeel Sverige, Judar för Israelisk-Palestinsk Fred, Palestinagruppen Stockholm och Palestinagrupperna i Sverige

Obs! ABF Stockholm tillämpar givetvis Folkhälsomyndigheternas restriktioner/rekommendationer. Därför begränsar vi antalet besökare i våra lokaler till max 50 personer (inklusive medverkande). Möbleringen i salen anpassas efter rekommenderat avstånd på 1,5 – 2 meter. Vi ber alla våra besökare att respektera detta. Välkommen!