21 maj 2020


Kumi Now annonserar nya videokonferenser varje vecka med organisationer som arbetar för Palestina. All information du behöver för att delta finns på Kumi Now Online (www.kuminow.com/online). Den första videon, som sänds 2 juni 17.00 (svensk tid), presenterar Dr Mazin Qumsiyeh´s arbete och the Palestinian Museum of Natural History.

Herre, vi tackar dig för möjligheten att använda teknologi för att nå ut över världen och länkas samman med andra människor och upptäcka deras hopp och drömmar. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Den 12 maj konstaterade den palestinske hälsoministern, Dr Al Kaila, att Palestina inte hade upptäckt något nytt fall av COVID-19 för femte dagen i rad. De första fallen av sjukdomen skedde i Betlehem. Staden har nu blivit förklarad virusfri, men det har blivit ett allvarligt ekonomiskt avbräck, i huvudsak beroende på den minskade turismen.

Käre Herre, vi ber för alla dem, i Palestina/Israel och hela världen, som har förlorat sina nära i COVID-19-pandemin. Vi ber för dem som har förlorat sin försörjning och nu är utblottade, att de ska få stöd. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Den 13 maj besköt och dödade israeliska ockupationssoldater Zied Qeisieh, en femtonårig palestinsk pojke, i flyktinglägret Fawwar Refugee Camp, söder om Hebron. Zeid sköts i huvudet, medan fyra andra pojkar sköts och skadades. Lokala rapporter konstaterar att ungdomarna drabbade samman med soldaterna när dessa bröt sig in i flyktinglägret.

Herre, vi ber för familjen Zeid, när de sörjer förlusten av sin yngste son. Vi ber att den unga generationer av palestinier inte ska dömas att tillbringa sina liv i flyktingläger och möta dagligt våld från ockupationsstyrkor och att en rättvis lösning på den pågående ockupationen av Palestina ska ge dem hopp. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Tre seniora FN-representanter har uttalat sig för frigivning av palestinska barn från israeliska fängelser och arresteringscenter. Vid slutet av mars hölls 194 palestinska barn internerade i väntan på rättegång. Under en pandemi skulle de rätteligen friges och internering förbjudas för att undvika ytterligare smittspridning.

O, Herre, vi ropar till dig för de palestinska barnen, som hålls utan rättegång på obestämd tid i isrealiska fängelser. Vi ska “tänka på dem som sitter i fängelse, som om vi var fångar med dem.” (Hebr. 13:3) Herre, många av dessa barn är rädda och saknar sina familjer, vi ber att de ska friges. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Elva palestinska kvinnor har förlorat livet genom våld i hemmet hittills i år. Fem av dem har dödats sedan nedstängningen började tidigt i mars. En våg av barnmisshandel och sexuellt våld har också rapporterats.

Herre, vi ber att trycket på människor över hela världen sedan starten av COVID-19 ska börja lätta när familjer anpassar sig till en ny, mera normal livssituation med färre restriktioner. Vi ber speciellt att ökningen av våld i nära relationer ska stoppas och att de starka palestinska kvinnorna ska kunna leva utan våldshot i sina egna hem. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Varje år firar UNESCO, Världsdagen för kulturell mångfald, för dialog och utveckling. Det är en dag när olika kulturer från hela världen uppmärksammas tillsammans med möjligheter för samhällen att få fördelar av hållbar utveckling. Den här gången tänker vi på alla palestinska hantverkare som kämpar för att behålla palestinsk kultur levande i olivträ, pärlemor, tyger och många andra material.

Herre, vi ber att vi alla ska lära oss nytt av det sätt våra samhällen har tvingats sakta ner som ett resultat av pandemin. Hjälp oss att reflektera över hur vi lever i våra lokala samhällen och hur vi tar hänsyn till miljön omkring oss. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för öarna i Indiska oceanen; Comoros, Madagaskar, Maldiverna, Mauritius och Seychellerna. Herre, i din nåd… hör våra böner.

 

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejl? Skriv till sabeelsverige@gmail.com