15 april 2021


Denna veckas Kumi Now Online-samling beskrev den israeliska politiken kring rivningar av palestinska hem. Enligt Israeli Committee Against House Demolition (ICAHD), har israeliska myndigheter rivit mer än 60 000 hem och andra byggnader på de ockuperade palestinska territorierna sedan 1967 (mer info via denna länk). Nästa veckas Kumi Now handlar om ämnet “Administrative detention” och Palestinska Fångars Dag lördagen den 17 april (zoom-länk).

Herre, vi ber att de israeliska myndigheterna ska sluta använda husrivningspolitiken för att tvinga bort palestinier från sina hem och sin mark. Herre, i din nåd… hör våra böner

“Hoppet kommer att stiga” var temat för den virtuella Sabeel-Kairosgudstjänst som hölls den 10 april. Fader Fadi Diab, pastor i St Andrews Church i Ramallah, talade om hur hoppet fortfarande lever i det palestinsk-kristna samhället.

Herre Jesus, du kom för att förnya dina lärjungars hopp efter din uppståndelse och sa till dem, “Frid vare med er”. Vi ber att du ska förnya hoppet i våra hjärtan och välsigna oss med din frid när vi försöker tjäna dig i världen. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Kvällen den 5 april var en palestinsk mamma och hennes två-åriga dotter på väg att besöka släktingar på gatan Ash-Shuhada i Hebrons gamla stad. De blev överfallna av israeliska bosättare. Barnets far säger att även hans son utsatts för trakasserier tidigare i veckan.

Herre, vi ber om ett slut på de ständiga attackerna som de israeliska bosättarna begår mot palestinier. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Den israeliska kommunledningen i Jerusalem har gett tillstånd för byggandet av 540 bostäder för bosättare i östra Jerusalem. Detta byggprojekt kommer att påverka den palestinska byn Beit Safafa och området Sharafat, norr om Betlehem. Det kommer också att förbinda två stora, illegala bosättningar, Har Homa och Givat Hamatos och därmed isolera Beit Safafa från andra palestinska områden österut och från Betlehem i söder.

Herre, vi ber att röster ska höjas från hela världen mot expansionen av illegala israeliska bosättningar och uppdelningen och splittringen av palestinska samhällen i östra Jerusalem och på Västbanken. Herre i din nåd… hör våra böner.

Palestinier väljer, efter femton års fördröjning, lagstiftande församling söndagen den 22 maj och håller presidentval den 31 juli. Den israeliska regeringen har ännu inte besvarat begäran om att tillåta invånarna i östra Jerusalem delta i valet som vid tidigare val.

Herre, vi ber att palestinier som bor i de ockuperade palestinska territorierna, inklusive östra Jerusalem, ska få möjlighet att delta i fria och rättvisa val den här sommaren. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Cassif, den enda judiske Knessetmedlemmen i den huvudsakligen arabiska vallistan Arab Joint, blev misshandlad av israelisk polis vid en demonstration i östra Jerusalem. Demonstrationer med både palestinier och israeler sker regelbundet i Sheikh Jarrah för att protestera mot det israeliska domstolsbeslutet att evakuera 550 palestinier från sina hem.

Herre, vi fortsätter att vara tyngda av de orättvisa och kränkande aktionerna från Israel. Vi ber att din Ande ska ge oss styrka i att fortsätta med ickevåldsmotstånd för att få ett slut på den vansinniga israeliska ockupationen. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Denna vecka har våra muslimska bröder och systrar i Palestina, Israel och runt hela världen inlett den heliga månaden Ramadan.

Herre, mitt i våldet och förtrycket i stora delar av Mellanöstern, ber vi att de som firar Ramadan finna tid för frid och reflektion. Vi ber också att Ramadan ska bli en tid av glädje för familj och vänner när de delar måltider. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för Bulgarien, Ungern och Rumänien. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com