22 april 2021


Veckans Kumi Now Online visade hur den israeliska militären driver igenom sin policy av “administrative detention” (administrativt frihetsberövande) för palestinska fångar. I slutet av 2019 hölls 464 palestinier frihetsberövade utan åtal och rättegång. Presentation kan ses här.

Nästa veckas Kumi Now Online-möte tar upp den diskriminerande Nationalstatslagen från 2018. 

Herre, vi ber att de hundratals palestinier som hålls under administrativt frihetsberövande utan möjlighet till åtal och en rättvis rättegång, inte ska gå under i förtvivlan. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Amnesty Internationals årsrapport, publicerad den 7 april, visar på den “institutionaliserade diskriminering” som israeliska myndigheter tillämpar då man låtit bli att förse fem miljoner palestinier med vaccin. Fallen av Coronasmitta har ökat snabbt och endast 100 000 har vaccinerats på Västbanken och 30 000 i Gaza. 

Herre, vi ber att mer vaccin ska bli tillgängligt med hjälp av Covax och rikare länder, som kan hjälpa myndigheterna på de ockuperade palestinska territorierna och i Gaza att få ner infektionstakten av viruset. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

En trettonårig palestinsk pojke förlorade synen på sitt högra öga när han blev skjuten av en israelisk soldat i Bab al-Zawiya, nära Hebron. Izz al-Din arbetade efter skolan i en grönsakshandel, men råkade titta ut när soldater sköt mot demonstranter. 

Herre, vi ber för Izz och hans rehabilitering efter att ha förlorat synen på ett öga. Vi ber att händelsen ska undersökas noggrant av den israeliska militärpolisen. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Den 9 april dödades tre palestinier från två städer i norra Israel. Nu är antalet dödsoffer bland palestinier som bor i Israel uppe i 25 sedan början av året. 

Herre, vi ber att den nonchalans som israelisk polis visar inför våldsbrott i palestinska samhällen i Israel ska stoppas. Vi ber att polisen och de palestinska ledarna i samhällena ska arbeta tillsammans för att bryta ökningen av mordfall. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Den 10 april, streamade Betlehems kommun och det palestinska kulturministeriet inspelade föreställningar från förra årets inställda arrangemang ”Betlehem – kulturell huvudstad”.  Höjdpunkter med artisteri och samtal finns tillgängliga här: bethlehemculturalfestival.com

Herre, vi tackar dig för kreativiteten hos artister, dansare och författare, som använder sina talanger för att lyfta oss i en tid av pandemi och ekonomiska svårigheter. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Högsta domstolen i Israel beslutade den 12 april att de israeliska myndigheterna kan fortsätta att använda sin Cyber Unit för att, i samarbete med Facebook och Twitter, censurera publiceringar på sociala medier. Användare av sociala medier behöver inte informeras om censuren och de kan inte heller försvara sina rättigheter när de censureras. 

Herre, vi ber att de israeliska myndigheterna ska värdera yttrandefriheten och sluta använda censur på sociala medier mot användare i Palestina och Israel. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Den brittisk-palestinske filmregissören Farah Nabulsis kortfilm “Gåvan” vann priset för bästa kortfilm 2021 vid British Academy of Film and Television Arts, (BAFTA). Filmen berättar historien om Josef, (spelas av Saleh Bakri) som tar med sig sin dotter för att köpa en present till sin fru på deras bröllopsdag. 

Herre Jesus, du är nationernas ljus, vi ber att du ska öppna ögonen på dem som är blinda för lidandet för dem som lever under ockupation i det Heliga Landet. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Den 14 april släppte FN-kontoret för samordning av humanitära frågor (OCHA) sin rapport om det växande antalet bosättarattacker mot palestinier. Under 2020 dokumenterades 771 incidenter av bosättarvåld. De orsakade kroppsskador för 133 palestinier och förstörde 9646 träd och 184 fordon. 

Herre, vi ber om ett slut på den illegala bosättningsexpansionen på Västbanken och ett slut på bosättarnas trakasserier mot palestinier när de försöker tvinga bort dem från deras mark. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för Belarus, Moldavien, Ryssland och Ukraina. Herre, i din nåd… hör våra böner

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com