29 april 2021


Kumi Now Online fokuserar denna vecka på nationalstatslagen (Nation-State Law) som antogs i Knesset den 1 maj 2018. Nästa veckas Kumi Now lyfter fram hoten om censur och våld som palestinska journalister utsätts för, då vi har Världsdagen för pressfrihet måndagen den 3 maj. 

 Herre, vi ber för de palestina-arabiska och andra icke-judiska medborgarna i Israel, som utgör en femtedel av befolkningen men berövade samma medborgerliga rättigheter som judiska medborgare. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Den 15 april vandaliserade israeler från den illegala bosättningen Ahla, mark som ägs av en palestinier från byn Jaloud, nära Nablus. Bosättarna bröt sig in på natten, högg ned träd som han hade planterat, stal byggverktyg och förstörde byggmaterial. Den 17 april satte israeliska bosättare eld på en uppvuxen olivlund som tillhör en palestinsk lantbrukare norr om staden Beit Fajjar, nära Betlehem. Elden skadade femtio olivträd. 

Herre, vi ber om ett slut på den våg av våld som har släppts lös mot palestinier från israeliska bosättare. Vi ber att de israeliska myndigheterna ska stoppa det växande antalet av bosättarattacker. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar (UNRWA) har presenterat en ny centraliserad digital utbildningsplattform som skapats för att förbättra tillgängligheten av utbildning för mer än 540 000 studenter. Dessa är flyktingar med studier vid 711 olika skolor i Mellanöstern. 

Herre, vi tackar dig för denna nya utbildningsplattform som gör det möjligt för palestinska flyktingbarn att fortsätta sin utbildning när nödsituationer som pandemier och perioder av väpnade konflikter uppstår. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Kairos har startat en kampanj för att stoppa den illegala fördrivningen av palestinier från området Sheikh Jarrah i östra Jerusalem. De ber dig att signera för kampanjen på #StopJerusalemExpulsion och #SaveSheikhJarrah på samma länk. https://secure.everyaction.com/wUAYmd6RzEacXxN3WQuYQQ2 

Herre, vi ber att många människor världen över ska stödja kampanjen och öka trycket på  de israeliska myndigheternas så att fördrivningen av palestinierna från sina hem i Jerusalem stoppas. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Under tjugotvå år har publikationen “Denna vecka i Palestina” (This week in Palestine) gett ut artiklar som mottagits väl. Nu försöker man utvidga sin läsekrets världen över och hoppas få ytterligare fem tusen prenumeranter. Länken för prenumeration är: https://thisweekinpalestine.com/subscribe/ 

Herre, vi ber att förtrycket som palestinier får genomlida i Israel och de ockuperade områdena ska bli föremål för internationell kritik riktad mot den israeliska regeringen så att den söker rättvisa och fred med alla medborgare. Herre, i din nåd… hör våra böner.  

De som tillhör en öst-ortodox tradition firar söndagen den 2 maj som påskdag enligt den gamla julianska kalendern (och inte den gregorianska). 

Herre Jesus, vår dyrbara hörnsten, vi ber dig att den gudstjänstfirande församlingen i den öst-ortodoxa kyrkan ska byggas upp, när de minns ditt offer på korset och din underbara uppståndelse. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Den 24 april infaller årsdagen för det armeniska folkmordet. 

Herre, du skapade oss till att bli förvaltare av livet och gemenskapen. Hjälp det armeniska samhället “att bygga upp sitt land i fred och bidra till respekten och tillit mellan människor och nationer”. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för Armenien, Azerbajdzjan och Georgien. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com