13 maj 2021


Denna veckas Kumi Now-möte online tog upp USA:s stöd till Israel. USA ger enorma mängder av militärt och ekonomiskt stöd till Israel (3,8 mrd $/år). Israel använder detta stöd till att ostraffat förtrycka palestinier. Nästa veckas Online-möte (18 maj) behandlar “pågående Nakba”. Söndag den 15 maj minns katastrofen 1948, “Nakba”, när hundratusentals palestinier tvingades att fly från sina hem. Dagens israeliska politik upprätthåller tvång som gör att palestinier inte har något val utan måste lämna sina hem och samhällen.

Herre, vi ber om ett slut på förtrycket och den diskriminerande politik som tvingas på palestinierna av de israeliska myndigheterna.  Herre, i din nåd… hör våra böner.

Metodistkyrkan har sålt sina andelar i det USA-baserade företaget Caterpillar eftersom användandet av dess utrustning förstör människors hem som en del i den illegala ockupationen av de palestinska territorierna.

Herre Jesus, vi uppmuntras när vi hör att din kropp, kyrkan, tar ställning för rättvisa och rättfärdighet. Herre, i din nåd… hör våra böner.

För muslimer tar fastemånaden Ramadan slut den kommande veckan. Under månaden fick unga människor i Jerusalem vid ett tillfälle, på inbjudan av Wujodmuséet, möjlighet att dela ”iftar”, måltiden som bryter den dagliga fastan, på Sabeels center. Inbjudan var en del av ett dokumenterande projekt för palestinsk mat. Idag firas fasteperiodens slut med festen Eid Al Fitr.

Herre, vi tackar för vår mångfald av gemenskaper och ber att vi ska kunna nå ut till varandra med tillit och respekt. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Spänningar fortsätter att byggas upp i Jerusalem och ut över Västbanken och Gaza, med en växande vrede över planen att vräka palestinier från deras hem i Sheikh Jarrah, östra Jerusalem, på mark som bosättare hävdar är deras. Bussar med muslimer på väg till bön i Al Aqsa moskén stoppades av polisen på huvudvägen in mot Jerusalem. Nyheten om vägspärren spreds på sociala medier och nådde unga män från närliggande arabiska byar. Många av dem körde i fel riktning på den nu tomma vägen, där de hämtade dem som hade fått lämna bussarna och börjat gå upp mot staden.

Herre, vi tackar dig för det kreativa icke-våldsmotståndet hos det palestinska folket. Vi fortsätter att be att människor inte ska släppa hoppet om rättvisa och jämlikhet i detta oroliga land. Låt vår tro på din fortsatta närvaro trösta de hjärtan och de själar som väljer att gå din väg. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Professor Mona Khoury-Kassabri har utnämnts till vice ordförande för Strategi och Mångfald (Vice President of Strategy and Diversity) vid Hebrew University i Jerusalem. Det är den första gången i universitetets historia som en medlem i det arabiska samhället utnämns till en så ledande befattning.

Herre, vi tackar dig för professor  Khoury-Kassabri’s banbrytande utnämning. Vi ber att hon ska bli en förebild och uppmuntra studenter från det arabiska samhället, såväl som andra etniska minoritet, att söka fortsatt utbildning. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Israeliska styrkor genomförde den 4 maj, för andra natten, en räd i området Sheikh Jarrah i ockuperade östra Jerusalem. Israeliska soldater sprutade illaluktande skunkvatten och trakasserade invånare och demonstranter. Det bor 550 palestinier, från trettio olika släkter i området. Alla hotas av vräkning för att ge plats för illegala israeliska bosättare.

Herre, vi ber att internationella regeringar ska utmana israeliska försök att utvidga illegala bosättningar i östra Jerusalem genom att tvinga ut palestinier ur sina hem. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Den palestinske journalisten Alaa al-Rimawi började den 21 april en hungerstrejk efter att tolv israeliska soldater genomfört en räd i hans hem i Ramallah. De bröt sig in mitt i natten och arresterade honom inför hans fru och barn. Han hade lett ett TV-program som informerade tittare om palestinska kandidater inför valet. Han är nu fängslad utan åtal och rättegång.

Herre, vi ber för Alaa al-Rimawis hälsa när han lider under sin hungerstrejk och vi ber om att han ska friges. Vi ber att israeliska myndigheter ska sluta förfölja palestinska journalister för att de utför sitt arbete. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Idag, på Kristi Himmelsfärdsdag, firar vi med den Episkopala kyrkan i det Heliga landet att biskop Hosam Elias Naoum installeras som ärkebiskop i Jerusalem och Mellanöstern.

Vi ber för biskop Hosam när han installeras som ärkebiskop i Jerusalem och Mellanöstern, ge honom en anda av mod och gott omdöme, en anda av kunskap och ett hjärta med kärlek och rättvisa. Vi ber också för ärkebiskop emeritus Suheil Duwani när han går i pension. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för Indien, Pakistan och Sri Lanka. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com