12 augusti 2021


Den 9 augusti firades “Urfolkens dag”. Kumi  Now-samlingen dagen efter handlade om hur ursprungsbefolkningar, inklusive palestinier, kämpar för sina rättigheter. Samlingen kommer att granska USA:s humanitära hjälp till palestinier, som har skurits ned drastiskt.

 “Herre, vi ber för palestinska flyktingar och folket i Gaza. Vi ber för de hungriga, de hemlösa, de arbetslösa och sjuka i Palestina. Låt de första bli de sista. Vi ber för våra ledare som har i sin makt att lindra lidande, att de ska ledas längs fredens väg. Öppna deras hjärtan och låt dem ledas av din nåd.” (Kyrkor för fred i Mellanöstern). Herre, i din nåd… hör våra böner.

Den 3 augusti erhöll Dar al-Kalima i Betlehem full ackreditering som universitet. Det etablerades som ett Community College under 2006. Det har nu fem högskolor och är auktoriserad att ge utbildning på alla akademiska nivåer.

Vi tackar dig,  Herre, för det hårda arbetet och engagemanget hos personalen vid Dar al-Kalima University. Vi ber att lärarna ska fortsätta att ispirera och stötta sina studenter för att hjälpa dem att nå sin fulla potential, även under de förtryckande omständigheterna av israelisk ockupation.  Herre, i din nåd… hör våra böner.

Layan Nasir, en ung student vid Birzeit-universitetet, arresterades av israeliska myndigheter den 7 juli. Hon hade tagit del i protester mot aktivisten Nizar Banats död i fängelset. Hon är en av sjuttiofyra studenter från Birzeit, som nyligen har tillfångatagits och fängslats av israeliska myndigheter.

Herre, vi ber att Layan och andra palestinska studenter ska friges från fängelse. Vi ber att internationella påtryckningar ska påverka den israeliska regeringen att sluta med godtyckliga arresteringar och fängslandet av palestinska studenter.  Herre, i din nåd… hör våra böner.

Sabeels vänner i Kanada samlar in medel genom ett initiativ under sommaren, där de ber människor gå för Palestina. Det finns tre olika leder att välja mellan. “Varje led är baserad på en vandringsled i det Heliga Landet, med extra kilometer för att få in verkligheten med vägspärrar som palestinier måste hantera i sitt dagliga pendlande.

Herre, vi tackar dig för detta kanadensiska insamlingsinitiativ och ber att många ska bli intresserade av att gå vandringslederna och att många andra ska ansluta och lära sig om livet för palestinier under israelisk ockupation. Herre, i din nåd… hör våra böner.  

Högsta domstolen i Israel har skjutit upp domen om förflyttning av palestinska familjer från deras hem i Sheikh Jarrah i östra Jerusalem. Man avslog att godkänna äganderätten av marken. Istället pressar man palestinierna att acceptera statusen av “skyddade invånare”. På detta sätt kan de få tillstånd att stanna i sina hem i tre generationer, om de betalar hyra till bosättarorganisationen Nahalat Shimon.

Herre, vi ber att röster från hela världen ska kräva att den israeliska regeringen ska stoppa dessa omöjliga stämningar från israeliska bosättarorganisationer som tvingar palestinska familjer ut ur deras hem i östra Jerusalem.  Herre, i din nåd… hör våra böner.

En israelisk film, med titeln “Aheds knä”, vann juryns pris vid sommarens festival i Cannes. Filmen är baserad på Nadav Lapids erfarenheter av att göra en dokumentär om Ahed, en ung palestinsk, kvinnlig aktivist. Den israeliske regissören beskriver sin film som “full av smärta och sorg för ett land som skulle ha blivit annorlunda, som kunde ha blivit annorlunda.”

Tack, Herre, att kreativa artister i Israel/Palestina är redo att säga sanningen om apartheidsituationen i sitt land. Vi ber om skydd för dem som som ofta möter felaktigt bemötande och blir skrämda. Herre, i din nåd… hör våra böner.

I juni genomförde närmare 85 000 unga palestinska studenter, över hela de ockuperade territorierna, de avslutande gymnasieproven (Tawjih High School examinations). Den 3 augusti, firade 71 % av dem sina lyckade resultat.

 Herre, vi tackar dig för engagemanget hos så många unga palestinier för sina studier, trots störningarna av pandemin och den sociala och ekonomiska instabiliteten på Västbanken och i Gaza. Vi ber om motståndskraft och uthållighet som hjälper dessa unga människor när de söker arbete eller fortsatt utbildning.  Herre, i din nåd… hör våra böner.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för Kamerun, Centralafrikanska republiken och Ekvatorialguinea.

Herre, i din nåd…   hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com