9 september 2021


Denna veckas Kumi Now Onlinebehandlade finansiering och politik kring utbildning i Israel/Palestina. Nästa veckas sändning, tisdagen den 14 september, fokuserar på staden Betlehem på Västbanken. Den israeliska ockupationen hämmar tillväxten av Betlehem. Staden är omringad av tjugo israeliska bosättningar, uppdelad av bosättarvägar, överskuggad av separationsmuren, vanställd av vakttorn, taggtråd och vägspärrar. Mycket av marken har konfiskerats och rörelserestriktioner begränsar turistindustrin.

Herre Jesus, din enkla födelse i Betlehem påminner oss om behovet av skydd och omsorg för unga familjer. Vi ber för barn och familjer som kämpar för att överleva i Betlehem under den israeliska ockupationens tunga hand. Herre, i din nåd… hör våra böner.

En grupp av palestinska guider har lanserat några nya halvdagsturer. De har utvecklats under året genom ett projekt från Sabeel. Den första turen tog 35 turistguider till olika berg för att se Jerusalem från kompassens fyra olika väderstreck. 

Herre, vi ber att guider ska planera kreativa och hållbara sätt att återfå sitt livsuppehälle i Det heliga landet. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Efter internationella påtryckningar på de israeliska myndigheterna, beslutade de att frige en palestinsk mor ur fängelse. Anhar al-Deek är gravid i nionde månaden och har bett myndigheterna att få föda sitt barn utanför fängelset. Hon frigavs mot en borgen på 40 000 shekel (ca 120 000 kr) och får husarrest i sitt hem.

Herre, vi ber om en säker förlossning för Anhar. Vi ber att hon ska beviljas tid att återhämta sig efter födelsen och få tid tillsammans med sin lilla dotter. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Det kommer att hållas ett antal konferenser av Sabeels vänner/Kairos Palestina under september och oktober. Sabeels vänner i Kanada kommer att hålla en ekumenisk dialog kallad “Vems land, vems löfte? Palestina, Rättvisa och Bibeln” den 18 sep och den 2 okt. Kairos Palestina i Norge kommer att ge ett webinar om den nuvarande situationen i Palestina den 19 sep kl. 17 svensk tid. Sabeels vänner i Tyskland visar “The people´s Partriach”, om Patriark Emeritus Michel Sabbah, den 24 sep kl. 18. Sabeels vänner i Storbritannien håller en konferens den 25 sep kl. 10.30 – 13.00. Huvudtalare är Jonathan Kuttab, en kristen mänskorättsadvokat och ordförande i Sabeels vänner, Nordamerika – Meeting Registration – Zoom. Sabeels vänner i Sverige inbjuder till ett medlemsmöte via zoom den 30 okt, anmälan via sabeelsverige@gmail.com.  

Herre, vår Gud, “Du låter min lampa lysa, Herren, min Gud, gör mitt mörker till ljus” Ps 18:29 Vi ber att budskapet vid dessa Sabeel/Kairos-konferenser runtom i världen ska kasta ljus över sanningen i den mörka situationen för palestinier under israelisk ockupation. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Fjorton medlemmar i Palestinska myndighetens säkerhetsstyrkor kommer att åtalas för att ha slagit oppositionsmannen Nizar Banat till döds sent i juni. Han fördes bort från sin kusins hus den 24 juni och säkerhetstyrkan slog honom allvarligt. När han tjugo minuter senare kom till sjukhuset i Hebron dödförklarades han.

Herre vi ber för Nizars änka och hans fem barn i deras sorg. Vi ber att Palestinska myndigheten ska granska noggrant om bortförandet var felaktigt och om olagligt våld utfördes av deras representanter mot Nizar. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Den 3 september arresterade israeliska soldater sju palestinier. Tre bröder i byn Rantis, nordväst om Ramallah, fanns bland dem som blev arresterade. Enligt Addameer, en mänskorättsorganisation som stöder fängslade, har mer än var fem femte palestinier (ca 800 000) arresterats på israeliska militärorder på de ockuperade palestinska territorierna sedan 1967.

Herre, vi ber om ett slut på denna nya våg av israeliska arresteringar som utförs mot den palestinska befolkningen för att krossa deras motstånd. Vi ber om ett slut på ockupationen och för etablerandet av rättvisa för alla människor i landet. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för Benin, Elfenbenskusten och Togo.

Herre, i din nåd…   hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com