16 september 2021


Kumi Now Online i tisdags fokuserade på Betlehem. Nästa tisdag, den 21 september, firar Kumi Now-gemenskapen internationella fredsdagen genom att stödja palestinierna som lever i Gaza. Den israeliska blockaden av Gaza startade 2006 och var avsedd att straffa Hamas för segern i valet. I realiteten straffas barn, familjer och vanliga medborgare av blockaden. 

Herre, vi ber om ett slut på den femton år långa israeliska blockaden av Gaza. Vi ber att Gazas folk ska befrias från pågående förtryck med förluster, våld och förtvivlan och tillåtas att röra sig fritt utanför enklaven. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Israeliska fängelsemyndigheter började flytta fångar som tillhör Islamiska Jihad-rörelsen från fängelser i södra Israel, när det blev känt att fem av de sex fångar som rymde från Gilboa-fängelset tillhör rörelsen. Palestinska fångar protesterade mot förflyttningarna och det våldsamma agerandet från myndigheterna genom att sätta eld på flera fängelseceller. 

Herre, vi ber om en skyndsam internationell utredning av det stora antal palestinier som sitter fängslade i Israel och de svåra förhållanden de tvingas leva under. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Hundratals palestinier deltog den 1 september i begravningen av Raed Jadallah, en palestinsk trädgårdsmästare, i hans hem i Beit Ur-Tahta nära Ramallah. En vän och hans femtonårige son gick för att söka efter honom när han inte kom hem från arbetet. De upptäckte blodspår och hans döda kropp i ett dike. Det verkar som om israeliska soldater sköt honom i mörkret när han tände en cigarett, men undersökte aldrig om han träffats eller behövde medicinsk hjälp.  

Herre, vi ber för Raeds änka och fyra barn i deras sorg. Vi ber att händelsen ska utredas ordentligt av den israeliska militären och att allt olagligt dödande skall leda till åtal. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Anhar Al-Deek födde en frisk pojke, som fick namnet Alaa, bara några dagar efter att de israeliska myndigheterna pressats att frige henne mot borgen. Hon återhämtar sig nu från en förlossning som genomfördes med kejsarsnitt. 

Herre, vi tackar dig att Anhar fick möjlighet att föda sin son omgiven av familj och vänner. Vi ber att andra palestinska kvinnor inte ska fängslas under lång tid och behöva utstå de fruktansvärda förhållandena i israeliska militärfängelser. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Jerusalems kommun har uttalat stort motstånd mot en kontroversiell byggplan för den palestinska byn Lifta. Byn ligger inbäddad i stadens gröna kullar och är en av mer än 500 palestinska byar som förstördes under Nakba 1948. Israeliska Land Authority föreslår att man ska bortse från byns globala historiska betydelse genom att förstöra den för att bygga 243 lyxbostäder och ett boutiquehotell. 

Herre, vi ber att det palestinska arvet som finns i byn Lifta ska ha skydd från alla försök att utplånas. Vi fortsätter att be för palestinska flyktingar som tvångsförflyttades från sina byar och hem och för rätten för alla flyktingar att återvända till sina hembyar. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Nesreen Qutainah, en grundskollärare från Hebron, har blivit listad for Varky Foundation Global Teacher Prize 2021. Nesreen använder leken för att göra undervisningen i naturkunskap och matematik mer intressant och roligt för sina elever. Under Covid-pandemin skickade hon egentillverkat studiematerial till eleverna för att uppmuntra dem i deras studier. 

Herre, vi tackar dig för Nesreen och för alla lärare som har gjort allt de kunnat under nedstängningen för att inspirera och stötta sina elever. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för Ghana och Nigeria.  

Herre, i din nåd…   hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com