2 december 2021


I veckans Kumi Now Online presenterade Nora Carmi, tidigare projektkoordinator, Kairos Palestina-dokumentet. På tisdag, den 7 december, kommer presentationen att handla om mänskliga rättigheter.

Herre, vi höjer våra röster tillsammans med rösterna från Kairos Palestina. Vi ber om ett slut på ockupationen av Palestina och att internationella parlament och regeringar runt om i världen ska aktivt fördöma Israel för deras planer att annektera mer palestinsk mark. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

På lördagkväll, den 4 december, kommer palestinska kristna att fira tändandet av julgranen på Krubbans torg i Betlehem. Eftersom ceremonin inte var möjlig under 2020 har Betlehems kommun lovat att det kommer att bli ett spektakulärt event, trots frånvaron av många turister på grund av reserestriktionerna. 

Käre Herre, vi är tacksamma för att även i tider av stridigheter och mörker kommer du för att föra ljus in i vår värld. Låt firandet genomföras utan incidenter så att de som deltar kan glädjas på ett säkert sätt. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

När den nya “Omicron”- varianten av coronaviruset sprids över världen, tog Israel beslutet att stänga landet för alla internationella resenärer som inte är medborgare eller “residents”. Stängningen är planerad att vara i två veckor från den 28 november. 

Herre, vi ber för hotellägare och många andra som är beroende av turistindustrin, låt de och deras familjer få stöd under denna svåra tid, när ingen vet när turister kan återvända. Låt myndigheterna i Palestina och Israel förutse att stöd och kapacitet att bevilja stöd kommer att behövas. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Israeliska myndigheter beviljade den 24 november ett initialt tillstånd för byggandet av en ny bosättning på platsen för den förra flygplatsen Qalandia i östra Jerusalem. Om bosättningen byggs kommer den att få 9 000 illegala bosättare och separera Västbanken och området Kufr Aqab från resten av östra Jerusalem. 

Gud, du är de förtrycktas Gud; Världen fortsätter att se på, när byggandet av bosättningar fortsätter att begränsa och omringa många palestiniers liv. Vi ber att handlingar, inte enbart ord, ska komma från dem som har maktpositioner i världen, och att utbyggnaden av bosättningar ska stoppas. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

En 18-årig palestinier blev misshandlad av fem unga israeliska män i Jerusalem den 23 november. Bashar Masalha och hans vän Nathan Sara attackerades av med knogjärn när de var på hemväg från skolan. Anledningen till attacken och misshandeln var att de talade arabiska. Liknande attacker har blivit vanliga i Jerusalem och unga palestinier undviker nu västra Jerusalem. 

Käre Herre, vi ber att Bashar snabbt ska återhämta sig från sina fysiska och känslomässiga skador. Vi tackar dig för Nathan och hans försök att skydda sin vän under den oprovocerade attacken. Vi ber att angriparna hålls ansvariga och att alla får frihet att gå där man vill, utan att hotas av våld. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

För judar runt om i världen markerar de 28 november starten på de åtta dagarna av festen Hanukkah. 

Ljusets Herre, vi tillönskar våra judiska bröder och systrar en välsignad tid när de firar denna tid av ljus mitt i mörkret. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Den 28 november började också den välsignade adventsperioden i hela världen. Det första ljuset – Profetens ljus – tändes som en symbol för det hopp vi nu ser i denna tid av förväntan.

Herre, vi påminns om att detta är landet du valde att komma till, med ditt hopp och budskap om ditt rike. Vi ber för de många kyrkorna i vårt land, att din Ande ska vara med oss alla när vi förbereder oss att om igen välkomna dig i jultid.  Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för Brunei, Malaysia, och Singapore. 

Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com