9 december 2021


Tisdagens Kumi Now Online koncentrerades på ämnet mänskliga rättigheter genom Raji Sourani, grundare av Palestinian Centre for Human Rights (PCHR). För de kommande två veckorna fokuserar Kumi  Now på rätten att återvända och på de ockuperade syriska Golanhöjderna.

Käre Herre Jesus, när vi förtvivlar ger du oss mod och säger, “Var inte rädd, tro bara” (Mark 5:36). Vi tackar dig för påverkansarbetet genom ickevåld, som genomförs av Kumi Now-initiativet. Det hjälper oss att kanalisera vår förtvivlan över ockupationen av Palestina, till handling. Vi ber om ett fortsatt stöd för Kumi Now-initiativet världen över. Vi ber att det ska hjälpa internationella beslutsfattare att arbeta för en rättvis och jämlik fred i det Heliga Landet. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Den 3 december lanserade Sabeel en serie skrifter av Rev Dr. Naim Ateek. Vid lanseringen på Zoom deltog omkring hundra personer som lyssnade till olika talares reaktioner på skrifterna och ställde frågor till Assis Naim.

Herre, vi tackar dig för pastor Ateek och hans fortsatta engagemang for befrielse, rättvisa och fred. Vi ber att många ska bli uppmuntrade, utmanade, inspirerade och informerade genom dessa skrifter. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Den 2 december höll Sabeels vänner i Australien sitt årsmöte och valde nya medlemmar i ledningsgruppen.  

Vi tackar dig för de många år av tjänst i Sabeel Australia av Ray Baraclough (sedan 2003), Dave Smith (sedan 2015) och Jim Minchin som fortsätter att leda veckobön i St Paul’s Cathedral i Melbourne, som en del av Sabeels bönevåg. För alla som ber om fred i Jerusalem, tackar vi dig. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Anställda, regeringsmedlemmar och församlingsmedlemmar i Evangelisk Lutherska Kyrkan i Jordanien och det Heliga Landet (ELCJHL) samlades i Ramallah den 2 december för kvinnoorganisationens årliga nationella konferens, med titeln “Vägen till genderrättvisa ur nationellt och religiöst perspektiv”. Samlingen var ett led i kampanjen #16DaysofActivisim.

 Herre, vi ber för ELCJHL:s arbete och vittnesbörd och dess engagemang för genderrättvisa.  Låt dessa konferenser vara startpunkten för förändring, rättvisa och fred för alla. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Sabeel kommer att, tillsammans med Katolska Missionen, hålla en konferens kring “Kristendomen i Palestina sedan pingsten”. Tolv forskare, både muslimer och kristna, har skrivit forskningsrapporter om den kristna närvaron i Palestina sedan det första århundradet. Konferensen, som är starten på ett initiativ för att undersöka kristen palestinsk historia, kommer att hållas den 11 december i Ramallah.

Herre, vi ber att konferensen ska bli en katalysator för ny forskning kring kristen palestinsk historia. Vi är tacksamma för katolska missionen och alla som är intresserade av att undersöka detta viktiga ämne. Herre, i din nåd… hör våra böner.  

Den 8 december höll Sabeel en workshop för 12 guider och turistexperter i Betlehem för att utveckla reseupplägg, som Sabeel arbetat fram. Sabeel hoppas kunna föreslå dessa upplägg till framtida turistgrupper, från utlandet och för lokal turism.

Under en tid när turister inte har möjlighet, på grund av reserestriktioner, att komma till Palestina, ber vi, o Gud, för alla som kämpar med bristen av turistinkomster. Vi ber för alla som har tro för att se framåt mot ankomsten av turister återigen. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Kvällen den 2 december attackerades två israeler av en grupp palestinier, deras bil sattes i brand när de körde in i centrum av Ramallah. Israelerna undsattes av palestinsk polis och togs till den närliggande ockupationsbasen Beit El.

Du, Herre för hela mänskligheten, vi ber att alla ska agera genom ickevåld mot förtryck och orättvisa. Vi ber att allt mänskligt liv ska respekteras och att vi alla, under denna speciella tid av frid och förväntan, ska se på varandra, som med människor; kristna, muslimer, judar, palestinier eller israeler. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för Myanmar och Thailand.

Herre, i din nåd…   hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com