3 mars 2022


Diyars damfotbollslag från Betlehem vann det nationella fotbollsmästerskapet för fjärde året i följd. 

Herre, tack för entusiasmen och hängivenheten hos kvinnorna i Betlehem som har bestämt sig för att träna och genomföra den sport de valt.  Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Den 3 mars kommer en grupp från Sydafrika och USA att presentera en serie program under fastan om ärkebiskop Desmond Tutus andlighet. 

Herre, vi ber att dessa studier kring en mans orubbliga engagemang för fred och rättvisa under en tid av förtryck kommer att bli en inspiration för många runt om i världen.  Herre, i din nåd… hör våra böner. 

En fjortonårig palestinsk pojke, Mohammed Shehadeh, sköts och dödades, den 22 februari, av israeliska soldater i den ockuperade västbanksstaden al-Khader nära Betlehem. Militären anklagar honom för att ha kastat en molotovcocktail på bilar som passerade. Han sköts i bröstet. 

Herre, vi ber för Mohammeds familj i deras sorg över hans alltför tidiga död. Vi ber att israeliska soldater ska upphöra att använda utomrättsliga avrättningar, speciellt mot palestinska barn. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

En domstol i Jerusalem stoppade temporärt avhysningen av familjen Salem från deras hem i Sheikh Jarrah på tisdagen den 22 februari, medan de behandlar deras mål. 

Herre, vi fortsätter att be för familjen Salem, tillsammans med de andra palestinska familjerna i områdena Sheikh Jarrah och Silwan i östra Jerusalem, som hotas av vräkning för att ge plats för illegala israeliska bosättare. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

En videofilm som visar hur israelisk polis hanterar Muhammad al-Ajlouni, en ung palestinsk man med Downs syndrom, har orsakat en skandal. Måndagen den 21 februari anslöt sig Mohammed till demonstrationen när han kom genom Sheikh Jarrah. När soldaterna försökte tillfånga ta honom, blev han skräckslagen. Ett israeliskt polisbefäl kom nästa dag till familjen för att be om ursäkt för den råa behandlingen och konstaterade att polisen har, ”en plikt att ta hand om människor med speciella behov”. 

Herre, vi ber att Mohammad snart kommer att hämta sig från det trauma han upplevt. Vi ber att de israeliska myndigheterna ska visa medkänsla och förståelse när de ska ta hand om sårbara människor med speciella behov.  Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Den 24 februari presenterade B´Tselem hela vittnesmålet från de palestinier som utsattes för bosättarattacker när de körde i områdena runt Nablus och Ramallah under en period på fyra dagar, mellan den 21 och 24 november 2021. Bosättarna har skadat de palestinska fordonen genom att köra bredvid och kasta stora stenar mot vindrutorna, vilket skadade tre palestinier och tillfogade en förare bestående skador. 

Herre, bosättarvåldet har höjts till en fruktansvärd nivå. Palestinier lever i rädsla för attacker när de kör för att besöka släktingar eller göra sina vardagssysslor. Trots det, verkar bosättarna som utför dessa brott kunna slippa undan upptäckt och straff. Vi ber om ett slut på bosättarvåldet, som verkar vara sanktionerat av de israeliska myndigheterna. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

B’Tselem lyfter också fram den störning som orsakats av stängningen under 50 dagar av byn Deir Nizam i Ramallah-distriktet, som genomfördes av israelisk militär under december och januari. På grund av påstådd stenkastning av palestinska barn mot israeliska bosättarbilar, satte armén upp en vägspärr som kontrollerade all in- och utfart till byn, patrullerade byn och anhöll invånare som en form av kollektiv bestraffning. 

Herre, det verkar otroligt att israeliska myndigheter är beredda att bryta nationella och internationella lagar genom att använda kollektiv bestraffning för att undersöka möjliga incidenter av stenkastning av palestinska barn, när de inte agerar för att straffa israeliska bosättare som har orsakat verkliga men och skada för palestinier.  I ber om ett slut på den israeliska ockupationen och förtrycket som så många lider av på de ockuperade palestinska territorierna. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för Belgien, Luxemburg och Nederländerna. 

Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com