7 april 2022


Veckans Kumi Now Online fokuserade på palestinska minderåriga i israeliska militärdomstolar samtidigt som det var de palestinska barnens dag, den 5 april. I december 2021 var 145 barn hållna som säkerhetsfångar inne i Israel (www.militarycourtwatch.org) och israeliska soldater genomför tio eller flera genomsökningar och arresteringsoperationer, varje dag, i palestinska samhällen på Västbanken. Nästa tisdag fokuserar Kumi Now husrivningar. 

Herre, vi ber för de palestinska barnen som drabbas av trauman genom nattliga arresteringar, rättegångar och fängslanden långt borta från familjens stöd. Vi ber om ett slut på den israeliska militärens brutala behandling av barn, som fortgår trots att den fördöms i internationell lag. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Suha Zabaneh, en fjortonårig skolflicka från Haifa, deltog i en skolutflykt när hon dog i en plötslig hjärtattack. Denna ledsamma nyhet har påverkat det samhälle hon kommer ifrån och andra i landet. 

Herre, du som visar medlidande och nåd, vi ber för Suhas familj och vänner när de sörjer över hennes för tidiga död. Hjälp oss att söka oss närmre dig i tider av sorg och låt oss minnas denna unga kvinna, vars liv ändades så abrupt och sorgen som hennes familj, skolkamrater och lärare upplever. Herre, i din nåd… hör våra böner 

Sabeel organiserar den traditionella ägg-jakten för 90 barn i Betlehem. Fyra olika organisationer som arbetar med familjer som lever i samhällets marginaler samarbetade för att låta barn få en dag med roliga aktiviteter. 

Herre, vi tackar för att barnen får en dag med glädje när de deltar i denna lek tillsammans. Låt det bli en ljus dag, full av skratt, när barnen upplever din kärlek genom dem som skapar dagen. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Safa´ Obeid, en ung lärare vid UNRWA Sweileh Girls´ School i Jordanien har belönats med titeln årets Earth Prize Educator. Tävlingen var öppen för studenter mellan 13 – 19 år och handlar om att komma fram till kreativa lösningar på sin omsorg om miljön. De tre lag hon ledde utvecklade hållbara projekt, som fokuserade på deras liv som flyktingar i Jordanien. 

Herre, vi tackar dig för initiativet från Safa´Obeid när hon ökar medvetenheten hos sina elever om hur man kan möta klimatförändringarna och bli bättre förvaltare av miljön.
Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Den 30 mars genomfördes en stor demonstration i Gaza City för att markera Land Day. Demonstranterna krävde rätten att återvända till marken de tvingades bort från 1948. Dagen har markerats sedan 1976, då sex palestinier förlorade sina liv och hundratals skadades när demonstranter protesterade mot den israeliska regeringens krav på att ta över stora markarealer i Galiléen. 

Herre, vi ber om ett slut på det sätt som israeliska myndigheter fortsätter att ta mark, förflytta arabiska samhällen och neka palestinier rätt att återvända till sina hem. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Datumet 9 april betyder för många palestinier att man minns dagen för Deir Yassin-massakern 1948. Mer än 100 bybor i det lilla samhället nära Jerusalem dödades när de attackerades av Sternligan under Nakban. Nyheten om attacken spred till andra samhällen och många andra palestinier tvingades fly från sina hem när de israeliska trupperna fortsatte att attackera. 

Herre, vi ber för de miljoner av palestinier, som fortfarande tvingas leva i flyktingläger i olika länder. Många längtar efter att återvända till sitt hemland men måste vänta och längta medan deras barn och barnbarn förblir flyktingar. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Kyrkornas Världsråd har uttryckt solidaritet med kyrkoledarna i Jerusalem efter att israeliska bosättare brutit sig in i Little Petra Hotel, ägt av det grekisk-ortodoxa patriarkatet. Medlemmar av Ateret Cohanim, stödda av lokal israelisk polis, vräkte familjen som driver hotellet. 

Herre vi ber om beskydd mot israeliska bosättarattacker och tvångsförflyttningar. Vi ber att de israeliska myndigheterna i Jerusalem ska upprätthålla lagen och avlägsna bosättarna från den kyrkliga egendomen och hålla lagbrytarna ansvariga. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för Balkan med Albanien, Bosnien och Hercegovina, Kroatien, Kosovo, Montenegro, Nordmakedonien, Serbien och Slovenien.

Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com