21 april 2022


I år firar den östra ortodoxa kyrkan, som följer den julianska kalendern, påskdag söndagen den 24 april. 

Herre, vi tackar dig för glädjefyllda påskfiranden som sker i olika kyrkotraditioner. Vi kommer inför Guds son, korsfäst och uppstånden, med ett levande hopp och tacksamhet i våra hjärtan. Herre i din nåd… hör våra böner. 

Den 14 april sköts en palestinsk mänskorättsadvokat och en tonåring till döds under den femte dagen av israeliska militärräder på Västbanken. Muhammad Assaf, en 34-årig far i Nablus, släppte av sina barn vid deras skola när han sköts i bröstet. På kvällen sköt och dödade soldater 16-åringe Qusai Hamamrah som fångades i ett uppror i Husan, nära Betlehem. 

Herre, vi ber om ett slut på den nuvarande vågen av våld och brutala militära räder som sker på de ockuperade palestinska områdena. Vi ber speciellt för de familjer som sörjer förlusten av Muhammad Assaf och Quasi Hamamrah. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Oded Goldreich, professor i datorvetenskap vid Weizmann Institute of Science, har tillkännagett sin avsikt att donera sina prispengar från Israel till fem organisationer som arbetar för social rättvisa och ett slut på den israeliska ockupationen. Han ger pengar till B’Tselem, Breaking the Silence, Adalah, Kav LaOved och Standing Together. 

Herre, vi tackar dig för det resoluta ställningstagandet från professor Goldreich, som ådragit sig politisk censur och kostat honom professionellt erkännandet för priset. Vi ber att andra israeler som motsätter sig ockupationen ska uppmuntras att höja sina röster. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Den 13 april besökte europeiska diplomater Gamla stan i Jerusalem. De informerades om de israeliska bosättarorganisationer som hotar att vräka kristna från deras egendom vid Jaffaporten. Det avslöjades också att de israeliska myndigheterna planerade att begränsa antalet deltagare i processionerna på den heliga eldens lördag den 23 april samt antalet gudstjänstdeltagare som tillåts komma in i Grav-/Uppståndelsekyrkan. 

Herre, vi ber att det internationella samfundet ska utöva påtryckningar på israeliska myndigheter för att tillgodose tillträde till de heliga platserna och stoppa vräkningar som bosättarorganisationerna tvingar fram. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Butiker och annan affärsverksamhet hölls stängda den 14 april eftersom palestinier i Ramallah och Betlehem uppmanade till generalstrejk i protest mot de senaste dödliga israeliska militäroperationerna. Tidigare i veckan hade en palestinsk skytt från Jenin öppnat eld i Tel Aviv och dödat tre människor och skadat tio andra. Som svar har den israeliska armén startat våldsamma kollektiva räder på Västbanken, där sex palestinier dödades under en 24-timmarsperiod och många andra arresterades och häktades. 

Herre Jesus, vi ber om ett slut på denna cirkel av våld. Natten när du arresterades tillrättavisade du dina lärjungar för deras våldsamma handlingar och påminde dem om ”att alla som griper till svärd, ska dödas med svärd” (Matt 26:52). Vi ber om ett slut på den israeliska ockupationen och dess förtryck av det palestinska folket. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Canadians for Justice and Peace in the Middle East (CJPME) har publicerat en rapport med titeln ”Arming Apartheid”. Den analyserar Kanadas vapenexport till Israel och visar att militär export ökat de senaste åren och nått högsta värde på 30 år under 2020. Michael Bueckert, vice ordförande i CJPME, konstaterade att ”den potentiella risken för mänskliga rättigheter är alldeles för hög för att rättfärdiga överföringen av något militärt material till detta område med ockupation och apartheid”. 

Herre, vi ber att den kanadensiska regeringen och regeringar i hela världen omedelbart överväger hur deras vapenförsäljning gör dem medskyldiga till israeliska kränkningar av mänskliga rättigheter mot palestinier. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Nyligen har en YouGov undersökning (om vad världen tycker) – genomförd av Australia Palestine Advocacy Network, (APAN) och Australian Friends of Palestine Association – visat att den australiensiska regeringen inte representerar majoriteten av australiensares syn på Palestina. De flesta invånare i Australien ser israeliska bosättningar på Västbanken som illegala, liksom den pågående ockupationen. 

Herre, vi ber att Australiens folk kommer att hålla sin regering ansvarig för sitt okritiska stöd för illegala bosättningar och Israels kränkningar av mänskliga rättigheter på de ockuperade palestinska territorierna. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för Belarus, Moldavien och för att Rysslands invasion av Ukraina ska upphöra så att de två länderna kan återgå till diplomatiska samtal.
Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com