18 augusti 2022


På tisdag kommer Kumi Now att lyfta fram Jerusalemdeklarationen om kristen sionism, som skrevs den 22 augusti 2006. Palestinska kristna skrev deklarationen för att visa på hotet från den kristna sionismen. Palestinier ses som främmande invånare i Israel och arabiska kristna avfärdas av kristna sionister, som tror på judarnas suveränitet i hela landet. 

Herre Jesus Kristus, vi minns ditt stora uppdrag att vinna lärjungar från alla nationer, som så många arabiska kristna uppfyllde under den första kristna kyrkans tid. Ge oss mod att utmana alla försök att förvränga ditt heliga ord för att förtrycka andra människor. Herre, i din nåd… hör våra böner 

En brand, orsakad av ett elektriskt fel, svepte genom en koptisk kyrka i Egypten under mässan söndagen den 14 augusti. Den orsakade panik och minst 41 människor dödades, de flesta barn, och många skadades av att inandas röken. 

Herre, nyheten från Egypten är ofattbar och plågsam. Låt din ande trösta alla som har förlorat någon älskad. Vi ber om ett snabbt tillfrisknande för alla som skadades. Vi ber att alla gudstjänstlokaler ska vara säkra i linje med alla föreskrifter som krävs. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Den israeliska distriktsdomstolen i Jerusalem har gett order om en omedelbar rivning av en skola i byn Ein Samiya som betjänar nomadsamhällen nära Ramallah. Skolan öppnades i januari 2022 efter att ha finansierats av EU. Domstolen kräver att de anklagade i processen själva ska utföra rivningen eller annars betala för de israeliska schaktmaskiner som utför den. 

Herre, vi ropar till dig om den israeliska politiken av rivningar av byggnader på ockuperad palestinsk mark, också sådana som byggts med donerade medel. Vi ber att regeringar och organisationer ska utmana de israeliska myndigheterna för deras kränkningar av internationell lag. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Ett israeliskt bussbolag, Tnufa, fick utfärda en ursäkt efter att det uppdagats att femtio palestinska arbetare tvingades gå av en av deras bussar. Förra veckan steg tre judiska passagerare på bussen i en förort till Tel Aviv och klagade över att de måste resa tillsammans med palestinierna och att föraren måste kräva att de steg av. Mer än 100 000 palestinier från Västbanken har tillstånd att resa in i Israel och till bosättningar på Västbanken, där de flesta arbetar som byggarbetare och trädgårdsmästare. 

Herre, vi ber att det inte ska bli flera försök att segregera busstransporter i Israel. Herre i din nåd… hör våra böner. 

Israeliska styrkor kom den 4 augusti till området Silwan i östra Jerusalem för att riva Hazem Abu Sneinehs hem. Israelisk polis och en grupp kommunalarbetare kom för att tillsammans med en schaktmaskin jämna hans hem med marken under förevändningen att han inte hade något byggnadstillstånd. Samtidigt som omfattande program för bosättarhem genomförs på palestinska territoriet, beviljas knappast några byggnadstillstånd till palestinier. 

Herre, vi ber om ett slut på politiken av rivningar som utförs av israeliska myndigheter mot palestinier för att försöka få dem att lämna sin mark så att israeliska bosättare kan flytta in. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Shireen Abu Aklehs minne har hedrats med ett monument placerat på den gata i Ramallah som nu bär hennes namn. Den palestinsk/amerikanska journalisten är avbildad på monumentet när hon bevakade en israelisk militäroperation utanför ett flyktingläger i Jenin. Trots det faktum att hon bar en väst märkt “Press” och en hjälm, blev hon skjuten och dödad. Undersökningar utförda av Palestinska myndigheten och FN har konstaterat att Al Jazzera-journalisten sköts av israeliska styrkor. 

Herre, vi ber för familj och vänner till Shireen Abu Akleh i deras sorg och försök att få veta sanningen om hennes olagliga död. Vi ber för alla palestinska journalister som riskerar sitt liv för att visa på hur livet under israelisk ockupation verkligen är. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Mua’ns Dabbour, en palestinsk fotbollsspelare, har beslutat att lämna landslaget. Den 30-åriga spelaren föddes i Nasaret och han spelar nu för laget Hoffenheim i tyska Bundesligan. Han har uttalat sig mot den israeliska ockupationen och var rättfram i sin kritik av stormningen av Al-Aqsa-mosken av israeliska styrkor i maj 2021. Efter dessa kommentarer blev han utbuad av israeliska fotbollsfans. 

Herre, vi ber för palestinska idrottare och andra i offentligheten som måste betala ett högt pris för sin kritik av den förtryckande politiken i den israeliska ockupationen. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för Burkina Faso, Mauretanien och Niger.
Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com