28 juli 2022


Tisdagen den 2 augusti behandlar Kumi Now-gemenskapen Genevekonventionen, som antogs 1949. Artikel 33 i den fjärde Genevekonventionen olagligförklarar kollektiv bestraffning. Trots det, använder Israel kollektiv bestraffning som en av nyckelkomponenterna i den israeliska politiken mot Palestina, uppenbarligen utan att det medför internationella fördömanden. 

Herre, vi ber att den israeliska regeringen ska ändra sin ståndpunkt när det gäller användningen av kollektiv bestraffning av palestinier. Vi ber att internationella organisationer och regeringar runt om i världen ska hålla Israel ansvarigt för att bryta mot internationell lag. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Kyrkor för fred i Mellanöstern, en koalition av trettio kyrkor i USA, gjorde den 19 juli ett uttalande, där de uttryckte sin besvikelse med president Bidens besök i Israel och Palestina: ”medan man bekräftar relationen mellan USA och Israel och de miljarder dollar man ger i stöd till dem, sa presidenten nästan ingenting om de övergrepp som genomförs av Israel eller hur biståndet används mot palestinier.” 

Herre, vi ber att den amerikanska administrationen ska följa upp detta besök genom att börja uttala sig mot de israeliska kränkningarna av mänskliga rättigheter för palestinier. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Den presbyterianska kyrkan i USA har deklarerat att Israels behandling av det palestinska folket är apartheid. Årskonferensen röstade den 8 juli på ett tydligt sätt för beslutet. 

Herre, vi tackar dig för det klara uttalandet från USA:s presbyterianska kyrka. Vi ber att det kommer att ”följas av hoppet att det ska leda till en fredlig försoning för människorna i Israel och Palestina, likt det som hände i Sydafrika när apartheid uppmärksammades internationellt. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Kabelo Masalesa, en elvaårig pojke från Sydafrika, drunknade i en swimmingpool i Palestina när hans lag var på besök för att delta i en fotbollsturnering 13-21 juli. Hans lag var ett av arton som hade blivit sponsrade för att delta i turneringen. 

Herre vi ber för Kabelos familj och vänner i deras plötsliga sorg. Vi ber att de länkar som formats mellan unga fotbollsspelare från båda länderna inte ska brytas på grund av denna tragiska händelse. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Den palestinske kompositören Ahmed Abu Abed vann första pris i ”the USA Music Composition International Competition” i juni i år. Abu Abed är en musiklärare vid Modern American School i Amman, Jordanien. Han kommer att resa till New York tidigt nästa år för att framföra sitt vinnande bidrag i en livespelning. 

Herre, vi tackar dig för Abeds musikaliska talang. Vi tackar dig för hans önskan att dela sitt arv av uttrycksfulla palestinska folkmelodier genom sina orkesterkompositioner. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Unga palestinska musiker inbjöds under juli till Ankara och Istanbul. Palestinier från diasporan mötte musiker från National Conservatory of Music i Ramallah för att spela tillsammans med turkiska musiker från Presidential Symphony Orchestra. De unga musikerna ville sända ett budskap om fred genom sina konsertframträdanden. 

Herre, vi är tacksamma för musikens förenande kraft och för det sätt som unga musiker har dragits samman från Palestina, diasporan och Turkiet, för att lära av varandra och förmedla sin gemensamma längtan efter fred. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Efter en lång kamp mot sjukdom, avled ärkebiskop Gabriel Daho den 21 juli. För tre år sedan vigdes han till ärkebiskop av Jerusalem, det Heliga Landet och Jordanien av patriark Ignatius Aphrem II, ledaren för den syrisk-ortodoxa kyrkan. 

Herre, vi tackar dig för ärkebiskop Gabriel Daho, hans liv och tjänst. Vi ber för medlemmarna i det Syrisk-ortodoxa patriarkatet, som representerar en av de äldsta kristna församlingarna i regionen. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för Burundi, Demokratiska Republiken Kongo och Rwanda.
Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com