30 juni 2022


Tisdagens Kumi Now behandlade Israels inställning till kärnvapen. Nästa tisdag infaller tidpunkten för Kumi Nows halvårskalender och det ger oss möjlighet att inventera och se tillbaka på ämnen som tagits upp under den första halvan av året genom att referera till Kumi Nows kalender på hemsidan. 

Herre, vi tackar dig för alla dessa som oförtröttligt arbetar för att få ett slut på Israels ockupation genom att implementera internationell lag och genom ickevåld. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Dr Jerry Pillay har valts till ny generalsekreterare för Kyrkornas Världsråd. Han kommer att tillträda 1 januari 2023. Han verkar nu som dekan för fakulteten för teologi och religion vid universitetet i Pretoria och han är medlem i Uniting Presbyterian Church i Sydafrika. 

Herre, vi ber för dr Jerry Pillay och hans ansvar för ledarskapet i Kyrkornas Världsråd. Vi ber att fakultetens dekan ska få uppleva din styrka och ledning när han försöker samla människor med olika kyrkobakgrund och nå ut till dem i världen som upplever förföljelse och förtryck. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Hundratals palestinier deltog den 22 juni i begravningen av Ali Hasan Harb i byn Iskaka, nära Salfit, på Västbanken. Han knivskars och dödades dagen innan. Ögonvittnen rapporterade att Harb knivskars i hjärtat av en bosättare som försökte sätta upp ett tält på hans familjs mark. Dådet skedde medan säkerhetsvakter från den närliggande bosättningen Ariel såg på utan att göra något för att förhindra attacken. 

Herre, vi ropar till dig om denna spiral av våld och skamlösa attacker från bosättare mot palestinska bönder. Vi ber att israeliska myndigheter ska ingripa och övervaka dessa laglösa förövare och ta dem inför rätta. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Samhällen i Masafer Yatta i South Hebron Hills ställs inför ökat tryck eftersom Israels högsta domstol avvisat deras talan mot ordern om tvångsförflyttning. Många människor i Khirbet al Fakhiet och Mirkez har fått sina hem rivna, i en del fall för tredje gången på mindre än ett år. Området är nu förklarat som ett stängt militärt övningsområde. ”Firing Zone 918” och militärövningar har nyligen genomförts nära bebott område. 

Herre, vi ber att det internationella humanitära samfundet ska hålla Israel ansvariga för husrivningarna och tvångsförflyttningarna av invånarna i Masafer Yatta. Vi ber om ett slut på det militära hotet och att invånarna ska tillåtas vara kvar i sina hem i säkerhet och värdighet. Herre, din nåd… hör våra böner 

Palestinska studenter tar sina ”tawjihi”, studentexamen, vid den här tiden under skolåret. En student Ahmed al Naasan, hindrades från att delta i examinationen när israelisk militär arresterade honom i en gryningsräd i byn Al-Mughayer i Ramallah. Han fängslades den 20 juni, tillsammans med tio andra palestinier från olika platser. 

Herre, vi ber att palestinska studenter ska göra sitt bästa för att göra sig själv rättvisa i sina slutliga skolexaminationer, trots pressen av ockupationen. Vi innesluter Ahmed i våra böner när han får utstå arresteringen i israelisk militäranläggning och ber om hans frigivning och en väg framåt för att han ska kunna ta sin examen. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Den 22 juni avgjorde israeliska kommittén för villkorlig frigivning, att i fallet med Ahmed Mansara föreligger ”terrorism”. Ahmed fängslades som trettonåring och har utvecklat mental ohälsa eftersom han fängslades som barn för sju år sedan. Amnesty International har uttalat sig för hans frigivning och konstaterat att han fått utstå fel behandling under förhör som genomfördes utan närvaro av föräldrar eller ”advokat” och nekades rätten till en rättvis rättegång. 

Barmhärtige Gud, vi ber att internationella påtryckningar ska medverka till frigivningen av Ahmed Manasra efter de långa åren av lidande och fångenskap han har fått utstå. Vi ber om ett slut på den israeliska politiken av att arrestera palestinska barn och hålla kvar dem i israeliska militärfängelser. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för Kenya och Tanzania.
Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com