1 september 2022


Det är start på det nya skolåret i Palestina och Israel och elever kommer att återvända till klasser som är finansierade på helt olika sätt. Nästa vecka kommer Kumi Now att granska den orättvisa diskriminering som möter palestinska medborgare i Israel när det kommer till finansieringen av utbildning från de israeliska myndigheterna. 

Herre, vi ber att alla elever i Palestina och Israel ska ges samma stöd och utbildningsmöjligheter, oberoende av sin etnicitet eller religiösa bakgrund. Herre, i din nåd…   hör våra böner. 

Wadi Rahab är ett område på den ockuperade Västbanken, som är extremt viktigt för att behålla områdets vilda djur och den ömtåliga biodiversiteten. Den behöver också skyddas eftersom den utgör en korridor för miljontals flyttfåglar, som flyger över Jordanfloden på väg till Medelhavet. Experter och aktivister är oroade för att planerna för att bygga begravningsplatsen Nahal Rahab för bosättare har godkänts utan någon undersökning av hur miljön påverkas. 

Herre, vi ropar till dig när vi ser hur mera mark tas från palestinier till bosättare och när vi ser hur israeliska affärsintressen kan rubba balansen i naturen i denna tid av klimatförändringar. Herre, i din nåd…   hör våra böner 

Förra veckan skadades fader Ioustinos, den 81-årige archimandriten i den grekisk-ortodoxa kyrkan vid Jakobs källa, av några palestinier som bröt sig in i kyrkan. Fader Ioustinos är mycket respekterad i sin gemenskap i Nablus och har arbetat i åratal med att restaurera kyrkan och klostret efter det att de skadades i en jordbävning 1927. Detta är en av många attacker han har fått utstå och den palestinska myndigheten har kritiserats för att inte tillgodose säkerheten i området, som ligger under deras tillsyn. 

Herre, vi tackar dig för fader Ioustinos hängivna tjänst och ber att han ska återhämta sig snart från chocken och skadorna han ådrog sig i den senaste attacken. Vi ber att händelsen ska utredas full ut av den palestinska myndigheten och att alla kriminella ska hållas ansvariga för sina handlingar. Herre, i din nåd…   hör våra böner. 

Torsdagen den 25 augusti, började hundratals palestinska fångar en sittprotest på fängelsegårdarna. De protesterar mot de hårda åtgärder som israeliska fängelsemyndigheter vidtar genom att ständigt förflytta fångar med längre strafftid och hålla dem i isoleringscell. 

Herre, hjälp oss att ”tänka på dem som sitter i fängelse, som om vi var fångar med dem.” (Hebr 13:3) Vi ber för de hundratals palestinska fångar som hålls i administrative detention (utan rättegång och dom), för dem som hungerstrejkar i protest, för dem i isoleringscell. Herre, i din nåd…   hör våra böner. 

Pastor Don Wagner har nyligen publicerat sina memoarer efter fem årtionden av arbete som aktivist för att påvisa orättvisor begångna mot det palestinska folket av Israel. Bokens titel är ” Glory to God in the Lowest. Journeys to an Unholy Land”. Han har hållit ut i sin aktivism genom sitt arbete i Sabeels Vänner Nordamerika och han har vigt sitt liv till att undersöka kristna zionister och det okritiska stödet de ger den israeliska ockupationen. 

Herre, vi tackar dig för modet och uthålligheten som Don Wagner visat genom sin livsgärning för att avslöja sanningen om det israeliska förtrycket av palestinier. Herre, i din nåd…   hör våra böner. 

Förra veckan skrev Human Rights´ Watch ett öppet brev till Bidenadministrationen om hur den israeliska regeringen gjort sju framstående palestinska civila samhällsorganisationer till måltavla. De har beskrivits som terrororganisationer av den israeliske försvarsministern. FN och sju europeiska utrikesministerier har konstaterat att det finns inga bevis för anklagelserna och att organisationerna fortsatt ska få ekonomiskt stöd. Men brevet konstaterar att Bidenadministrationen inte har uttalat oro över att det saknas bevis och ”accepterar repressiva” attacker på Palestinas civila samhälle. 

Herre, vi ber att USA:s regering ska höja rösten mot attackerna mot palestinska samhällsorganisationer och utmana den israeliska regeringen kring varje ogrundad anklagelse mot dem. Herre, i din nåd…   hör våra böner. 

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna: Cape Verde, Gambia, Guinea, Guinea-Bissau och Senegal.
Herre, i din nåd…   hör våra böner.
 

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com