3 november 2022


Nästa veckas Kumi Now Online kommer att ta upp ämnet antisemitism i samband med att den internationella dagen mot fascism och antisemitism i Europa uppmärksammas, onsdagen den 9 november. 

Herre, vi lyfter upp inför dig de som lever påverkade av rasism och hat. Hjälp oss att motverka antisemitism i alla dess former och fortsätta att arbeta för frihet för palestinier som lever under israelisk ockupation. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Förra onsdagen deltog en delegation av fyrtio fallskärmsjägare, tillsammans med soldater från Gulfstaterna, Arabemiraten och USA, i ett fallskärmshopp över Bahrain. Den samordnade övning organiserades för att uppmärksamma att det gått två år sedan undertecknandet av Abraham-avtalen. Israel kommer bl.a. att presentera drönare och försvarssystem vid Bahrain International Airshow. 

Mäktige Gud, du lyfter upp de ödmjuka och gläder dig åt dem som sätter sitt hopp till din kärlek. Ge oss fred, nu när vi ser den ökande militäriseringen i Mellanöstern. Herre, i din nåd… hör våra böner

Tareq Al-Araj, en palestinsk fotbollspelare i ungdomslandslaget, har dömts till fyra års fängelse anklagad för att vara medlem i en förbjuden grupp. Han arresterades för två år sedan i en tillfällig vägspärr i Jenin och har fått sin rättegång uppskjuten sjutton gånger. 

Herre, vi ber för Tareq, en lovande ung idrottsman, instängd i fängelse i åratal. Vi ber om ett slut på de israeliska myndigheternas politik att sikta in sig på och fängsla unga palestinier. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Tjugotvå palestinska barn nådde utmärkta resultat när de vann sex medaljer vid de senaste arabiska schackmästerskapen i Syrien. Randa Sedar vann en guldmedalj i sin grupp för tioåringar, dessutom titeln Woman Candidate Master. 

Herre, vi tackar dig för entusiasmen hos de unga spelarna i de senaste schackmästerskapen i Syrien, där palestinska barn från Västbanken, Gaza och diasporan deltog. Vi tackar dig för att, trots svåra tider, dessa barn kan fokusera mentalt och arbeta för att förbättra sina kunskaper så att de kan delta i internationella tävlingar. Herre, i din nåd… hör våra löner. 

USA-företaget Meta, som äger Facebook, Instagram och WhatsApp, har tvingats granska de sätt arabiska och hebreiska inslag i de tre plattformarna modereras, efter klagomål om hur de hanterades i maj 2021. Då censurerades det arabiska innehållet starkt, medan det hebreiska innehållet, även hatuttryck, lämnades orört. 

Herre, du talar sanning och kungör vad som är rätt. Kan det vara rätt att företag som äger sociala medier och kommunikationskanaler praktiserar diskriminering i sina sätt att censurera budskap? Vi ber att deras riktlinjer ska vara öppna och transparenta. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Israeliska styrkor stormade byn al-Jawwaya öster om Yatta i södra Hebron Hills den 25 oktober. De attackerade invånarna, kastade tårgaskanistrar mot dem och rev ned och beslagtog två familjetält. Det bor 1200 palestinier i små samhällen på sina jordbruksmarker i Masafer Yatta-området. De har stått ut med attacker från den israeliska armén under fyrtio år, eftersom militären vill göra området till ett skjutfält. Den senaste tiden har attackerna eskalerat och invånarna lider av upprepade trakasserier, husrivningar och berövas basförnödenheter. 

Herre, vi ber att internationella organisationer och regeringar ska utmana Israels regering om dess försök att driva bort invånarna i Masafer Yatta. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Denna vecka påminns vi om den brittiska Balfour-deklarationen från den 2 november 1917. Med den palestinske akademikern Edward Saids ord: ”det gjordes av en europeisk makt på ett icke-europeiskt territorium där man direkt ignorerade både närvaron och önskemålen hos ursprungsbefolkningen”. Det brittiska löftet anses vara den huvudsakliga katalysatorn i den etniska rensningen av palestinier (Nakba), i staten Israel 1948. 

Herre, vi ber att den brittiska regeringen ska erkänna och reparera den skada och det lidande den har orsakat palestinier genom det sätt man antog Balfour-deklarationen. Herre, i din nåd… hör våra böner

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna Kanada och USA.
Herre, i din nåd… hör våra böner

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com