17 november 2022


Nästa veckas Kumi Now Online kommer att behandla ämnet könsbaserat våld. Kvinnorna på det ockuperade palestinska territoriet möter ständigt våld genom nattliga räder, bosättarvåld, kollektivt våld mot sina familjer, förnedring och trakasserier från ockupationsstyrkor och begränsningar i det patriarkala samhället. FN uppmärksammar den Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor  den 25 november. 

Herre, vi lyfter fram inför dig de palestinska kvinnor som utsätts för våld och terror. Vi ber för dem att de fortsatt ska få styrkan att stötta sina familjer även när de fruktar nästa nattliga räd och plågas över att män och barn är fängslade. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

I oktober klargjorde den nya utrikesministern i Australien, Penny Wong, att den australiska ambassaden inte kommer att flytta till Jerusalem som planerades av den tidigare administrationen, men hon avstod från att ge en tidsplan för att erkänna en palestinsk stat. 

Herre, vi ber att flera regeringar världen över ska erkänna en palestinsk stat, kräva Israels ansvar i internationella domstolar och tvinga Israel att ge palestinier grundläggande rättigheter för självbestämmande. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Våldsamheter bröt ut vid Josefs grav i Nablus tidigt på morgonen den 9 november. Beväpnade israeliska styrkor gick in i området Balata nära flyktinglägret för att eskortera en grupp medlemmar i högerpartier från Knesset. Under beväpnad sammandrabbning skadades Mahdi Hashash, en femtonårig palestinier, av granatsplitter. Han dog senare på sjukhus. Det är inte klarlagt om han dog av israelisk eldgivning eller av det explosiva material som det rapporteras att han bar på vid tillfället. 

Herre, vi ber för Mahdis familj i sorgen över att han förlorat sitt unga liv. Enbart under detta år har 137 palestinier förlorat livet, bland dem 30 barn och 22 israeler förlorat livet genom palestinska attacker. Vi ber om ett slut på de obevekliga natträderna, arresteringarna och beskjutningarna från den israeliska militären som eldar på konflikten. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Idag lanseras Xavier Abu Eids nya bok med titeln ”Rooted in Palestine” på American Colony Hotel. Boken lyfter fram de kristna palestiniernas roll. Både Miguel Moratinos, den förre ”EU Special Representative” i processen Fred i Mellanöstern och Spaniens utrikesminister menar att boken är en gripande redogörelse för det kristna palestinska samhället, kompletterad med noggrann dokumentation,  och en utmärkt historisk beskrivning av utvecklingen av palestinsk historia från Balfour-deklarationen fram till idag. Xavier är palestinier som växte upp i Chile, fortsatte sin akademiska karriär i Europa och bor nu i Beit Jala. Han är medlem i Sabeels generalförsamling. 

Herre, vi tackar för ljuset Xavier Abu Eid sprider i sin bok över de palestinska kristnas trofasta tjänst genom årtionden av förtryck. Vi ber att denna uppmuntran ska styrka palestiniernas beslutsamhet att fästa sitt hopp till rättvisa och fred i sitt land, medan man tjänar dem som behöver medkänsla och kärlek. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

I veckan öppnade filmfestivalen ”Palestine Cinema Days” med visningen av Maha Hajs hyllade film ”Mediterranean Fever”. Filmen vann ett pris för manus vid filmfestivalen i Cannes och kommer att bli Palestinas officiella bidrag till Oscarsgalan 2023. 

Herre, vi tackar dig för Maha Hajs historieberättande förmåga och det sätt han använder filmmediet för att ge röst åt det palestinska narrativet både hemma och på den internationella scenen. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Det blev starka protester mot Hebrons borgmästare när han utlovade belöning till den som samlar in och dödar herrelösa hundar i staden. Det har funnits en oro över att hundar attackerar barn i området. 

Vi prisar dig Herre, för jorden som är full av dina djur. Vi gläder oss över djuren och ber om din ledning om hur vi bäst kan ta hand om dem och deras miljö. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna Nya Zeeland (Aotearoa på Maori-språk) och Australien.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com