22 december 2022


Fokus för Kumi Now Online i tisdags var lanseringen av Rev Naim Ateeks skrift om religiös extremism. Skriften är en relevant resurs och hjälp i en tid när politiker med extrema religiösa synpunkter håller på att ta makten i den nyligen bildade israeliska regeringen. 

Herre Jesus, Immanuel, när vi känner fruktan för mörkret runt omkring oss, hjälp oss att vända oss mot ditt ljus. Vår förlossare, vi ber om din hjälp i oroliga tider och förtröstar på din omsorg. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Den 15 december antog FN en resolution till förmån för det palestinska folkets suveränitet över sina naturresurser. FN:s generalförsamling kräver ”att Israel, ockupationsmakten, ska upphöra att exploatera, skada, orsaka förluster, utarmning och fara för naturresurser på det ockuperade palestinska territoriet inklusive östra Jerusalem och det ockuperade syriska Golan”. 

Herre, vi ber att det internationella samfundet ska tvinga Israel att implementera internationell lag och garantera det palestinska folkets frihet att dra nytta av sina naturresurser. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Israeliska bosättare attackerade tidigt på morgonen den 15 december en skola för pojkar i Urif, en palestinsk by söder om Nablus. Övervakningskameror visar att omkring 40 bosättare smög sig in i byn i skydd av mörkret, kastade sten på skolan och krossade solpanelerna som gett skolan elektricitet. 

Herre, vi ber om ett slut på all förstörelse från israeliska bosättare. Vi ber att de israeliska myndigheterna ska sluta vända bort blicken från deras frekventa utbrott av våld och vandalism, riktat mot palestinska samhällen. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Sama Aweideh tog emot det fransk-tyska priset för mänskliga rättigheter och rättssäkerhet (Franco-German Prize for Human Rights and the Rule of Law) i Jerusalem den 14 december. Under ett tiotals år har Sama verkat för att säkerställa kvinnors rättigheter i det palestinska samhället. Hon är en av grundarna av Palestinian Federation of Women’s Action Committees 1978 och startade Women’s Studies Center i östra Jerusalem 1992. 

Herre, vi tackar för det internationella erkännandet av Sama Aweidehs arbete för mänskliga rättigheter och för hennes beslutsamhet att få till stånd en lagstiftning som hjälper palestinska kvinnor mot könsbaserat våld. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

USA har uppmanat Israel att ta ansvar för dödandet av 16-åriga Jana Zakarna, som nyligen skedde under en israelisk militär-räd i Jenin. En inledande undersökning visar att Jana troligen dödades av en krypskytt från israelisk gränspolis när soldater försökte arrestera tre palestinier. Hennes familj säger att hon hade gått upp på taket för att hämta sin katt när beskjutningen plötsligt startade. Hon sköts i huvudet och bröstet och dog omedelbart. 

Herre, vi ber för Janas familj när de sörjer över våldet som ändade hennes unga liv. Vi ber att den israeliska militären ska utreda händelsen fullt ut och att alla soldater ska hållas ansvariga för allt dödande som inte är auktoriserat Vi ber om ett slut på de massiva israeliska militäroperationerna i form av nattliga räder, vilka har lett till död och fängelse för många palestinier de senaste månaderna. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna Kina, Taiwan, Hong Kong och Macau.
Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com