29 december 2022


Veckans Kumi  Now Online fokuserade på Xavier Abu Eids bok med titeln ”Rooted in Palestine: Palestinian Christians and the Struggle for National Liberation 1917-2004”. Boken kartlägger den avgörande roll som de palestinska kristna spelade under det Brittiska mandatet, Nakba och nu under israelisk ockupation. Den uppmärksammar även det krympande antalet kristna som nu lever i Palestina. 

Barmhärtige Gud, vi ber för våra bröder och systrar och deras viktiga vittnesbörd i Palestina. Vi ber att du ska fortsätta att uppenbara ljuset av din närvaro i det Heliga Landet. Som kristna i Palestina, i Mellanöstern och runt hela världen ger vi dig äran och firar att din son kom hit; föddes i Betlehem som ett barn i en krubba – Kristus vår Frälsare. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Tvåårige Faris Banura och hans syster Maya från byn Beit Sahour – enligt traditionen herdarnas äng nära Betlehem – dog den 21 december. Dödsfallen orsakades av att de andades in ett farligt bekämpningsmedel som spreds i en annan lägenhet i deras bostadshus. 

Herre, vår tro är svag, hjälp oss att förstå denna tragedi. Vi ber om din Andes hjälp att trösta föräldrarna och barnens vänner när de sörjer Maya och Faris. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Ahmed Daraghmeh, en 23-årig fotbollsspelare i West Bank Premier League-klubben Thaqufi i Tulkarem, sköts ihjäl av israeliska soldater den 22 december i Nablus. Det är ännu inte klarlagt om han var involverad i sammandrabbning med de israeliska soldater som eskorterade en bosättargrupp som besökte Jacobs grav.

Herre, vi ber att de israeliska myndigheterna ska återställa lugnet i de kritiska områdena i Nablus och på andra platser där bosättargrupper, skyddade av soldater, provocerar fram oro och våld. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Nasser Abu Hmeid, en femtioårig palestinsk politisk fånge, dog av lungcancer i israeliskt häkte den 20 december. Abu Hmeid var ledare i Fatah-rörelsen och hade fängslats för att ha varit beväpnad under första och andra intifadan. En grupp för fängslades rättigheter vidhåller att han dog efter månader utan medicinsk hjälp för sin diagnos från augusti 2021.  

Herre, vi ber för Nassers familj i deras sorg, speciellt för hans mor Latefa som bara fick tillstånd till besök när han låg i koma, alldeles innan han dog. Vi ber att Israeli Prison Service ska lämna ut hans kropp för begravning och undersöka om man underlåtit att ge honom medicinsk behandling. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Palestinska skolbarn från byn Tuqu’, sydöst om Betlehem, hindrades av israeliska soldater att ta huvudvägen till sin skola den 21 december. Beväpnade soldater blockerade vägen så att barnen tvingades ta en mycket längre omväg till sin skola. 

Herre, vi ber om ett slut på israeliska soldaters trakasserier av palestinska skolbarn. Vi fortsätter att be för barn som växer upp under ockupation och som måste stå ut med vägspärrar, våldsamma attacker från bosättare, tårgas och ljudbomber som en del av sin vardag. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Den grekisk-ortodoxa patriarken i Jerusalem, Theophilos III, gjorde ett uttalande vid julgranständningen vid Jaffaporten i Gamla Stan den 17 december, när han från en balkong på hotell Imperial varnade för att kristna i det Heliga Landet blivit mål för upprepade attacker av radikala israeliska grupper som försöker driva ut dem. 

Herre, vi ger eko åt patriarkens ord i vår bön: ”Vi längtar efter fred och låt oss nu inte slita sönder denna historiska struktur i våra liv, som genom alla tider gett utrymme för alla som kallar det Heliga Landet sitt hem.” Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna Japan, Nordkorea och Sydkorea.

Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com