12 januari 2023


På tisdag kl 17 granskar Kumi Now Online Israels politik att neka byggnadstillstånd för palestinier som bor i östra Jerusalem och på Västbanken. På grund av detta tvingas palestinier bygga eller utöka bostäder och lokaler med ständig risk för rivningshot eller konfiskering. 

Herre, vi ber att internationella organisationer och regeringar ska utmana Israel för dess politik att neka palestinier byggnadstillstånd, beslagta deras byggnader och uppmuntra illegala israeliska bosättare att ta deras mark och naturresurser. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Vid begravningen av påve Benedict XVI den 5 januari hyllade påve Fransiskus sin företrädare. Begravningen samlade cirka femtio tusen sörjande på Peterplatsen. Påve emeritus Benedict lämnade påvestolen 2013 på grund av sviktande hälsa och jordfästes nu i kyrkans krypta. 

Herre, vi tackar dig för påve Benedicts liv och hängivna tjänst. Vi förenas med dem som sörjer honom och ber tillsammans: ”Fader i dina händer lämnar vi hans själ”. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

FN:s säkerhetsråd höll ett akut möte den 5 januari för att diskutera Ben Gvir´s provokativa vandring vid Klippdomen och Al Aqsa-moskén i Jerusalems Gamla stad, omgiven av en beväpnad säkerhetsstyrka. FN konstaterar att hans första offentliga framträdande efter att ha tillträtt som minister ”reflekterar en brist på respekt för existerande historisk och laglig status för Jerusalems heliga platser, vilket kan ytterligare destabilisera den sköra situationen på de ockuperade palestinska territorierna”. 

Herre, vi ber att den nya israeliska regeringen ska beakta det internationella fördömandet under den första dagen av sin regeringsperiod. Vi ber att regeringen inte medvetet ska öka spänningar och utlösa våld genom ytterligare provokativa aktiviteter. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

B’Tselem rapporterar att de israeliska myndigheterna tillkännagett att ett tusen invånare i Masafer Yatta i South Hebron Hills snart kommer att få order att evakuera från sina hem. Deras mark görs till ”Firing zone 918”, en stängd militärzon. B’Tselem har protesterat till Internationella brottmålsdomstolen i Haag mot tvångsförflyttning av skyddade människor på ockuperad mark, som är ett krigsbrott. 

Herre, vi ropar till dig i bön för invånarna i Masafer Yatta som står inför konstant hot och pågående våld från de israeliska myndigheterna. Vi ber om ett snabbt agerande från internationella organisationer för att de ska få fortsätta att leva fredligt på sin mark. Herre, i din nåd… hör våra böner.  

Den israeliska armén sköt och dödade den femtonårige palestiniern Adam Ayyad den 3 januari. Räden före gryningen bestod av ett dussintals militärfordon och många fullt beväpnade soldater och ledde till konfrontation med unga palestinier i flyktinglägret Dheisheh i Betlehem. I år har redan tre palestinier dödats som ett resultat av den årslånga offensiven med intensifierade israeliska räder. 

Herre, vi ber för Adams familj och vänner när de sörjer över att han förlorat livet vid så unga år. Vi ber om ett slut på israeliska styrkors utomrättsliga dödande av palestinska barn. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Kyrkoherden för migranter och asylsökande i det latinska patriarkatet i Jerusalem, Nikodemus Schnakel, höll en tidig julgudstjänst för den indiska gruppen i St Catherines kapell i Födelsekyrkan i Betlehem. Glädjen över att kunna fira jul där gjorde att ingen klagade trots att de behövt samlas 4.30 på morgonen och fira gudstjänsten i mörkret på grund av elavbrott. 

Herre Jesus, vår gode herde, led oss i att välkomna alla som har lämnat sitt hemland antingen som pilgrimer eller på flykt från förföljelse eller fattigdom. Vi ber speciellt för de många migranter och asylsökande som upplever stor rädsla och osäkerhet i sina liv. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Bilder från säkerhetskameror visar två unga män i judisk klädsel som den i januari skändade mer än trettio gravar på den protestantiska kyrkogården på Sion-berget. Vandaliseringen chockerade kyrkoledare runt om i världen och de har nu uppmanat Israels regering att även agera mot israeliska extremistgrupper. 

Herre, vi ber om ett slut på alla attacker från extremistgrupper mot den arabiska kristna gemenskapen och deras egendom. Vi ber att israelisk polis noga ska undersöka vandaliseringen på kyrkogården och hålla dem ansvariga som utfört de kriminella handlingarna. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna Iran, Irak och Syrien.

Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com