19 januari 2023


KumiNow.com fokuserar på tisdag kl 17 staden Jerusalem. FN:s delningsplan 1947 beslutade att Jerusalem skulle bli en internationellt administrerad stad. Trots det har israeliska regeringarna tagit flera steg mot full suveränitet över staden, speciellt sedan annekteringen av östra Jerusalem 1967. 

Herre Jesus, du grät över Jerusalem och beklagade att de som levde i staden inte kunde erkänna ”det som skapar fred”. Vi ber om styrka och ledning för alla dem som i vår tid söker fred och rättfärdighet i denna lidande stad. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Den 12 januari sköts tre palestinier till döds av israeliska soldater. Habib Kamil, 25 år, och Abdulhadi, 18 år, sköts under en räd i staden Qabatiya, nära Jenin. Samma dag sköt en krypskytt Samir Aslan, en 41-årig åttabarnspappa, på taket till sitt hus i flyktinglägret Qalandiya, där han var med sin familj. 

Herre, vi ber för familjerna som sörjer Habib, Abdulhadi och Samir. Vi ber om ett slut på de obevekliga räderna från israelisk militär i de palestinska samhällena. De provocerar till våld och leder till många arresteringar, skador och utomrättsligt dödande. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Förra veckan avslog USA:s appellationsdomstol anklagelserna från Jewish National Fund (JNF) mot United States Campaign for Palestinian Rights, (USCPR). JNF försöker bevisa att USCPR ansvarar för militanta attacker mot israeler och amerikaner på grund av deras stöd för Bojkott, Divestment och Sanktioner (BDS) och för The Great March of Return. Domaren ansåg att anklagelserna var ”otillräckliga” och USCPRs advokat konstaterade att rättegången var ett försök att ”smutskasta advokater för mänskliga rättigheter som terrorister”. 

Herre, vår hjälp och vår sköld, vi ber om skydd för mänskorättsadvokater när de möter så många hinder och försök att tysta försvar av rättvisa. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

En sjukvårdsklinik i Kiryat Malakhi i södra Israel vägrade att ge första hjälp till Hamoudi Tarboosh, en 23-årig palestinier. Han hade fått skärsår på sin hand från en trasig glasdörr under arbete i en affär. Trots att han förlorade mycket blod från skadan vägrade föreståndaren i den näraliggande kliniken honom att komma dit. Hamoudi tvingades ta sig till ett sjukhus i Ashkelon. Nyligen deklarerade det israeliska läkarförbundet att israeliska läkare ”aldrig kommer att diskriminera när de ger hjälp”. Deklarationen publicerades i media efter att ministern för National Missions i den nya extremhöger-regeringens uttalat att israeliska läkare ska tillåtas vägra behandling som strider mot deras religiösa tro. 

Herre, vi ber att ministrarna i den israeliska regeringen ska överväga sina uttalanden noggrant för att undvika att släppa loss ännu starkare vågor av rasism och diskriminering i Israel och på de ockuperade Palestinska territorierna. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Israeliska myndigheter förbereder en kollektiv tvångsförflyttning av åtta av de 28 byarna i Masafer Yatta-området i South Hebron Hills. 

Herre, vi ber att internationella regeringar och organisationer ska utmana den israeliska regeringen kring deras planer att tvångsförflytta människorna i Masafer Yatta. Herre, dessa byar har lidit av så många våldsamma attacker och husrivningar de senaste åren och längtar efter att få leva fredligt på sin mark. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Sent den 12 januari skrev extremister rasistiska förolämpningar på hebreiska på stenmurarna till den armeniska kyrkan i det ockuperade östra Jerusalem. The High Presidencia Committee i ministeriet för kyrkor inom Palestinska myndigheten rapporterade att graffitin uttryckte hot att döda araber, armenier och kristna. Kommittén varnar också för att uttryck från högerextremistiska israeliska ministrar ökar utbrott av ”hatretorik och otäcka provokationer”. 

Herre, du varnar oss i ditt ord att ”tungan är en eld, en värld av orättfärdighet”. Vi ber om din visdom för att lära oss att tygla våra tungor. Vi ber att de som myndighetspersoner ska ta ansvar så att våld inte flammar upp vid sina offentliga uttalanden. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna: Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Jemen.
Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com