2 februari 2023


På tisdag beskriver Kumi Now Online hur den israeliska blockaden av Gaza påverkar dem som behöver resa till Västbanken för medicinsk behandling. Många patienter med kroniska sjukdomar nekas resetillstånd av de israeliska myndigheterna. 

Barmhärtige Gud, vi ber för dessa som lider av allvarliga sjukdomar i Gaza, speciellt de som nekas tillstånd till resor. Vi ber om ett slut på den sexton år långa blockaden av Gaza. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

USA:s regering uttrycker oro över eskaleringen av våld från israelisk militär. Tio palestinier dödades förra veckan under en israelisk räd i flyktinglägret i Jenin. Det är den dödligaste attacken på palestinskt territorium de senaste tio åren. Flera raketer sköts mot södra Israel från Gaza som ett svar på räden i Jenin. Israel slog sedan tillbaka genom tre markangrepp. 

Herre, vi ber om internationella ansträngningar att medla mellan Israel och palestinierna för att trappa ner våldet. Vi ber om ett slut på de obevekliga israeliska arméattackerna på palestinska samhällena, som leder till så många skadade och dödade. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

I veckan har ”Forum of Palestinian Journalists”, baserat i Gaza, kritiserat uppsägningen av serietecknaren Mohammad Sabaaneh. De konstaterar att uppsägningen ”speglar den palestinska myndighetens märkliga insisterande att undertrycka åsikts- och yttrandefriheten”. Sabaanehs teckning var kritisk mot den palestinska myndighetens uppenbara brist på respons mot den ökande nivån av israeliskt våld. 

Herre, vi tackar för modet hos de människor som arbetar i media, som använder sin frihet till att säga sanningen till makten, även vid stora personliga kostnader för dem. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Den israeliska regeringen aviserar riktlinjer som gör det svårare för utlänningar att studera och arbeta på Västbanken. Restriktionerna kommer att ytterligare isolera palestinier som bor på Västbanken från utlänningar och från familjemedlemmar som inte har Västbank-ID. 

Herre, vi ber internationella organisationer att utmana den israeliska regeringen i sitt försök att än mer förtrycka och isolera palestinier som bor på den ockuperade Västbanken. Herre, i din nåd… för våra böner. 

Den 26 januari informerade israeliska styrkor markägare i Khallet Ad-Dabi, en av nitton småbyar som utgör Masafer Yatta i South Hebron Hills, att de ska dra upp deras unga träd. Familjen Dababseh planterade för två år sedan hundratals fruktträd där den gamla skolan revs av den israeliska armén. 

Herre, vi ropar till dig om invånarna i Masafer Yatta som i åratal har lidit av våld från israeliska styrkor. Boskap och lagerlokaler har skadats, vattenkällor fyllts igen, hem och skolor rivits – ändå visar de fortfarande mod och motstånd. Vi ber att regeringar och organisationer i världen fortsätter att stödja dem i deras försök att leva fredligt på sin egen mark. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Ben Gvir, Israels nationella säkerhetsminister, har beordrat sin poliskår att ta bort alla palestinska flaggor från allmänna platser. Som ett svar målade den israeliske konstnären Michael Rosanov sig själv i den palestinska flaggans färger och publicerade i sin Facebook-profil. Det fångades upp av andra missnöjda israeler. Förra söndagen protesterade 100 000 israeler i Tel Aviv mot den nya högerregeringens politik. 

Herre, vi ber att israeler ska ha modet att protestera mot varje politisk taktik från regeringen som de tror kommer att användas för att förtrycka någon, oavsett etnicitet. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Assembly of Catholic Ordinaries in the Holy Land har starkt fördömt bosättarattacker i det kristna kvarteret i Jerusalem. I de senaste attackerna gick en stor grupp av bosättare in genom New Gate och började skrika och skandera medan de viftade med flaggor – för att sedan kasta omkring bord och stolar vid lokala restauranger, och terroriserade turister och affärsinnehavare. 

Herre, vi ber att myndigheter som är ansvariga för lag och ordning i Jerusalem ska åtala varje bosättare som avsiktligt vandaliserar staden. Vi ber att troende i alla religioner ska få tillgång till sina heliga platser och besöka dem utan rädsla för radikalextreme grupper. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna Algeriet, Libyen, Marocko, Västsahara och Tunisien.
Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com