9 februari 2023


På tisdag fokuserar Kumi Now Online på de sätt den israeliska regeringen nekar palestinier sina mänskliga rättigheter och sin grundläggande frihet. Världsdagen för social rättvisa den 20 februari uppmärksammas liksom FN:s påstående att ”social utveckling och social rättvisa är absolut nödvändiga för att nå fram till och bevara fred och säkerhet i och mellan nationer.” Vi kommer att reflektera kring hur fred kan nås för israeler och för palestinier som lever under ockupation.

Herre, vi ber om ett slut på den israeliska ockupationen med dess begränsningar av mänskliga rättigheter för palestinier. Vi ber för palestinier som nekas medborgarskap och är mycket begränsade i sina möjligheter att resa vart de vill, var de kan arbeta eller bo och till och med vem de kan gifta sig med. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Church of England har gett Rev. Dr Stephen Sizer ett tolvårigt förbud att genomföra prästtjänst. Dr Sizer har uttalat sig mot sionistisk politik från den israeliska regeringens sida mot palestinier. Han anklagas av Styrelsen för Deputies of British Jews för antisemitism. Han friades från alla anklagelser utom en, för vilken han bett den judiska gruppen om ursäkt.

Herre, vi ber för Stephen Sizer när han får ett formellt förbud för prästtjänst. Vi är tacksamma för han långa vittnesbörd om de orättvisor mot palestinier som lever i Israel. Herre, i din nåd… hör våra böner.

En amerikansk judisk turist arresterades för att ha vält omkull en stor staty av Jesus i kyrkan över Jesus gisslande, vid Via Dolorosa i Jerusalem, den 2 februari. Händelsen skedde när läget i staden och regionen var mycket spänt, efter en vecka av våld.

Herre, vi ber att den israeliska polisen ska kräva ansvar av alla som har brukat våld och vandaliserat på de heliga platserna i Palestina/Israel. Herre, i din nåd… hör våra böner.

B’Tselem har dokumenterat 48 fall av bosättarvåld mot palestinska odlare och deras egendom under förra årets olivskörd på Västbanken. Attackerna genomfördes med fullt stöd från staten och ibland deltog soldaterna i dem. Många odlare lämnades utan förväntad inkomst och till och med utan olivolja för sitt eget hushåll.

Herre, inför dig lyfter vi fram palestinska lantbrukare som försöker se till sina olivlundar och på så sätt försörja sina familjer. Vi ber om ett slut på våldet från illegala bosättare som hotar odlarnas uppehälle. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Israeliska fängelsemyndigheter angrep kvinnliga, palestinska fångar i fängelset Damon den 31 januari. Ben-Gvir, minister för nationell säkerhet, har tvingat fram nya åtgärder i fängelserna Naqab och Damon genom att öka räder och bestraffningar och införa isolering en vecka eller mer för fler än hundra fångar.

Herre, vi ber för de palestinska fångarna som får utstå svåra förhållanden i israeliska fängelser. Vi minns speciellt de 34 palestinska kvinnorna, de 150 palestinska barnen och de 835 palestinier som befinner sig i administrativt förvar. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Khan al Ahmar, i östra utkanten av Jerusalem, lever under överhängande hot om tvångsrivning från de israeliska myndigheterna. Byn är belägen mellan två stora illegala, israeliska bosättningar på den ockuperade Västbanken som den israeliska regeringen planerar att expandera och länka med Jordandalen. Mer än tvåhundra invånare i Khan al Ahmar har beslutat sig för att stanna i sin by, trots konstant trakassering, övervakning och rivningshot från de israeliska myndigheterna.

Herre, vi ber att internationella regeringar och organisationer ska utmana den israeliska regeringen i deras planer att bryta mot internationell lag genom att tvångsförflytta invånarna i Khan al Ahmar. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna Andorra, Italien, Malta, Portugal, San Marino, Spanien, Vatikanstaten.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com